Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijesti„Znanstvenici“ se boje da bi „klimatske promjene“ mogle oživjeti smrznute „zombi viruse“

„Znanstvenici“ se boje da bi „klimatske promjene“ mogle oživjeti smrznute „zombi viruse“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

U potrazi za novim „strahom“

Istraživači su izrazili zabrinutost da bi se “zombi virusi” mogli osloboditi iz svojih zamrznutih zatvora kao moguća posljedica „klimatskih promjena“.

Unatoč tome što su bili uspavani desecima tisuća godina, drevni virusi pronađeni u permafrostu još uvijek mogu zaraziti amebu nakon što ožive, prema nedavno objavljenoj studiji istraživača iz Francuske, Njemačke i Rusije.

Istraživači su prikupili nekoliko divovskih uzoraka virusa iz smrznutog tla u Sibiru i testirali mogu li i dalje zaraziti moderne jednostanične organizme.

Iako su “zombi” virusi o kojima je riječ sposobni zaraziti samo amebe, otkrića su izazvala zabrinutost da bi klimatske promjene mogle oživjeti druge drevne patogene – one na koje bi ljudi mogli biti osjetljivi.

Potpuni nalazi studije objavljeni su u časopisu Virusi.

Studiju su proveli paleovirolog, profesor Jean-Michel Claverie s francuskog Sveučilišta Aix-Marseille i njegovi kolege.

“Jedna četvrtina sjeverne hemisfere prekrivena je trajno smrznutim tlom, koje se naziva permafrost.

Zbog klimatskog upozorenja, nepovratno otapanje permafrosta oslobađa organsku tvar smrznutu do milijun godina, od koje se većina raspada na ugljični dioksid i metan – dodatno pojačavajući učinak staklenika.

Dio ove organske tvari također se sastoji od oživljenih staničnih mikroba, kao i virusa koji su ostali neaktivni od prapovijesti.”

Istraživači su nastavili: “Literatura obiluje opisima bogatih i raznolikih prokariotskih mikrobioma pronađenih u permafrostu.”

Međutim, dodali su da “nikakva dodatna izvješća o ‘živim’ virusima nisu objavljena od dvije izvorne studije koje opisuju pitovirus (2014.) i mollivirus (2015.).“

“Ovo pogrešno sugerira da su takve pojave rijetke i da ‘zombi virusi’ nisu prijetnja javnom zdravlju.

Kako bismo vratili procjenu bliže stvarnosti, izvješćujemo o preliminarnim karakterizacijama 13 novih virusa izoliranih iz sedam različitih uzoraka drevnog sibirskog permafrosta, jednog iz rijeke Lene i jednog iz kriosola Kamčatke.”

U svojim prethodnim radovima, tim je pokazao i da se 30.000 godina star primjerak pitovirusa može oživjeti i da je ostao zarazan. Taj je mollivirus, nakon što se odmrznuo, mogao zaraziti amebu.

Nova studija slijedi isti protokol. Iz sigurnosnih razloga, istraživači su prikupili samo takozvane divovske viruse – one promjera 200-400 nanometara – koji mogu utjecati samo na amebe, a ne na ljude ili bilo koja druga stvorenja.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

  1. Led koji se sada otapa se gomilao milionima, desetinama ili stotinama miliona godina a mi smo samo u okviru jednog milenijuma imali dodira sa vrlo opasnim patogenima – možete li da zamislite šta se sve pojavljivalo u tim milionima godina? Da li neko može da garantuje da neko od velikih izumiranja u kojima je nestajao veliki procenat životinjskog sveta nije uzrokovano opasnim patogenom? Mislim da ne treba previše mašte da bi se zamislilo šta bi se dogodilo…

    Ako se ne veruje “naučnicima” možda treba obratiti pažnju na upozorenje nekoga ko nema običaj da priča gluposti – Putin takođe upozorava na isto.

VEZANO

najnovije