Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEuropska Komisija želi dozvoliti nadzor biometrijske identifikacije u stvarnom vremenu

Europska Komisija želi dozvoliti nadzor biometrijske identifikacije u stvarnom vremenu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zbogom privatnosti

Zakon o umjetnoj inteligenciji (AI), koji je predložila EU, a koji je izradila Europska komisija, prvi je put bio u središtu pozornosti prošli tjedan u “političkoj” raspravi u Europskom parlamentu (EP) prošlog tjedna.

A izvješća kažu da se ova rasprava zahuktala oko pitanja poput biometrijskog nadzora, uključujući prepoznavanje lica, i samog opsega nacrta u njegovom trenutnom obliku.

Strategija izvjestitelja za akt – socijaldemokrata i liberala – čiji je posao predstavljati ga u ime Komisije, bila je da se najprije usredotoče na administrativne i tehničke strane, navodno kako bi ga učinili prihvatljivijim zastupnicima u Europskom parlamentu.

- Advertisement -

To je uspjelo, piše Euractiv, s kompromisnim rješenjima koja su pronađena za neke administrativne procedure, standarde i certifikate – ali politički dio rasprave, koji zadire u pravu svrhu i prirodu akta, ne ide tako glatko.

Iako Europska komisija (EK) želi omogućiti nadzor biometrijske identifikacije u stvarnom vremenu u nekim okolnostima, zagovornici privatnosti zabrinuti su da bi se to moglo pokazati kao sklizak teren koji bi na kraju legitimirao ovu vrstu nadzora.

Za sada, Europska komisija želi izuzeti slučajeve otmice u kojima treba identificirati žrtve ili aktivnosti za sprječavanje terorističkih napada iz zabrane biometrijskog nadzora u stvarnom vremenu.

Vezano: Veliki reset – WEF planira „Ugljični džeparac“ koji će ograničiti što radite, kupujete i jedete

Ali oni koji su zabrinuti što budućnost može donijeti misle da jednom kada se iznimke počnu dodavati, ne postoji pravi način da se taj trend obuzda prije nego što završi prekoračenjem vlasti.

U ovom trenutku, a sudeći prema izjavama neimenovanih dužnosnika EP-a, favorizira se stroža regulativa, a većina članova Europskog parlamenta navodno trenutno podržava zabranu tehnologije prepoznavanja lica na privatnom posjedu.

Kada je riječ o djelokrugu zakona, na stolu je bilo izuzeće koje bi obuhvatilo zemlje izvan bloka i međunarodne organizacije u kojima se umjetna inteligencija koristi za “međunarodnu političku suradnju”.

- Advertisement -

Još jedno pitanje koje se pojavilo tijekom rasprave bilo je kako pokriti djelokrug Zakona o umjetnoj inteligenciji u pogledu nacionalne sigurnosti. Sada se razmatraju dvije opcije, a izbor bi se mogao pokazati odlučujućim u činu ograničavanja prepoznavanja lica na bilo koji način kada je u pitanju nacionalna sigurnost.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

- Advertisement -

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije