Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaWake upEvo jako dobrog primjera kamo nas vodi „pametna tehnologija“

Evo jako dobrog primjera kamo nas vodi „pametna tehnologija“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Alat kontrole, ništa više

Kada su deseci tisuća korisnika pametnih klimatskih sustava Xcela u Koloradu u utorak pokušale prilagoditi temperature u svojim domovima podešavajući termostate, saznali su da nemaju apsolutno nikakvu kontrolu nad njima.

Naime, zbog velikih vrućina velik dio korisnika pokušao je dodatno rashladiti svoje domove, što im je bilo automatski onemogućeno.

Temperature su se popele iznad 32°C, zbog čega je jedan od brojnih korisnika, Tony Talarico pokušao prilagoiti rad klima uređaja u kući svoje partnerice u Arvadi. 

“Mislim, bilo je 32°C vani, i bilo je točno tijekom razdoblja najvećeg opterećenja”, rekao je Talarico. Tada je vidio poruku na termostatu u kojoj stoji da je temperatura zaključana zbog “energetske opasnosti”.

“Normalno, kada vidimo takvu poruku, možemo je nadjačati”, rekao je Talarico. “No, u ovom slučaju nismo uspjeli. Dakle, naš je termostat bio zaključan na 26°C.”

Na društvenim mrežama deseci kupaca Xcela žalili su se na slična iskustva, a neki su čak prijavljivali kućne temperature i do 31 stupnaj.

Xcel je potvrdio za Contact Denver7 da je 22.000 kupaca koji su se prijavili za program Colorado AC Rewards u utorak satima imali zaključane pametne termostate.

“To je dobrovoljni program. Upamtimo da je to nešto u čemu korisnici sami  odlučuju sudjelovati na temelju poticaja,” rekao je Emmett Romine, potpredsjednik korisničkih rješenja i inovacija u Xcelu.

Kupci dobivaju kredit od 100 USD za upis u program i 25 USD godišnje, ali Romine je rekao da se korisnici također slažu odreći se određenih kontrola kako bi uštedjeli energiju i novac te sustav učinili pouzdanijim.

Ovo je samo jedan mali primjer kako ljudi bez razmišljanja daju svoje slobode na upravljanje drugima, a sve pod parolom ušteda, zaštite zdravlja i očuvanja planete.

Ukoliko se „pametna tehnologija“ proširi svim segmentima ljudskog života, mogli bismo potpuno ostati bez mogućnosti vlastitog odlučivanja.

Moglo bi se dogoditi da vam vaš „pametni“ frižider jednog dana odredi da možete pojesti samo kašu od skakavaca, nakon čega biste mogli ostati bez dovoljne količine vode u „pametnom“ tušu, te na koncu zakasniti na posao svojim „pametnim“ autom kojeg ne možete pogurati preko 10 km/h, a sve zbog toga što ste zakasnili s ažuriranjem vašeg cijepnog statusa tridesetom dozom.

Razmislite…

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije