Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaTop komentarGalina Popović: „Saša Ceci javno vrijeđa građane s javnog medijskog servisa kojeg...

Galina Popović: „Saša Ceci javno vrijeđa građane s javnog medijskog servisa kojeg oni sami plaćaju“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Imate pravo izraziti nezadovoljstvo! Pišite im!

Vrlo zanimljiv post na svojem facebook profilu objavila je Galina Popović, koja je provela desetljeća na radiju i televiziji. Jedno vrijeme radila je i kao honorarac na HRT-u, a od 2019. godine studira na Sveuilištu Brighton u welškom gradu Aberystwythu.

Evo čitave objave:

„HRT je javni medijski servis SVIH građana

Hrvatska radiotelevizija (HRT) se od ostalih televizija u Hrvatskoj razlikuje u dvije bitne stavke; prva je da se ne radi o komercijalnom mediju nego javnom medijskom servisu, a što podrazumijeva da je to servis svih hrvatskih građana koji svakog mjeseca iz svog džepa odvajaju određenu svotu novca kako bi taj servis uopće postojao. Odnosno, građani plaćaju za kompletan sadržaj na HRT-u, ali i za sve uposlenike, uključujući i sve honorarce HRT-a. To na primjer znači da Sašu Cecija koji je honorarni suradnik ne plaća ravnatelj HRT-a iz svog privatnog kućnog budžeta, nego Ceciju njegov mjesečni honorar, koji je usput rečeno sigurno bar tri puta veći od prosječne plaće onih obitelji koje jedva prehranjuju svoju djecu, isplaćujete svi VI.

Druga bitna stavka po kojoj se HRT (i po zakonu) razlikuje od komercijalnih medija jest ta što javni medijski servis ima dužnost građane prije svega – informirati, educirati, pa tek na kraju i zabavljati. Komercijalni mediji nemaju tu obavezu. Njihov jedini sadržaj može biti – zabava.

Upravo zbog toga je zadaća javnog medijskog servisa izuzetno teška, a ponekad gotovo nemoguća; jer, kao javni medij svih hrvatskih građana, ima dužnost zadovoljiti svačije ukuse i interese što je uglavnom nemoguće, osobito ne sve interese istovremeno putem svih programskih sadržaja. Zato je politika kuće, odnosno takva bi bar po školskoj definiciji trebala biti – kroz cjelodnevni program nudeći različite sadržaje, zadovoljiti svačije ukuse u što većoj mogućoj mjeri.

Ali ako se ispostavi da HRT (ili bilo koji drugi javni medijski servis na svijetu) pojedinoj skupini građana odbija pružiti sadržaj koji ih zanima iako oni redovito plaćaju TV pretplatu, onda to znači da HRT ne ispunjava svoju zakonom utvrđenu obavezu, i još k tome zapošljava ljude poput Cecija koji tu obavezu krše.

Pokazalo se naime, tijekom protekle skoro tri godine, da je “Treći element”, inače jedina znanstvena televizijska emisija u Hrvatskoj, potpuno podbacila u ispunjavanju svoje obaveze.

Umjesto da je, kao emisija koja, citiram: “na razumljiv način progovaramo o suvremenim znanstvenim istraživanjima” – bila predvodnik i inicijator znanstvenih rasprava i znanstvenog dijaloga u turbulentnim i teškim pandemijskim vremenima, ne samo da se pokazalo da su potpuno nedorasli zahtijevnom zadatku praćenja svjetske znanosti i svih novih spoznaja, nego su potpuno blokirali i onemogućili bilo kakav suvisao i racionalan dijalog a što je u potpunoj kontradikciji same srži znanosti.

I ne samo to, nego Saša Ceci, protivno svim etičkim principima i kodeksima ponašanja samog HRT-a i medija općenito, kao javna osoba građane koji ga plaćaju da bude voditelj, javno vrijeđa, stigmatizira i ismijava “časteći” ih pogrdama poput – “luđaci”, “najteži kreteni koje je majka rodila”, itd. (pogledati screenshot ispod).

Ceci kao javna osoba i ujedno djelatnik javnog medijskog servisa za razliku od privatnih osoba, nema tu privilegiju vrijeđanja građana. To je eto teret slave. A niti mu hrvatski građani, ni njemu ni ostatku ekipe Trećeg elementa, to trebaju dopustiti.

Treći element je, nakon ljetne pauze, umjesto da se sukladno svim novim znanstvenim spoznajama ozbiljno pozabavi gorućim pitanjima o kojima se javno progovara diljem svijeta, i umjesto da, kao jedina znanstvena emisija konačno prekine blokadu i medijsku cenzuru pozivanjem relevantnih hrvatskih znanstvenika poput dr. sc. Tomislava Domazeta Loše gdje bi se omogućilo da građani čuju suprotstavljena mišljenja, iz znanstvene potonuo u sponzoriranu emisiju Faktografa koja će biti emitirana 13. 10. u četvrtak, evo o čemu se konkretno radi, link:

https://www.facebook.com/galinagalja.popovic.9/posts/

I tako je Treći element postao nečije privatno zabavište bez ikakve odgovornosti i svjesnosti kako urednice emisije tako ni voditelja, da su oni tu zbog građana, a ne obrnuto. Žalosno, neprofesionalno i neetički.

Hoće li građani šutke prelaziti preko takvih anomalija, dopuštati medijsku cenzuru javnog medijskog servisa kojeg oni plaćaju, ostaje za vidjeti.

Ali imate pravo izraziti svoje negodovanje. Imate pravo zatrpati HRT i zahtijevati da vas prestanu omalovažavati i vrijeđati. Imate pravo predlagati goste, imate pravo dati do znanja HRT-u da ste VI ti zahvaljujući kojima ta kuća postoji.

Ljudi koji sjede i po cijele dane ne rade ništa a koje vi plaćate, su tu zbog vas. Zovu se Služba za korisnike. Iskoristite svoje pravo. Zadajte im posla. Pišite im, zovite ih.

To je vaše građansko pravo.

treci.element@hrt.hr

SLUŽBA ZA KORISNIKE:

korisnici@hrt.hr

01 634 2634

01 634 3712

POVJERENIK ZA KORISNIKE USLUGA

povjerenik@hrt.hr

01 634 4848

01 634 2885

‘Povjereniku za korisnike usluga HRT-a možete se obratiti ako smatrate da su vam u sadržajima objavljenim u programima i na platformama HRT-a uskraćena neka prava ili ako želite dati komentar, kritiku ili pohvalu.

S povjerenjem se obratite ako, primjerice, želite postaviti pitanja o:

1. kršenju komunikacijskih prava građana (pravo na slobodu govora, pravo na dostupnost medija, pravo na informaciju, pravo na demanti)

2. povredi ljudskih prava i diskriminaciji bilo koje vrste u emitiranim sadržajima

3. objavi netočnih ili nepotpunih informacija

4. jeziku i govoru

5. prelaženju granica dobroga ukusa, neprimjerenom i pretjeranom nasilju, uvredljivim stereotipima

6. neprimjerenim terminima emitiranja’

https://o-nama.hrt.hr/zastita-privatnosti-i-pravo-na-pristup-informacijama/povjerenik-za-korisnike-usluga-hrt-a

PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA:

https://o-nama.hrt.hr/zastita-privatnosti-i-pravo-na-pristup-informacijama/pravo-na-pristup-informacijama

Poslušajte Galinu i pošaljite HRT-u e-mail s pitanjem!

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije