Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeZabrana pobačaja nerođenih s Downovim sindromom

Zabrana pobačaja nerođenih s Downovim sindromom

Otkucaji srca…

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Savezni žalbeni sud dopustio je stupanje na snagu zakona savezne države Tennessee kojim se zabranjuje vršenje pobačaja na temelju dijagnoze Downovog sindroma, čime je poništen raniji sudski nalog koji je blokirao zakon.

Američki žalbeni sud za 6. okrug izdao je 2. veljače 2022. nalog kojim se dopušta vraćanje zakona donesenog 2020. godine koji zabranjuje pobačaje na temelju Downovog sindroma, rase ili spola. Ovom presudom poništena je njegova privremena zabrana.

Iako je sudski nalog došao bez komentara, neslaganje je napisala okružna sutkinja Karen Nelson Moore koja tvrdi da radnja suda predstavlja “taktiku zadržavanja i odgađanja” koja “podriva normalan sudski proces”. Odvjetnici i predstavnici Centra za reproduktivna prava tvrde kako je zakon Tennesseeja “neustavan”, a pro-choice aktivisti smatraju da bi „trudnice trebale odlučivati o vlastitoj trudnoći te da političari ne bi trebali ispitivati ​​nečije razloge za pobačaj“.

Odluku su pohvalili pro-life aktivisti koji se zalažu za zakonska ograničenja prakse pobačaja upravo zbog poražavajućeg udjela pobačaja u manjinskim zajednicama, zatim onih s Downovim sindromom te djece ženskoga spola, o čemu svjedoče dokumentirana istraživanja. Marjorie Dannenfelser, predsjednica nacionalne pro-life lobističke organizacije Susan B. Anthony, izjavila je u priopćenju da su “Abortusi temeljeni na spolu, rasi ili dijagnozi invaliditeta oblik (su) moderne eugenike, u Americi dopušteni u bilo kojem trenutku trudnoće – čak i do rođenja – zahvaljujući ekstremnim presedanima Vrhovnog suda… Značajni pro-life zakoni Tennesseeja odražavaju golem konsenzus Amerikanaca koji se protive smrtonosnoj diskriminaciji nerođene djece i žele daleko veća ograničenja pobačaja nego što dopušta naš nacionalni status quo.”

Zakon koji je 2020. godine potpisao guverner Bill Lee također je zabranio većinu pobačaja nakon otkrivanja otkucaja srca fetusa, što može biti već u šestom tjednu trudnoće, ali sudovi su i dalje blokirali ograničenje otkucaja srca. Prošlotjedna presuda dolazi nakon što je vijeće 6. okruga blokiralo odredbu o zabrani pobačaja s Downovim sindromom prošlog rujna i podržalo raniju blokadu odredbe o pobačaju s otkucajima srca. Dobra je vijest da su i druge države donijele zakone koji ograničavaju pobačaj na temelju genetskih abnormalnosti.

Kazneno je djelo izvršiti pobačaj ako osoba zna da žena traži pobačaj zbog spola ili rase fetusa ili testa koji ukazuje na fetus ima Downov sindrom. U vremenu sve većeg prihvaćanja ljudske različitosti i odbacivanja zastarjelih predrasuda prema ljudima s različitim sposobnostima, takva ekstremna netolerancija ističe se kao velika nepravda.

Sibylla

VEZANO

najnovije