Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiZastupnici EU-a podržavaju digitalni novčanik u cijeloj EU

Zastupnici EU-a podržavaju digitalni novčanik u cijeloj EU

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Steže se…

Zastupnici u Europskom parlamentu (MEP) usvojili su nacrt zakona koji treba utrti put za implementaciju EU digitalnog ID novčanika.

Planirana da pokrije cijeli blok, shema je ažuriranje europskog okvira digitalnog identiteta (eID), a Europski parlament (EP) ju je opisao kao “sve-u-jednom” digitalni identitet.

Identifikacijski podaci i elektronički certifikati koristit će se online i offline za pristup javnim i privatnim uslugama i dobrima.

Novi digitalni novčanik ovisit će o stvaranju interoperabilnosti između različitih nacionalnih programa, a građanima će pružati usluge online identifikacije i autentifikacije, za koje EP kaže da se neće oslanjati na komercijalne pružatelje usluga.

To znači da će vlada (vlade) upravljati centraliziranim rješenjem, a digitalni novčanik sadržavat će podatke građana koji se odnose na njihov osobni i profesionalni život: osobne vjerodajnice, kontakte, kao i društvene, financijske i medicinske informacije.

“Digitalni identitet više nije samo značajka koju je lijepo imati, već novi pokretač građanskog angažmana i društvenog osnaživanja te alat za uključivu digitalnu Europu”, citira izvjestiteljica Romana Jerković u izjavi EP-a.

Neki od amandmana na izvorni nacrt uvode mogućnost novčanika za čitanje i provjeru elektroničkih dokumenata, te peer-to-peer interakcije. Drugi govore o jačanju privatnosti i sigurnosti te o registriranju svih transakcija “kako bi se osiguralo da treće strane budu odgovorne”.

Odobrenje sheme za ažuriranje eID-a na ovaj način došlo je glasovanjem Odbora za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta, pri čemu je 55 zastupnika glasovalo za, 8 protiv i 2 suzdržana.

Još jedno glasovanje s gotovo identičnim rezultatima (57-7-3) odobrilo je prijedlog da se krene u međuinstitucionalne pregovore, a očekuje se da će se na plenarnoj sjednici EP-a sredinom ožujka službeno odobriti.

Oni koji stoje iza novog EU digitalnog novčanika kažu da će njegovo korištenje biti dobrovoljno i obećavaju da će se poduzeti koraci kako oni koji se odluče ne prijaviti na program ne bi bili diskriminirani.

EP je priopćio da prijedlog sadrži odredbe koje građanima omogućuju traženje, dobivanje, pohranjivanje, kombiniranje i korištenje podataka o osobnim iskaznicama i elektroničkih certifikata na siguran način.

Što se tiče razloga zašto EU treba ažurirani eID, EP je rekao da se javne i privatne usluge sve više sele online, osobito kada je riječ o sustavima plaćanja.

No, navodi se u izjavi, “prema Komisiji (EU), ova pogodnost dolazi po cijenu gubitka kontrole nad osobnim podacima, dok su ta rješenja odvojena od provjerenog fizičkog identiteta, što čini prijevare i prijetnje kibernetičke sigurnosti težim za ublažavanje.”

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

 1. Ono što bi svaka normalna evropska zemlja morala učiniti je:
  – izlazak iz WHO
  – izlazak iz NATO
  – ukoliko i poslije toga nastave s tim suludim idejama – izlazak iz EU
  – ponovno uvođenje nacionalnih valuta

  pa da se onda najprije svaka zemlja posveti “lizanju rana” nakon svih ovih terorističkih radnji. Da se zemlja i stanovništvo saberu, odmore i krenu iznova – na novim temeljima – koji su (za početak) samo nastavak onoga gdje su bili prije nego su se uključili u ovu monstruoznu konstrukciju nazvanu EU.

VEZANO

najnovije