Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaBanka za međunarodna poravnanja objavljuje nacrt za CBDC uz pohvale programibilnom novcu

Banka za međunarodna poravnanja objavljuje nacrt za CBDC uz pohvale programibilnom novcu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Jača pritisak za izdavanjem

priopćenju za javnost ranije ovog tjedna, Banka za međunarodna poravnanja (BIS) objavila je da se zalaže za središnje digitalne valute (CBDC), objavljujući nacrt budućeg monetarnog sustava “podupiranog” ovom vrstom novca.

BIS je također pohvalio koncept programibilnog novca.

Objava nacrta koji bi trebao predstavljati temelj novog svjetskog financijskog i monetarnog sustava uslijedila je samo dan nakon izvješća da su BIS i Banka Engleske završili projekt CBCD.

Projekt – nazvan “Rosalind” – opisan je kao zajednički eksperiment BIS Innovation Hub London Center i Bank of England, koji je proizveo 33 API funkcionalnosti i ispitao više od 30 maloprodajnih slučajeva CBDC upotrebe.

A oni koji stoje iza “eksperimenta” rekli su da su zadovoljni što je dokazano da API sloj može raditi “s različitim aplikacijama privatnog sektora i dizajnom knjiga središnje banke” – a ono što je sada potrebno je standardizacija API funkcionalnosti za podršku mnogim slučajevima korištenja.

Što se tiče novoobjavljenog plana BIS-a, on je došao kao posebno poglavlje u godišnjem ekonomskom izvješću organizacije, tvrdeći da otvara vrata u “novo doba” u kojem će se monetarni sustav i ekonomija razvijati zajedno.

Čini se da se programabilni novac središnje banke uzima kao ključ za postizanje ovoga, stvaranjem jedinstvene platforme za transakcije i ugovore, zahvaljujući spajanju tokeniziranog novca i imovine komercijalnih banaka “na jednoj platformi”.

BIS vam neće reći da se ovo može smatrati još jednim pomakom prema opasnim razinama globalne centralizacije, već objašnjava svoje ideje kao novu financijsku infrastrukturu koja mijenja igru ​​i nudi niz pogodnosti.

A u ovoj zemlji financijskih dugova, leptira i jednoroga, ne samo da će se stvari obavljati brže i jeftinije – nego će biti moguće i nove vrste transakcija, uz jedino ograničenje “genijalnosti javnih i privatnih inovatora”.

Ali prije nego što stignemo tamo, moramo prihvatiti da tokenizacija u ovom kontekstu zapravo nije dobra bez pristupa novcu središnje banke i svog “povjerenja” koje dolazi s tim.

Prijedlog je okrenuti se onome što se naziva objedinjenom glavnom knjigom – a mogla bi, rekao je BIS, “uhvatiti sve prednosti tokenizacije kombiniranjem novca središnje banke, tokeniziranih depozita i tokenizirane imovine na programibilnoj platformi.”

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije