Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaVijesti„Znanstvenici“ sada upozoravaju na „podzemne klimatske promjene“

„Znanstvenici“ sada upozoravaju na „podzemne klimatske promjene“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Underground

Da zaista živimo u zanimljivim vremenima potvrđuje i najnovije upozorenje „znanstvenika“ o tome kako nam sada prijete tzv. „podzemne klimatske promjene“. Naime, prema njihovom tumačenju i „najnovijim istraživanjima“, „TLO ISPOD velikih gradova se zagrijava i mijenja na načine koji bi mogli oštetiti zgrade, mostove i transportne sustave.“ Morate se zapitati što nam to sprema globalistička banda zlikovaca, kada šalju u javnost ovakve informacije. Radi li se samo o najavi upotrebe nama nepoznatih tehnologija na tlo ispod naših gradova? Već smo se uvjerili da potresi mogu biti neprirodni, baš kao i vremenske prilike…

„Samo porazgovarajte s nekim tko zna često putovati podzemnom željeznicom – potvrdit će vam da takvi sustavi prijevoza izbacuju puno topline“, donosi članak objavljen na sciencealert.com.

Kako se ta toplina širi u zemlji, podiže temperaturu tla, što pak dovodi do jedva primjetnog pomicanja tla ispod zgrada. Građevinski inženjer Alessandro Rotta Loria sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu analizirao je situaciju za gradsku četvrt u Chicagu The Loop i na temelju podataka iz mreže bežičnih temperaturnih senzora napravio 3D računalni model za simulaciju utjecaja rastućih temperatura na okoliš. 

Njegove simulacije obuhvaćaju razdoblje od jednog stoljeća, od 1951. (kada je Chicago dovršio tunele za podzemnu željeznicu) do 2051., a pokazuju potencijalno problematičan utjecaj podzemnih urbanih toplinskih otoka na civilnu strukturu i infrastrukturu.

Tek smo nedavno saznali da grad New York tone pod teretom svojih nebodera. Pridodajte još k tome toplinu i tlo ispod gradova se počinje polako micati i zbijati. Spomenuto podzemno zagrijavanje ne dolazi samo od podzemnih željeznica; njega uzrokuju i cjevovodi te električni kabeli. 

Glineni sedimenti sa sitnim zrnom poput onih koji se nalaze ispod Chicaga posebno su skloni zbijanju ili bubrenju zbog topline i vode. Rotta Loria navodi kako je malo vjerojatno da će se zgrade zbog ovog sporog procesa podzemnog zagrijavanja urušiti, ali upozorava da suptilne promjene u tlu od samo nekoliko milimetara mogu opteretiti ili mobilizirati temelje i tijekom vremena utjecati na trajnost ili učinkovitost građevinskih materijala. 

“Tlo u Chicagu se deformira zbog temperaturnih varijacija. Ni jedna postojeća infrastruktura nije projektirana da izdrži te varijacije. Iako ova pojava nije nužno opasna za sigurnost ljudi, ona će utjecati na normalne svakodnevne operacije temeljnih sustava i infrastrukture općenito”, kazao je Rotta Loria koji je ustanovio da se temperature tla u Chicagu trenutno zagrijavaju za oko 0.14 °C godišnje. 

“Iako nekoliko milimetara može zvučati malo, pogotovo ako se uzme u obzir da su zgrade dizajnirane da toleriraju određene varijacije, starije zgrade i druga infrastruktura nisu građeni da izdrže temperaturne varijacije kakve imamo danas. Vrlo je vjerojatno da su podzemne klimatske promjene već uzrokovale pukotine i prekomjerna slijeganja temelja koje nismo povezivali s ovim fenomenom jer toga nismo bili svjesni”, dodao je. 

Istraživanje naziva The silent impact of underground climate change on civil infrastructure objavljeno je u časopisu Communications Engineering. 

Provjeri/sciencealert.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

1 KOMENTAR

  1. Tlo se zagrijava…. pa za normalnog znstvenika je to dobra vijest. Atomi vibriraju zbog topline i tada nastaju razni valovi koje šalju van. Što mislite, zašto nije valjala perspektiva Kelvinove skale pa su isti paraziti uveli Celzijusa. Nije valjalo ni 432Hz u glazbi pa su uveli 440Hz kao standard, itd. Prema Kelvinu, sobna temperatura iznosi 345, 15′ Kelvina što je mnogo energije. Isto je zamislio i suvremeni afrički inženjer Chikumbutso. Napravio je uređaje koji pretvaraju obilje te ambijentalne temperature u električnu i to bez kršenja njihovog famoznog zakona termodinamike. Imate jedan pokušaj u pogađaju što je dalje bilo s tim čovjekom i njegovim uređajem.

VEZANO

najnovije