Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upWW3 - Trenutno stanje

WW3 – Trenutno stanje

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

PREDGOVOR UREDNIKA“Ukoliko znate što je konačan cilj, onda stvari za koje kažete da će se dogoditi i one se dogode, nisu nikakvo predviđanje budućnosti, nego tek puko pogađanje logičnih koraka u davno postavljenom planu.” Eh, koliko su puta “teoretičari zavjera” posljednjih godina upotrijebili ovu rečenicu… U tom smislu potrebno je promatrati i trenutno stanje po pitanju realiziranja davno najavljenog Trećeg svjetskog rata… tekst u nastavku samo je jedan od onih mogućih logičnih koraka…

Ako mislite da treći svetski rat nije u toku nema razloga da čitate dalje…

Uvod

U prošlosti su ratovi počinjali njihovom objavom, u pitanju je kodeks časti i samo oni koji nemaju časti su napadali pre objave rata. Danas ratovi ne postoje, oni su preimenovani u razne “operacije” (humanitarne, specijalne – kako god) a kako to “nije rat” nema ni potrebe za njegovom objavom. Ovo nas dovodi u čudnu situaciju – nije rat a ginu stotine hiljada vojnika, nije svetski rat a aktivno učestvuje gomila država!?!

Početak

Kad je počeo WW3? Pošto nema objave rata a neće je ni biti, početak možemo smatrati prvim borbenim dejstvima, događajima koji su u korenu konkretnog sukoba (snajperisti na Majdanu, pojava planova za NATO baze u Ukrajini, pojava informacija da vlast iz Kijeva namerava da napravi nuklearno oružje…) a ako uzmemo prave razloge za sadašnji rat vraćamo se u vreme kraja Hladnog rata ili čak u vreme WW1 da bi zaključili da se on nikada nije ni završio!

Da ne komplikujemo, tema je ionako suviše komplikovana i da damo realnu definiciju: pošto su borbena dejstva u koja se uključuje sve više država počela 24. Februara 2022., taj datum se može smatrati početkom WW3. Takođe je bitno istaći da to neće biti rat u kome će neko “pregaziti” nekog od “trojice velikih”, okupirati mu državu – garant je njihov nuklearni arsenal. Već je očigledno da će se u ovaj rat uključivati sve više država i da će trajati znatno duže od prethodnih svetskih ratova.

Razvoj

Napad Rusije na Ukrajinu teško da je bio iznenađenje, ne dovodi se preko 300 hiljada vojnika i onakva tehnika na granicu druge države “da bi protegli noge”. Uostalom, “vidoviti” Bajden je taj napad najavljivao bar desetak puta. Ono što za mnoge jeste bilo iznenađenje je to što se rat odužio, što Rusi nisu porazili ukrajinsku vojsku za nekoliko dana. Ima više razloga zašto Rusi nisu brže napredovali, dva su najbitnija:

  • ukrajinska vojska nije slaba kako se pretpostavljalo, nju su neke zapadne države aktivno obučavale i naoružavale još od 2014.
  • naoružavanje i obučavanje ukrajinske vojske ne bi imalo previše efekta da je Rusija u prvom momentu gađala raketama najveća skladišta oružja i municije, avijaciju, PVO sisteme i kasarne. Ali sadašnji rat nije protiv Ukrajine, sada bi trebalo da bude jasno svima da su Ukrajinci samo proxy vojska Zapada tako da je ovo mnogo složeniji sukob nego što nam je rečeno preko medija.

Pratili smo najave slanja sve savremenijeg, ubojitijeg i dalekometnijeg oružja u Ukrajinu i sve najave su se obistinile. Još je ostalo da dobiju avione, rakete dugog dometa i na kraju… nuklearno oružje. U stvari, možda ovo oružje neće dobiti jer se već vide pripreme za podizanje ovog sukoba na suštinski viši nivo.

Sadašnje stanje

Da li ste videli apele političara i visokih oficira Britanije, Švedske, Finske, Poljske, Holandije, Nemačke, Rumunije… svom stanovništvu da se pripreme na rat protiv Rusije? Zašto to rade kad Rusija ne pokazuje ni najmanju želju da napadne neku zapadnu državu? Zato što znaju da će Rusija da ih napadne jer znaju čime će da je nateraju na to – baš kao i u slučaju Ukrajine. Stvarajući psihozu neposredne ratne opasnosti dovešće svoje stanovništvo u stanje “prihvatanja neizbežnog” i označavanja Rusije kao glavnog, pa i jedinog krivca za to – bez prave “motivacije” stanovništva nema uspeha u ratu, u ovom slučaju glavni motiv je da ta neizvesnost prestane. Najbitnije pripreme su na podsvesnom nivou.

Mislite li da je opasno za evropske države da napadnu Rusiju jer će Rusija da se oseti previše ugrožena i da će da upotrebi nuklearno oružje? Da, kada bi Rusiju napao ceo NATO izvesno je da bi se Rusija okrenula upotrebi nuklearnog oružja – i toga su svi svesni! Ali ako bi se u rat uključivale pojedinačne države i to na teritoriji Ukrajine… sad dolazimo do pravog razloga sporog napredovanja Rusije u Ukrajini! Rusija želi da ostavi prostor za rat nižeg intenziteta van svoje teritorije kako ne bi bila primorana na totalni rat. Jer joj je jasno da cilj glavnog neprijatelja nije da je okupira (pošto je svestan da je to nemoguće) već da od nje napravi “babarogu” kojom će da drži pod kontrolom svoju sferu uticaja.

Podmukla taktika

Mnogi su se smejali nedavnom sporazumu Ukrajine i Britanije u kome se Ukrajina obavezala da će braniti Britaniju ako bude napadnuta. To zaista jeste za smeh ali smeh zamire kad se shvati da je to put ozbiljnijeg uključenja Britanije u ovaj rat. Štaviše, ima još bitnih zapadnih država koje žele da urade isto. To znači da će mnoge ako ne i sve države EU poslati svoje trupe u Ukrajinu, u direktan rat protiv Rusije! Da li je to dovoljan razlog da Rusija počne sa raketiranjem tih država? E, tu je suština ovog manevra: provokacijama naterati Rusiju da raketira zapadne države i da tako obezbedi bezrezervnu podršku koju će vlasti zapadnih država dobiti od svog stanovništva za pravi rat protiv Rusije! Malo ko razume koliko je ta podrška bitna ali… setite se protesta protiv rata u Vijetnamu.

Širenje ratnog požara

SAD, bar u početku, neće slati vojsku u Ukrajinu, za to su zadužene EU države ali zato već aktivno učestvuje u ratu na Bliskom Istoku trudeći se da u rat uvuče Iran a onda i mnoge druge muslimanske države. I ovde možemo videti istu taktiku kao u Ukrajini: ratuje se na teritoriji “nebitnih država” da bi se uvukle bitne. Došli smo vrlo blizu tačke kada će Iran morati da se uključi, pitanje je meseca ako ne i dana iako je to do sada uspešno izbegavao.

Isti scenario je spreman i za Koreju, i za Tajvan. To je sad očigledno ali i mnoga druga krizna žarišta širom sveta (pa i kod nas) su pred “erupcijom”.

Nema svrhe negirati ono što nam je pred očima. Rat koji traje više od veka sada ulazi u vrlo vruću fazu. Najgore je što nemamo pojma kada će ponovo doći mirna faza. U stvari, mnogo je gore što nije samo rat u pitanju…

Foto naslovnice: screenshot naturalnews.com

shumadinac

VEZANO

najnovije