Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeIvermektin je učinkovit! Pokazala je najnovija studija

Ivermektin je učinkovit! Pokazala je najnovija studija

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Djeluje!

Kampanja cijepljenja nastavlja napredovati sa sve agresivnijim oglašavanjem i političkim porukama. Ministar zdravlja Beroš u svojem jučerašnjem „emotivnom“ pismu moli građane da se cijepe jer trenutno stanje je „zatišje“ pred „oluju“ na jesen. Kako on to zna?

Dio zemalja Europske unije čak razmišlja, protivno savjetima Europske komisije, da cijepljenje učini obveznim? Nadalje, velike su kontroverze oko cijepljenja djece, a podaci iz Velike Britanije pokazuju da su upravo cijepljeni pacijenti ujedno i najviše hospitalizirani. Utoliko više razloga za okretanje ranom liječenju, a prema preporuci francuskog profesora Didiera Raoulta (Mediteranski sveučilišni institut – IHU) prije više od godinu dana.

U svojoj posljednjoj studiji pokazao je učinkovitost dvostruke terapije na bazi azitromicina i hidroksiklorokina. U Indiji je vlada od travnja 2021. odlučila promovirati rano liječenje ivermektinom i hidroksiklorokinom, što je rezultiralo dramatičnim padom broja slučajeva i smrtnih slučajeva.

I unatoč tome, niti riječi o ovome u “mainstream” medijima, niti spomena Ministarstva zdravstva ili WHO. Bitno je samo i isključivo cjepivo…

Kako prenosi FranceSoir, nova meta-analiza o blagodatima ivermektina upravo je objavljena u recenziranom časopisu (link na studiju) koji zaključuje da su „Moguća značajna smanjenja broja smrtnih slučajeva od COVID-19 korištenjem ivermektina. Primjena ivermektina rano u kliničkom tijeku može smanjiti broj pacijenata koji prelaze u tešku bolest. Učinkovitost i niska cijena sugeriraju da će ivermektin vjerojatno imati značajan utjecaj na pandemiju SARS-CoV-2 širom svijeta.“

Pojedinosti studije sažete su u nastavku:

Antiparazitni lijek ivermektin, s antivirusnim i protuupalnim svojstvima, sada je ispitan u brojnim kliničkim ispitivanjima. Studija je procijenila učinkovitost liječenja ivermektinom na smanjenje smrtnosti, sekundarne ishode i kemoprofilaksu kod osoba s infekcijom ili s visokim rizikom od infekcije COVID-19.

Provedene su meta-analize s procjenom dokaza GRADE analitičkom metodologijom, uz sekvencijalne probne analize smrtnosti. U istraživanje su uključena dvadeset i četiri slučajna kontrolirana ispitivanja koja su uključivala 3406 sudionika.

Rezultati su jasni i pokazuju terapijski napredak: Meta-analizom 15 ispitivanja utvrđeno je da ivermektin smanjuje rizik od smrti u usporedbi sa skupinom bez ivermektina (srednji relativni rizik 0,38, 95% interval pouzdanosti 0,19-0,73; n = 2438; I 2 = 49%; dokazi umjerene sigurnosti). Ovaj je rezultat potvrđen u sekvencijalnoj analizi pokusa korištenjem iste DerSimonian-Lairdove metode koja se temelji na neprilagođenoj analizi. 

Dokazi niske sigurnosti otkrili su da je ivermektinska profilaksa smanjila infekciju COVID-19 u prosjeku za 86% (95% interval pouzdanosti 79% – 91%). Ozbiljni neželjeni događaji bili su rijetki među ispitivanjima liječenja, a dokazi za druge sekundarne ishode bili su vrlo slabi.

Zaključak: 

“Dokazi umjerene sigurnosti pokazuju da je moguće značajno smanjenje broja smrtnih slučajeva od COVID-19 upotrebom ivermektina. Korištenje ivermektina rano u kliničkom tijeku može smanjiti broj pacijenata koji prelaze u tešku bolest. Očigledna sigurnost i niska cijena sugeriraju da će ivermektin vjerojatno imati značajan utjecaj na pandemiju SARS-CoV-2 širom svijeta.“

Načelom recenzije, umanjen je entuzijazam autora na njihovim zaključcima do te mjere da su potonji morali ovu rečenicu parafrazirati u “dokazi umjerene sigurnosti”. 

No, svemu usprkos, za ivermektin postoje dobri dokazi, pa bi čak i jednostavna pretpostavka njegove učinkovitosti trebala biti dovoljna za dobivanje privremene preporuke za upotrebu, a što još uvijek nije slučaj. Jer, kako je rekla Tess Lawrie, jedna od koautorica studije:

„Ivermektin djeluje, pa ga iskoristimo!“

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: screenshot francesoir.fr

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije