Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiEU bi mogla progurati zabranu privatnih poruka već slijedeći tjedan

EU bi mogla progurati zabranu privatnih poruka već slijedeći tjedan

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Potpuna kontrola

EU je sve bliže donošenju zakona koji je među kritičarima poznat kao “kontrola chata”, a službeno se naziva Child Sexual Abuse Uredba (CSAR). EU se nada da će postići dogovor već sljedeći tjedan.

Jedan od onih koji se dosljedno protivi kontroverznim nadolazećim pravilima, njemački zastupnik u Europskom parlamentu (MEP) i odvjetnik Patrick Breyer, reagirao je još jednom upozorivši da bi, bez obzira na neke manje izmjene, ako bi se usvojio, prijedlog zakona zapravo označio kraj odgovarajuće enkripcije i privatnih poruka u EU.

Umjesto toga, implikacija je da bi CSAR uveo eru neselektivnog masovnog nadzora u ovom dijelu digitalnog prostora.

Upozoravajući da je nedavni “manji ustupak” o kojem su se zemlje članice EU-a uspjele dogovoriti bio pokušaj da se konačno dođe do većine i progura planove, Breyer upozorava kako se radi o potezu “bez presedana” (barem za EU) i da je riječ o primjeru masovnog nadzora, nazivajući prijedlog “kontrolom chata 2.0”.

Sažetak uredbe je da bi internetske usluge koje pružaju razmjenu poruka i chat ubuduće morale implementirati automatsko skeniranje svih privatnih tekstova i slika – u potrazi za potencijalnim uvredljivim sadržajem, a zatim obavijestiti EU o tome.

Ovdje ne manjka kontroverzi i nedoumica, a dvije se jasno ističu: kada se ova infrastruktura uspostavi, za što se dalje može koristiti (ako političari odluče) – i drugo, kako bi internetske platforme uopće mogle omogućiti njezin točan i pošten rad, tehnički govoreći?

Sada čujemo da Vijeće EU-a želi “ublažiti udarac”, barem retorički, ali kaže da će se skeniranje isprva odnositi samo na “prethodno klasificirani CSAM (materijal seksualnog zlostavljanja djece)” – ali kasnije će se proširiti na sve.

Dakle, ideja “kompromisa” nije da se riješi ili popravi bilo koja od ključnih zamjerki, nego da se, da tako kažemo, “polako kuha žaba”.

Breyer nije impresioniran.

“Predloženi tekst nalagao bi implementaciju nadzornih grešaka i ranjivosti u trenutno sigurno end-to-end enkriptirane aplikacije za slanje poruka (…) to bi značilo kraj sigurne enkripcije jer nikada ne bismo mogli biti sigurni hoće li naše poruke ili fotografije biti proslijeđene osobama koje ne poznajemo i kojima ne možemo vjerovati”, piše na svom blogu.

I, nastavlja – “predloženo neselektivno masovno skeniranje privatnih komunikacija milijuna građana koji nisu ni izdaleka povezani s kriminalom neizbježno bi bilo oboreno od strane suda, potpuno iznevjerivši nade djece ili žrtava.”

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije