Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiZnanstveni časopisi povukli više od 300 radova o covidu

Znanstveni časopisi povukli više od 300 radova o covidu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zašto ne vjerujemo korumpiranoj znanosti?

Više od 300 istraživačkih radova povučeno je iz znanstvenih časopisa zbog kompromitiranih etičkih standarda i zabrinutosti oko znanstvene valjanosti publikacija.

Retraction Watch prati povlačenja radova o covidu-19 kao dio svoje baze podataka i održava sažeti popis koji se ažurira po potrebi. “Za malo konteksta o ovim brojkama, pogledajte OVU objavu, naše pismo u Accountability in Research i posljednji odjeljak OVOG  članka vijesti o Natureu, poručili su iz Retraction Watch-a. 

Popis, koji raste od travnja 2020., ne pravi razliku između povlačenja i povlačenja na osobnu inicijativu, jer su časopisi koji su napravili tu razliku “obično to učinili kako bi opravdali ne govoreći ništa o tome zašto je rad povučen, te kako bi ponekad učinili da rad nestane bez trag.” Do sada popis sadrži 330 povučenih radova i 19 izraza zabrinutosti.

Prema višem istraživaču Gunnveigu Grødelandu s Instituta za imunologiju Sveučilišta u Oslu, tijekom pandemije istraživači su napravili kompromis s etičkim standardima i pokušali ili dobiti odobrenje za više publikacija ili ići prečacima oko etike.

Iako je razumljivo da se neki članci ažuriraju ili mijenjaju kako bi bili objavljeni u drugom obliku, neki su povučeni jer istraživači tijekom istraživanja nisu dobili informirani pristanak.

Grødeland je istaknuo da su drugi članci povučeni nakon što su urednici primijetili da strategije koje spominju novine ostavljaju pogrešan dojam u medijima da se preporučuju kao stvarni tretman ili prevencija covida-19. Rekla je da se takvi članci moraju povući jer se u njima iznose stvari za koje ne mogu jamčiti ni autori članaka ni njihove institucije.

Čak su i prestižni časopisi poput The Lanceta objavljivali te članke. Jedna od studija The Lanceta rezultirala je time da su i Svjetska zdravstvena organizacija i nacionalne vlade zaustavile sveobuhvatno testiranje učinkovitosti hidroksiklorokina protiv covida. Opsežna Lancetova studija, navodno temeljena na lažnim istraživanjima, rekla je da lijek povećava rizik od srčane aritmije i smrtnosti za covid pacijente.

Većina povučenih radova, međutim, objavljena je u manjim i manje utjecajnim časopisima. Na primjer, studija iz 2021. objavljena u International Journal of Audiology. U njemu su istraživači sa Sveučilišta rekli da su identificirali oko 60 studija koje su prijavile audio-vestibularne probleme kod ljudi s potvrđenim covidom. Studija kaže da je covid povezan s gubitkom sluha, tinitusom ili zujanjem u ušima i vrtoglavicom. Sada se ovi istraživači povlače i priznaju da je ta pretpostavka bila pogrešna.

Dvije godine nakon njihove izvorne studije – i nakon što je virus okrivljen za niz zdravstvenih problema, uključujući slušne poremećaje – Sveučilište u Manchesteru objavilo je novu studiju u kojoj se zaključuje da gubitak sluha vjerojatno nije uzrokovan covidom.

Jedan povučeni rad objavljen u Scienceu ispitivao je širenje Omicron varijante covida u Južnoj Africi. Povučen je nakon što su korisnici društvenih mreža istaknuli da su neki od korištenih uzoraka mogli biti lažno pozitivni.

Još jedan rad povukao je urednik ScienceDirecta “na temelju toga što postoje jasni dokazi da su nalazi nepouzdani.” Rad je zaključio da je velika većina prijavljenih smrtnih slučajeva uzrokovanih covidom zapravo posljedica drugih komorbiditeta. Međutim, vanjski recenzenti ScienceDirecta otkrili su da su autori rada krivo protumačili podatke američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (“CDC”) kako bi donijeli “pogrešan zaključak”.

Opseg istraživanja o covidu nadmašio je onaj izbijanja drugih virusnih bolesti u 21. stoljeću “po redovima veličina”, prema izvješću Instituta za znanstvene informacije (ISI) ranije ovog mjeseca.

ISI-jeva analiza oko 190.000 znanstvenih publikacija od 2000. do 2022. mapirala je razvoj istraživanja u pet pandemija. Utvrđeno je da je 2020. godine objavljeno gotovo 28 000 radova o covidu, što je poraslo na gotovo 68 000 u 2021. i 2022. Za usporedbu, H1N1 – jedna od ostalih pandemija razmatranih u analizi – uzrokovala je drugi najveći skok u istraživačkim publikacijama, dosegnuvši vrhunac na oko 1300 radova u 2011. godini.

Provjeri/expose-news.com

Foto naslovnice: screenshot science.org

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

  1. U tom periodu se intenzivno istraživalo i cilj je bio što brža objava. Stoga ne čudi da se događaju povlačenja. S druge strane, u tom je periodu objavljeno 68 tisuća radova (ili 96, nije mi baš jasno iz teksta) što je hiperprodukcija. I od tog ogromnog broja radova je samo 330 povučeno. To i dalje znači da je više desetaka tisuća radova točno.

VEZANO

najnovije