Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeAgresivna agenda WHO-a, SAD-a i EU komisije mijenja provedbeni okvir

Agresivna agenda WHO-a, SAD-a i EU komisije mijenja provedbeni okvir

Zlo neće odustati…

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Posljednjih dana prenijeli smo najavu ukidanja Covid potvrda u Engleskoj, postavili smo sebi i vama pitanje kopni li narativ plandemije, izvijestili o sramežljivim objavama ostalih portala o štetnosti eksperimentalnog cjepiva protiv bolesti Covid-19 te o okončavanju pandemije (3, 4, 5).

Dok pokušavamo naslutiti što možemo očekivati nakon što nas svjetski vođe pobjedonosno izvedu iz ove, profitom i tko zna još čime, izmanipulirane krize smatramo kako je važno prisjetiti se novogodišnje odluke Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, čelnika Svjetske zdravstvene organizacije, koji ne odustaje od zacrtanog cilja: procijepljenost od 70% do 1. srpnja 2022. (6, 7)

Tedros u svojoj izjavi za medije dramatično prezentira statistiku smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom u 2020. i 2021. a deltu i omikron soj ističe kao dvije prijetnje koje povećavaju broj slučajeva oboljelih do rekordnih brojeva, što opet dovodi do skokova u hospitalizacijama i smrtnim ishodima. Izražava nezadovoljstvo i razočarenje što 92 države članice, od njih 194, nisu postigle cilj od 40% procijepljenosti.Pred kraj otkriva planove WHO-a za tekuću godinu: „Želim da vlade, industrija i civilno društvo rade s nama na kampanji čiji je cilj 70% pokrivenosti cjepivom u svakoj zemlji do početka srpnja.“ U tu svrhu WHO će u 2022. surađivati ​​s državama članicama na izgradnji dobro financiranih zdravstvenih sustava, jačanju pripravnosti i osiguravanju pravedne raspodjele cjepiva. Na razini svake države članice očekuje se snažni angažman zajednice i organizacija mobilnih timovima za cijepljenje,  kako bi se cjepiva dopremila do teško dostupnih krajeva.

Ovome nadodajmo strategiju za cjepiva Europske komisije (8, 9) koja je dosad osigurala do 4,6 milijarde doza cjepiva protiv bolesti Covid-19 i budžet od „skromnih“ 6 milijardi eura za razdoblje od 2022. do 2027. s kojim raspolaže Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (European Health Emergency preparedness and Response Authority – HERA) (10). HERA je svu svoju kreativnu energiju, potaknutu spomenutom financijskom injekcijom, usmjerila na razvoj, proizvodnju i distribuciju cjepiva, postupajući na taj način u skladu s Tedrosovom novogodišnjom odlukom. Podsjetimo kako su SAD i Europska komisija postavile zajednički plan u uspostavljanju združenog lanca proizvodnje i nabave cjepiva s opravdanjem: „Od vitalnog je značaja da agresivno provodimo plan procijepljenosti populacije na svjetskoj razini“ (11).

Zapitajmo se na kraju je li promjena narativa u mainstream medijima samo pokušaj amortizacije učinjene štete na kolektivnoj razini, okretanje nove „stranice“ u provedbi Agende ili „priprema za još jednu turističku sezonu“.

Stay vigilant!

Sibylla

VEZANO

najnovije