Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeInstitut Ruđer Bošković vrši cenzuru neugodnih pitanja na svojim facebook stranicama

Institut Ruđer Bošković vrši cenzuru neugodnih pitanja na svojim facebook stranicama

Cenzura na naš račun

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Na e-mail adresu redakcije pristiglo nam je nekoliko snimki ekrana našeg čitatelja uz pisano objašnjenje događaja koji se zbio danas u virtualnom prostoru društvene mreže facebook.

S obzirom da se i sami već duže vrijeme borimo s cenzurom na ovoj društvenoj mreži, a ne želimo odustati, nismo baš bili toliko iznenađeni s poslanim. No, ono što je ovdje potpuno drugačije u odnosu na klasičnu cenzuru koja se odvija od strane samog facebooka uz pomoć faktorgraf.hr, je činjenica da je osoba koja nam je poslala ovu poruku direktno cenzurirana od strane administratora facebook stranice institucije čiji rad, baš kao svi stanovnici Hrvatske, posredno financira.

Čitatelj je postavio sasvim legitimno pitanje ispod objave Instituta o potvrdi drugog mandata ravnatelju Davidu M. Smithu, u kojem pita:

„Hoće li dalje cijenjeni Saša Ceci i Andreja Ambriović Ristov raditi analize sigurnosti cjepiva te izvrsne epidemiološke prognoze i analize?“

- Advertisement -

U prilogu pitanja postavljene su i dvije poveznice, jedna na stranicu infodemija.org na kojoj su postavljeni citati Ruđerove znanstvenice Andreje Ambriović Ristov, koji će ostati kao trajna uspomena (barem dok se ne uvede totalna cenzura) na razdoblje u kojem je predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta širila infodemiju. Jedna od njenih poznatijih izjava koja će ostati upamćena među roditeljima školske djece je:

Iskreno, ja sam protiv otvaranja škola jer je englesko iskustvo pokazalo da su škole pogotovo sada nakon što nam je ušao britanski soj, izvor zaraze. Međutim, kako smo samo to promijenili, ako dođe do ponovnog porasta broja oboljelih znat ćemo barem da je to direktno posljedica otvaranja škola”.

Druga poveznica se odnosi na još jednog znanstvenika, odnosno tzv. „popularizatora znanosti“ Sašu Cecija, koji je u svojem intervjuu za N1 izrekao, sada već legendarnu, rečenicu da su cjepiva sigurna koliko i pijenje vode“.

Nakon što je postavljeno pitanje, isto je vrlo brzo obrisano. Vidjevši da mu je uklonjen komentar s pitanjem, čitatelj postavlja pitanje gdje je nestao njegov komentar? Naravno, i ovaj komentar je također jako brzo obrisan, a našem čitatelju je administrator stranice blokirao mogućnost daljnjeg komentiranja.

Dakle, pitanje koje je postavio naš čitatelj na facebook stranici Instituta Ruđer Bošković, nije ništa drugo nego sasvim logično i dobronamjerno pitanje o tome misli li novi/stari ravnatelj i dalje trpiti gluposti koje iznose ovo dvoje njegovih zaposlenika, a koje znatno doprinosi uništavanju reputacije nekad uglednog instituta. Uostalom, na ovu činjenicu gotovo konstantno upozoravaju matematičar i poduzetnik Nenad Bakić, te prof.dr. Gordan Lauc.

Bakić je čak na svoju facebook stranicu prije izvjesnog vremena stavio i slijedeću objavu u kojoj je pozvao roditelje da pošalju e-mail ravnatelju Instituta Davidu M.Smithu u cilju prekida kampanje zastrašivanja kojeg je prvenstveno vodila A.A Ristov:

- Advertisement -

“Molim vas, ako ste roditelj, ili ako općenito težite skladu u društvu i blagodati naših najmlađih da pomognete da prekinemo ovu kampanju zastrašivanja, te pošaljite email ravnatelju Instituta Ruđer Bošković (koji je  nadređen Andreja Ambriović Ristov) dr. sc. David Matthew Smithu, na David.Smith@irb.hr, te stavite na Cc i MZO, kabinet ministra na kabinet@mzo.hr, te SVAKAKO i pravobraniteljici za djecu na info@dijete.hr.
Vjerujem da imaju neki etički kodeks koji zabranjuje ovakve stvari. Napišite Davidu kako se osjećate, kako se osjećaju vaša djeca.“

Možda ne bi bilo loše tako postupiti i u ovom slučaju i postaviti isto pitanje kojeg je postavio i naš čitatelj, putem e-maila i na njihovoj facebook stranici.

Conscious Pilat

Najodvratnije laži često su izrečene u šutnji.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije