Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiZa razliku od birokratskih „trupaca“ Europske unije, arapski svijet na jednostavan način...

Za razliku od birokratskih „trupaca“ Europske unije, arapski svijet na jednostavan način odbija kukce za hranu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ne žele i gotovo

Ministarstvo klimatskih promjena i okoliša Ujedinjenih Arapskih Emirata kaže da prehrambeni proizvodi koji se prodaju u toj zemlji ne sadrže insekte i podliježu rigoroznim znanstvenim ispitivanjima.

Ažuriranje je uslijedilo nakon što je EU donijela nove propise koji odobravaju konzumaciju određenih insekata u prehrambenom lancu.

Prošlog tjedna katarsko Ministarstvo javnog zdravstva objavilo je da je jedenje insekata kao hrane zabranjeno u zemlji.

U objavi na društvenim mrežama Ministarstvo klimatskih promjena i okoliša Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrdilo je da svi prehrambeni proizvodi koji se prodaju na tržnicama u zemlji moraju biti u skladu sa zdravstvenim propisima i prihvaćenim specifikacijama, jamčeći da svi prehrambeni artikli zadovoljavaju islamske šerijatske halal standarde.

“Prema Tehničkom propisu br. 2055-1 o ‘Halal hrani – Prvi dio: Opći zahtjevi za halal hranu’, svi insekti i crvi smatraju se nehalal hranom, osim skakavaca i bilo kojih usputnih dijelova pčela koji se mogu naći u medu.

Svaki prehrambeni proizvod koji sadrži insekte ili njihove derivate mora biti popraćen “Halal” certifikatom temeljenim na fetvama koje su izdale nadležne vlasti u zemlji.”

Ministarstvo je također priopćilo da su lokalna regulatorna tijela usklađena s tehničkim propisima i standardnim specifikacijama, posebno u pogledu sigurnosti i zdravlja hrane, putem laboratorijskih ispitivanja provedenih u akreditiranim istraživačkim ustanovama kojima se može utvrditi podrijetlo proteina.

I tako arapski svijet neće imati privilegiju kao mi u Europskoj uniji da iskušaju grickalice od insekata kao što su djelomično odmašćeni cvrčci i crvi brašnari…

Provjeri/arabianbusiness.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije