Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiZombiji više nisu fikcija – znanstvenici sa sveučilišta Yale oživljavaju organe uginulih...

Zombiji više nisu fikcija – znanstvenici sa sveučilišta Yale oživljavaju organe uginulih životinja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Brain dead

Slijedeći tekst mogao bi biti vrlo drag obožavateljima serije “The Walking Dead”.

Prema The New York Timesu, znanstvenici sa Sveučilišta Yale ubrizgali su u tijela mrtvih svinja novu vrstu seruma koja je organe tih mrtvih životinja vratila u neku vrstu „života“.

Priča iz Timesa započinje slijedećim tekstom: “Svinje su ležale mrtve u laboratoriju sat vremena, krv im nije cirkulirala, srca su im bila mirna, moždani valovi ravni. Zatim je skupina znanstvenika s Yalea upumpala otopinu koju su sami napravili u tijela mrtvih svinja s uređajem sličnim stroju za održavanje srca i pluća.”

“Ono što se zatim dogodilo prelazi granice znanosti i onoga što znanost smatra zidom između života i smrti. Iako se svinje ni na koji način nisu smatrale svjesnima, njihove naizgled mrtve stanice su oživjele. Srca su im počela kucati dok je otopina, koju su znanstvenici nazvali OrganEx, cirkulirala venama i arterijama”, nastavlja se u izvješću. “Stanice u njihovim organima, uključujući srce, jetru, bubrege i mozak, ponovno su funkcionirale, a životinje se nisu ukočile poput tipične mrtve svinje.”

Istovremeno, istraživači su i druge svinje koje su bile mrtve sat vremena pokušavali „oživjeti“ s ECMO-om, strojem koji pumpa pravu krv kroz njihova tijela, ali te su svinje poprimile mrtvačku ukočenost jer su im organi natekli i oštetili se, a krvne žile kolabirale i razvile su ljubičaste mrlje na leđima od nakupljene krvi.

Istraživači su prošli tjedan objavili svoje rezultate i u časopisu Nature.

Istraživački tim rekao je da je primarni cilj njihova rada povećanje opskrbe ljudskim organima koji se mogu transplantirati, razvijanjem procesa koji kirurzima omogućuje dobivanje organa dugo nakon što osoba umre. Također, tim je rekao da bi želio da se njihova tehnologija koristi na način koji sprječava ozbiljna, trajna oštećenja srca nakon srčanog udara ili mozga nakon značajnog moždanog udara.

Stephen Lathan, bioetičar sa Sveučilišta Yale koji je bio blisko povezan s istraživanjem, rekao je da su otkrića samo prvi korak. Tehnologija je, svakako je naglasio, “jako daleko od upotrebe kod ljudi”.

Predvođena dr. Nenadom Šestanom, profesorom neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije na Medicinskom fakultetu Yale, grupa istraživača je ipak bila zapanjena sposobnošću oživljavanja stanica nakon smrti.

Dr. David Andrijevic, također neuroznanstvenik na Yaleu i koautor rada, primijetio je: “Nismo znali što očekivati. Sve što smo obnovili bilo nam je nevjerojatno.”

I drugi istraživači koji nisu bili uključeni u rad izrazili su iznenađenje i čuđenje rezultatima.

“To je nevjerojatno!”, rekla je Nita Farahany, profesorica prava na Dukeu koja proučava etičke, pravne i društvene implikacije novih tehnologija, te dodala da ovi rezultati pokreću nova etička pitanja o tome kada smrt zapravo nastupa.

Inače, rad znanstvenika sa sveučilišta Yale započeo prije nekoliko godina kada je skupina napravila sličan eksperiment s mozgovima mrtvih svinja iz klaonice. Četiri sata nakon što su svinje uginule, grupa je ubrizgala otopinu sličnu OrganExu koju su nazvali BrainEx i vidjeli da se moždane stanice koje bi trebale biti mrtve mogu oživjeti.

„To ih je navelo da se zapitaju mogu li oživjeti cijelo tijelo“, rekao je dr. Zvonimir Vrselja, još jedan član tima s Yalea.

Sveučilište je podnijelo zahtjev za patentiranje ove tehnologije, a dr. Šestan napominje da će sljedećim istraživanjem pokušati utvrditi mogu li organi ispravno funkcionirati i potom biti uspješno presađeni. Nakon toga, žele vidjeti je li metoda učinkovita u popravljanju oštećenih mozgova i srca.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije