Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiEU odgodila odluku o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem nakon 2035.!

EU odgodila odluku o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem nakon 2035.!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Preokret?

Kako donosi jutrnji.hr, preokret se dogodio nakon kritika u Njemačkoj i Italiji, članicama s vrlo jakim automobilskim industrijama.

Kako smo izvijestili u članku pod naslovom „Od 2035. prestaje prodaja novih automobila na fosilna goriva“, krajem listopada 2022. godine, pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila na benzin ili dizel od 2035. godine.

Nakon toga, dogovor je sa svoje strane potvrdio Europski parlament na plenarnoj sjednici 14. veljače i preostala je još konačna odluka Vijeća da bi uredba stupila na snagu.

No, kako je objavilo švedsko predsjedništvo, države članice su danas odlučile odgoditi konačnu odluku o uvođenju zabrane prodaje novih vozila s motorima na unutarnje izgaranje nakon 2035. godine.

Konačnu odluku trebali su donijeti ministri za okoliš koji se sastaju sljedeći tjedan, 7. ožujka, a sada su zamjenici šefova stalnih predstavništava država članica (Coreper I) odlučili odgoditi to za neki kasniji sastanak Vijeća, ne navodeći razloge za odgodu.

Kako navodi Jutarnji „u posljednje vrijeme počeli su se čuti kritični glasovi naročito u Njemačkoj i Italiji, dvije članice s vrlo jakim automobilskim industrijama, da je postavljeni rok preambiciozan i preuranjen.“

Uz Italiju i Njemačku, rezerve prema ovoj uredbi imaju i Poljska i Bugarska. Ako bi Njemačka bila suzdržana, a Italija protiv, u Vijeću ne bilo dovoljno glasova za kvalificiranu većinu. Odluka u Vijeću može se donijeti ako za nju glasa najmanje 15 od 27 država članica, koje imaju najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Ni u Europskom parlamentu nije bilo uvjerljive većine. Za odluku je glasalo 340 zastupnika, 279 bilo je protiv, a 21 zastupnik bio je suzdržan.

Nakon glasanja u Europskom parlamentu, priopćenjem se oglasio HDZ-ov zastupnik Karlo Ressler koji je rekao da je klub HDZ-a u Europskom parlamentu glasao je protiv odluke o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem od 2035.

“Takva neodgovorna odluka neće pomoći zaštiti okoliša, a dovest će do gubitka tisuća radnih mjesta za europske industrije. Još gore, izvjesno je da će inzistiranje na prelasku isključivo na električne automobile uzrokovati i znatno poskupljenje novih vozila”, rekao je Ressler, te dodao:

„Učinkovito rješenje za smanjenje emisija CO2 ne može biti zabrana pristupačnih motora već pronalazak novih tehnologija i inovacija koje ne ugrožavaju industriju i potrošače, kao što su na primjer alternativna goriva.“

Provjeri/jutarnji.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije