Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiEU parlament podržava dopuštanje pristupa osobnim zdravstvenim podacima bez pitanja

EU parlament podržava dopuštanje pristupa osobnim zdravstvenim podacima bez pitanja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Sustav isključivanja

Sustav kojeg nameće EU je takav da ne treba biti preveliki „teoretičar zavjera“ da se zamisli što će se, ukoliko se potpuno implementira, dogoditi slijedeći put kada se budu gurala „obavezna cjepiva“…

Europski parlament (EP) povećao je napore kako bi se dopustio pristup osjetljivoj medicinskoj dokumentaciji bez dopuštenja pacijenata, a da se i dalje zadrži privid brige za privatnost.

Prošlog tjedna plenarno glasovanje u EP otkrilo je da, iako većina članova želi dopustiti taj pristup i oni se također protive masovnom, obveznom stvaranju elektroničkih zapisa za svaku osobu u EU.

Shema je poznata kao European Health Data Space i dobila je potporu većine u EP-u.

Kao što zagovornik privatnosti i digitalne sigurnosti, odvjetnik i zastupnik u Europskom parlamentu Patrick Breyer napominje na svom blogu, ovoj bi se bazi podataka pristupalo daljinski i sastojala bi se od zdravstvene evidencije svakog medicinskog tretmana.

Samo zahvaljujući amandmanu prihvaćenom u posljednjem trenutku (koji je predložio Breyer i nekoliko drugih skupina u EP-u) nacionalne će države moći dopustiti svojim građanima da se usprotive prikupljanju osjetljivim zdravstvenim podacima u ovaj međusobno povezani sustav medicinske dokumentacije.

Breyer također primjećuje da je u njegovoj zemlji, Njemačkoj, kao i u Austriji, ova opcija („opt-out“) već na snazi.

Sada složenost donošenja odluka u EU-u dolazi do izražaja, a tekst zakona koji je usvojio EP bit će predmet pregovora između 25 nacionalnih vlada Unije gdje je “opt-out” ovaj put ne dolazi u obzir.

Sve je to problem jer, kako je Breyer rekao: „Za mnoge pacijente koji imaju malo vremena ili ograničene jezične vještine, ili koji su stariji, previše je komplicirano morati pismeno prigovoriti određenom tijelu ili koristiti digitalne alate za prigovor.”

Njegov drugi amandman – koji bi zahtijevao pristanak pacijenata prije nego što se njihovi medicinski podaci dijele s istraživačima i liječnicima, je odbijen.

“Obvezna elektronička kartoteka pacijenata s pristupom u cijeloj Europi uključuje neodgovorne rizike krađe, hakiranja ili gubitka većine osobnih podataka o liječenju i prijeti da će pacijente lišiti svake kontrole nad prikupljanjem podataka o njihovim bolestima i poremećajima”, komentirao je ovaj europarlamentarac, oštro kritizirajući ideju kao kraj medicinske povjerljivosti.

Breyer je zabrinut da bi ljudi koji pate od nekih vrlo osjetljivih bolesti i poremećaja, ili kojima su potrebni postupci iste prirode, mogli biti odvraćeni od traženja pomoći – s njihovim problemima i problemima s kojima se suočavaju njihove obitelji koji se od tada samo pogoršavaju.

“U pregovorima, borit ću se da osiguram da nacionalni programi isključenja budu jasno dopušteni u zakonodavstvu”, piše europarlamentarac.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije