Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiZemlja može regulirati i stabilizirati vlastitu temperaturu, tvrdi najnovija studija

Zemlja može regulirati i stabilizirati vlastitu temperaturu, tvrdi najnovija studija

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Savršen svijet

Zemlja je sposobna regulirati i stabilizirati svoju temperaturu u velikim vremenskim razdobljima, čak i nakon dramatičnih klimatskih promjena, tvrdi se u novom istraživanju Massachusetts Institute of Technology (MIT) koja pobija tvrdnje alarmanta klimatskih promjena, uključujući Billa Gatesa, Al Gorea i Grete Thunberg.

Ova „stabilizirajuća povratna informacija“ dio je razloga zašto je Zemlja uspjela ugostiti različite oblike života u zadnjih 3,7 milijardi godina ili tako nešto, prema timu MIT-a koji stoji iza novog istraživanja. O ovoj povratnoj informaciji već se pretpostavljalo, ali sada imamo i izravne dokaze.

Kako bi pronašli te dokaze, istraživači su duboko istražili postojeće paleoklimatske podatke prikupljene tijekom posljednjih 66 milijuna godina, primjenjujući matematičko modeliranje kako bi utvrdili jesu li kolebanja u prosječnim temperaturama na Zemlji možda ograničena jednim ili više čimbenika.

“Imate Zemlju čija je klima bila podvrgnuta toliko dramatičnim vanjskim promjenama”, kaže klimatolog Constantin Arnscheidt s MIT-a. “Zašto je život preživio sve ovo vrijeme?”

“Jedan od argumenata je da nam treba neka vrsta stabilizirajućeg mehanizma za održavanje temperatura pogodnih za život. Ali iz podataka nikada nije dokazano da je takav mehanizam dosljedno kontrolirao klimu na Zemlji.”

Vijest da Zemlja ima ugrađeni mehanizam za kontrolu temperature dolazi nakon što je procurio video Billa Gatesa koji je otkrio da alarmant za klimatske promjene razumije da je pokret za “čistu energiju” prijevara osmišljena da dodatno obogati elite.

Vezano: 1200 svjetskih znanstvenika i stručnjaka: „Nema klimatskog izvanrednog stanja!“

Tim MIT-a smatra da je trošenje silikata ključni mehanizam u tome kako Zemlja regulira svoju temperaturu: kako silikatne stijene s vremenom troše i erodiraju, dublji slojevi minerala stalno su izloženi atmosferi. Kemijske reakcije sa silikatima izvlače ugljični dioksid iz atmosfere, zadržavajući ga u stijenama i oceanskim sedimentima.

Izvješće o znanstvenom upozorenju: Veće stope ugljičnog dioksida koji ulaze u atmosferu pojačavaju vremenske uvjete, povećavajući količinu izloženih silikata koji zauzvrat uklanjaju više stakleničkih plinova iz atmosfere, ograničavajući buduće vremenske uvjete.

Naravno, vremenske skale stabilizacije temperature odgovaraju vremenskim skalama na kojima djeluje silikatno trošenje, do oko 400.000 godina. Zapisi koje su ostavili fosili i ledene jezgre sugeriraju da ovo trošenje doista održava temperaturu pod kontrolom.

Bez tog mehanizma geološke povratne sprege, sugeriraju istraživači, naš bi planet prolazio kroz fluktuacije temperature koje postaju sve ekstremnije. Poznavanje načina na koji to funkcionira ključno je za razumijevanje prošlosti i budućnosti Zemlje.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije