Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upZbogom oružje?

Zbogom oružje?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Tko se koga boji?

Kada se radi o odlukama vlada za nabavu novih vojnih sredstava, kao u slučaju vijesti o nabavi 12 novih borbenih aviona za potrebe oružanih snaga Republike Hrvatske, one su u pravilu uvijek popraćene sumnjom i pitanjima o opravdanosti trošenja tolikih enormnih sredstava.

No, odgovori su uvijek rezolutni i isti – povećanje obrambene spremnosti u odnosu na potencijalne vanjske ugroze.

To je zapravo i jedini logični odgovor, jer svatko bi trebao imati pravo ulagati u nabavu oružja u svrhu obrane vlastitog teritorija, vlastite obitelji, doma…Zašto onda kriteriji nisu jednaki za državu i stanovništvo?

Javno dostupni podaci o naoružanosti civila za pojedine države svijeta relativan je podatak, no može dobro poslužiti kako bi se ocijenio stupanj povjerenja stanovnika u posjedovanje oružja. Isto se mjeri kao broj naoružanih civila na 100 stanovnika, pa tako najviše imaju SAD (89), Srbija (58), Jemen (55), Švicarska (46), Švedska (31)…podaci za Hrvatsku nisu službeno dostupni, ali sigurno se radi o vrlo velikom broju s obzirom na relativno nedavna ratna zbivanja.

Vlada Republike Hrvatske, posredstvom MUP-a konstantno organizira kampanje povratka oružja u vlasništvu građana i to bez ikakvih sankcija, a osnovni službeni motiv je njegova zloupotreba. Postavlja se pitanje bi li trebalo slične kampanje raditi i za povratak automobila jer, reći će oni, sigurno nekome može pasti na pamet sjesti u auto i pogaziti nekoga.

Jeste li se ikad upitali zašto je Švicarska jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu i šta će njenim građanima oružje u tolikom broju, kao što je vidljivo iz gornjih brojki? Politika neutralnosti, dobre organiziranosti i vojne opremljenosti, pa i vrlo visok stupanj naoružanosti civila sigurno nije odmogla u tome.

Većina vas sada razmišlja: “Čemu ova tema, kakvo oružje, kome to treba u današnje vrijeme, širimo ljubav, a ne mržnju…” Nažalost, ne živimo u idealnom svijetu, nego u svijetu gdje jači tlači i uvijek najgore prođu oni najslabiji, koji se ne mogu obraniti. Sjetite se brojnih slučajeva iz povijesti i kako su prošli oni koji nisu imali sposobnost obrane. Čak i danas…

Na kraju krajeva, ukoliko vlast želi dobro svom narodu zašto bi ga htjela razoružati i oduzeti mu mogućnost odvraćanja provalnika, silovatelja, samoobrane općenito, obrane vlastitog doma, obitelji i najmilijih? Zato što mu želi dobro ili ga se boji?

Potrebno je omogućiti stanovništvu posjedovanje oružja i prestati s nerazumnim kampanjama povratka oružja jer vlast izabrana od naroda ne bi se trebala bojati tog istog naroda ako radi u njegovom interesu. U protivnom zaslužuje vrlo naoružan narod, kako bi je taj isti narod mogao lakše svrgnuti.

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije