Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiBrazil odobrio uzgoj i proizvodnju genetski modificirane pšenice

Brazil odobrio uzgoj i proizvodnju genetski modificirane pšenice

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

GMO

Brazilska Nacionalna komisija za biosigurnost odobrila je uzgoj, proizvodnju i marketing pšenice HB4, genetski modificirane vrste otporne na sušu koju proizvodi argentinska poljoprivredna tvrtka Bioceres, objavile su ovaj tjedan kompanija i industrijske grupe.

U izjavi od petka, Bioceres je pohvalio brazilski CTNBio za “otvaranje brazilskog tržišta za ovu tehnologiju”. Soja navodno poboljšava prinose za 43% u takozvanim ciljanim okruženjima.

Dok nekoliko zemalja već prihvaća uvoz pšenice otporne na sušu, Brazil je tek drugi koji je dopustio uzgoj modificirane sorte. Zabrinutost oko potencijalnih dugoročnih problema s usjevima, koji su glavna hrana za veći dio svijeta, navela je većinu nacija da odustanu od podešavanja svog genetskog koda. Još 2021. godine Brazil je odobrio uvoz brašna od GMO pšenice i tako postao jedina zemlja koja je to učinila u to vrijeme.

Vezano: Evo zašto GMO hrana nije dobra za vas

Unatoč skepticizmu o usjevu, čini se da se igrači u industriji zagrijavaju za koncept GMO-a, na temelju javnog mnijenja. Iako se Abimapi, trgovačka udruga koja predstavlja pekare, proizvođače tjestenine i druge proizvođače žitarica u Brazilu, u početku protivila GMO pšenici, nedavno je odustala nakon što je naručila anketu u kojoj je navodno 70% Brazilaca reklo da im ne smeta konzumacija hrane koja sadrži genetski modificiranu pšenicu.

Grupacija brazilske mlinske industrije, Abitrigo, rekla je da je odobrenje donijelo “smirivanje različitim igračima na tržištu, ali potrošači će imati posljednju riječ”.

Nema naznaka da Brazil planira odmah započeti s uzgojem GMO pšenice, koja još uvijek treba ukloniti mnoge regulatorne prepreke, ali tvrtka se nada da će interes za GMO proizvod značajno porasti nakon glasovanja Brazila o povjerenju. Relativno mali igrač na globalnoj razini, Brazil i njegov susjed Argentina proizvode lavovski udio južnoameričke pšenice, a unatoč suši, predviđa se žetva od preko 20 milijuna tona ove sezone.

Provjeri/nultatacka.rs

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

3 KOMENTARI

 1. Jednom sam naletio na članak u Slobodnoj Dalmaciji da mi već pedesetak godina konzumiramo genetski modificiranu pšenicu, te da već pedesetak godina nema one pšenice koju su konzumirali naši preci.
  Dodan je gluten( gly, ljepilo) koje uništava probavni sistem… Dodan je škrob, šećer koji u mozgu stvara ovisnost o takvim pekarskim proizvodima… Još je bilo ukazivanja na određene zdravstvene opasnosti…. Ne sjećam se svega.

 2. ma nije ovo istina..

  Brazil ne dopušta GMO hranu,
  kao što Brazil nije ni uveo zakon, po kojemu će ubuduće socijalnu pomoć moći dobivati samo cjepljeni.
  kao što Brazil nije ni glasao za uvođenje svjetskih vakcinskih putovnica, zajedno sa SAD-om, Britanijom.. Kinom, Rusijom…. i ostalom članicama na skupu G20 u studenom u Indoneziji..
  kao što ni novi predsjednik Brazila Lula na izborima nije pobjedio na lopovski način
  kao što on uopće nije Rokefelerov isprdak

  je Brazil je član totalno nezavisne grupacije BRICS. U kojoj se Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika svim silama bore protiv globanlnog kulta i protiv novog svjestkog poretka, i nitko od njih 5, ni Brazil, ni Rusija, ni Indija, ni Kina, ni J. Afrika nije sprovodio lokdaune, niti maltretirao vlastite građane i nitko od njih nije sprovodio prisilna masovna cjepljenja.. U zemljama BRICS-a sui ljudi sretni i tamo teče med i mlijeko.

  Jer ovaj izraz BRIC je osmislio nezavisni bankar Jim O Neill iz poznate nezavisne banke Goldman Sachs, koja se svim silama bori protiv NWO-a. do posljednjeg dužničkog roba

VEZANO

najnovije