Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upJe li pismo Alberta Pikea autentično?

Je li pismo Alberta Pikea autentično?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Plan Iluminata

U danima nakon izbijanja nasilja u Izraelu i Gazi sastavio sam članak Što se zapravo događa u Izraelu, koji je većim dijelom transkript videa kojeg je tih dana objavio David Icke. U njemu se spominje i navodno pismo masona Alberta Pikea iz 1871. godine u kojem se detaljno objašnjavaju planovi za uspostavu globalne diktature Iluminata i društva s prevlasti luciferijanske doktrine.

U pismo za koje se tvrdi da ga je Pike napisao Giuseppeu Mazziniju, opisuje se plan Iluminata za tri svjetska rata. Ukratko:

 • Prvi svjetski rat mora biti pokrenut kako bi se omogućilo Iluminatima da zbace vlast careva u Rusiji i da od te zemlje naprave tvrđavu ateističkog komunizma;
 • Drugi svjetski rat mora biti potaknut iskorištavanjem razlika između fašista i političkih cionista;
 • Treći svjetski rat mora biti potaknut iskorištavanjem razlika koje je uzrokovala “agentura Iluminata” između političkih cionista i vođa islamskog svijeta. Rat se mora voditi tako da se islam (Arapski muslimanski svijet) i politički cionizam (država Izrael) međusobno unište.

Čak i iz ovog sažetog opisa Trećeg svjetskog rata, posve je razumljivo zašto je u posljednje vrijeme ovo pismo dobilo toliku pozornost. Međutim, mnogi sumnjaju u njegovu autentičnost.

Posljednjih dana društvenim mrežama kruži i isječak iz videa u nastavku. Iako nije moguće utvrditi porijeklo videa, niti kada je snimljen, pripovjedač u videu upućuje na tekst sadržan u dvije knjige: “Sotona: Princ ovog svijeta“ koja citira “Razotkriveni misterij slobodnog zidarstva“.

Sotona: Princ ovoga svijeta, William Guy Car, 1966., str. 22:

„Pike je objasnio što se namjerava, u pismu koje je napisao svom direktoru (Mazziniju) WRM-a (Svjetskog revolucionarnog pokreta) 15. kolovoza 1871. Ovo je pismo citirano na drugom mjestu. Katalogizirano je u knjižnici Britanskog muzeja u Londonu, Engleska, a citirali su ga i na njega se pozivali deseci autoriteta i studenata WRM-a, uključujući kardinala Rodrigueza iz Čilea. (Vidi stranicu 118 Razotkrivenih misterija slobodnog zidarstva, 1925. Engleski prijevod, 1957.)“

Razotkrivena misterija slobodnog zidarstva, kardinal Jose Maria Caro y Rodriguez, 1971., str. 118:

„Drugi pokazatelj sudjelovanja masonerije u revoluciji i preokretu u Rusiji je “LE DIABLE AU XIX SIECLE” (1896.), u kojem je pismo pripisano Albertu Pikeu – ‘Suverenom pontifeksu univerzalnog zidarstva’, koji ga je uz pomoć desetorice Starih Velike lože Vrhovnog Orijenta Charlestona napisao vrlo slavnom Josephu Mazziniju 15. kolovoza 1871. Ono što sam rekao o prethodno spomenutom dokumentu, Protokolima, kažem za ovaj: autentično ili ne, pismo je bilo objavljeno dovoljno dugo prije događaja, da ne bude izmišljotina prilagođena POST FACTUM. Njegova je publikacija katalogizirana u Britanskom muzeju u Londonu, a plan koji se pripisuje Pikeu također je dijelom u ‘LE PALLADISME’ OF MARGIOTTA’, str. 186 objavljen 1895.“

Dokument koji sadrži izvatke iz navodnog Pikeovog pisma (pismo Alberta Pikea Mazziniju), uključujući neke dodatne informacije o njemu i dvojici dotičnih muškaraca ponavlja da je pismo bilo u knjižnici Britanskog muzeja:

„Slijedi pismo za koje su spekulacije tvrdile da ga je Albert Pike pisao Giuseppeu Mazziniju 1871. u vezi s urotom koja je uključivala tri svjetska rata, koji su planirani u pokušaju preuzimanja svijeta. Pikeovo pismo Giuseppeu Mazziniju bilo je izloženo u knjižnici Britanskog muzeja u Londonu do 1977. godine. Mnoge internetske stranice tvrde da se ovo pismo nalazi u Britanskoj knjižnici u Londonu, koja negira postojanje pisma.“

Međutim, odgovorom na zahtjev prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama negira se postojanje pisma u zbirci Muzeja. U lipnju 2020. Britanska knjižnica odgovorila je na upit posjeduje li British Museum u svom arhivu Pikeovo pismo Mazziniju od 15. kolovoza 1871. Odgovor je glasio:

„Britanska knjižnica, a prije toga Britanski muzej, nikada nisu posjedovali niti vidjeli predmetni dokument, pa stoga nikada nije bio izložen ni u jednoj organizaciji.“

Ako se pismo ne nalazi u knjižnici Britanskog muzeja, kao što je dokumentirao kardinal Rodriguez, koje je podrijetlo teksta?

Polazna točka bila bi referenca kardinala Rodrigueza na “Le Diable Au XIX Siecle“ (Vrag u devetnaestom stoljeću) koji su objavili Léo Taxil i Charles Hacks, pod pseudonimom doktora Bataillea.

Vrag u devetnaestom stoljeću

Léo Taxil bio je Francuz koji se zvao Marie Joseph Gabriel Antoine Jogand-Pagès. Rođen 1854. bio je smješten u isusovačku sjemenišnu školu, gdje je razočaran u katoličku vjeru i vjeru općenito, postavši naposljetku pisac, upućivao kršćanstvu oštre kritike.

Godine 1884. papa Leo XIII objavio je encikliku o slobodnom zidarstvu: “Humanum genus“, koja u stvari bila osuda slobodnog zidarstva. U njemu se navodi da je kasno 19. stoljeće bilo opasno doba za Rimokatoličku crkvu, uglavnom zbog brojnih koncepata i praksi koje se pripisuju masoneriji, kao što su naturalizam, narodni suverenitet i odvojenost crkve od države.

Vjerojatno pod dojmom ove polemike, Taxil 1885. objavljuje da se ponovo obratio na katoličanstvo i da je počeo raditi na potpuno drugačijem književnom pothvatu s novom metom – slobodnim zidarima.

Tijekom sljedećih nekoliko godina objavio je Les Mystères de la Franc-Maçonnerie, četverotomnu povijest slobodnog zidarstva koja sadrži neobične izvještaje o sudjelovanju očevidaca u čudnim obredima, ali bez izvora.

Udružio se s dr. Karlom Hacksom kako bi napisao dvotomnu knjigu Le Diable au XIX Siècle, objavljenu 1892. i 1894., u kojoj je ispričana “insajderska” priča Diane Vaughan riječima doktora Bataillea. Jezoviti detalji koje ona donosi zaprepašćuju um. Bila je članica Palladium Ritea koji je bio pod vodstvom Alberta Pikea, gdje je sudjelovala u ritualnim orgijama i krvavim žrtvama. Prizivali bi demone u fizičkom obliku, a za jednog od njih bila je čak i zaručena.

Poglavlje 25 drugog sveska naslovljeno je “Plan tajnih poglavara“ i navodno sadrži tekst plana koji su 15. kolovoza 1871. napisali Albert Pike i vodstvo Palladium Ritea, u kojem se detaljno opisuje njihov plan za uništenje rimokatolicizma.

Međutim, u travnju 1897. Taxil je održao konferenciju za tisak na kojoj je izjavio da “nisu postojali dr. Karl Hacks i dr. Bataille, niti Palladium Rite”. Također je tvrdio da je “njegovo obraćenje na katoličanstvo bila šala, kako bi pridobio povjerenje i odobravanje Crkve”. Diana Vaughan bila je stvarna osoba, ali je bila samo njegova daktilografkinja i suradnica.

Taxil je umro u ožujku 1907.

Godine 1920. pojavila se knjiga pod nazivom Uzrok svjetskih nemira u kojoj se pokušava objasniti kaos u svijetu izazvan Prvim svjetskim ratom 1914., nakon čega je uslijedila boljševička revolucija 1917. Knjiga je bila anonimna kompilacija eseja izvorno objavljena u London Morning Postu u srpnju iste godine. Jedan od eseja citira Taxilov Le Diable au XIX Siècle (Uzrok svjetskih nemira, 1920., str. 51 i 52):

„Postoji pismo – ili navodno pismo – za koje se kaže da ga je napisao Albert Pike, ‘Suvereni papa univerzalnog slobodnog zidarstva’, uz pomoć Deset Starih iz Velike lože Vrhovnog Istoka u Charlestonu, ‘vrlo slavnom bratu’ Giuseppe Mazziniju. Ovo pismo je datirano (u masonskom stilu) 15. kolovoza 1871. i iznosi antiklerikalnu politiku koju Mazzini treba slijediti u Italiji.“

Knjiga Uzrok svjetskih nemira će se koristiti i u knjizi iz 1925. pod nazivom Razotkrivena misterija slobodnog zidarstva, koju je objavio kardinal Caro y Rodriguez iz Čilea.

Godine 1955. umirovljeni kanadski mornarički časnik William Guy Carr objavio je prvo izdanje knjige Pijuna u igri, a godine 1958. objavljeno je revidirano i prošireno izdanje koje je uključilo i raspravu o Albertu Pikeu i planu koji je napravio o nadolazećim trima svjetskim ratovima (Pijuni u igri, William Guy Carr, 1967., str. XV i XVI):

„Pikeov plan bio je jednostavan koliko se i pokazao učinkovitim.

Prvi svjetski rat trebao se voditi kako bi se omogućilo Iluminatima da zbace vlast careva u Rusiji i pretvore tu zemlju u uporište ateističkog komunizma.

Drugi svjetski rat, trebao je biti potaknut korištenjem razlika između fašista i političkih cionista.

Treći svjetski rat treba potaknuti korištenjem razlika koje agenti Iluminata izazivaju između političkih cionista i vođa muslimanskog svijeta. Rat treba usmjeriti na takav način da će islam (arapski svijet uključujući muhamedanstvo) i politički cionizam (uključujući državu Izrael) uništiti sami sebe dok će se u isto vrijeme preostale nacije još jednom podijeliti jedna protiv druge po ovom pitanju , bit će prisiljeni sami sebe boriti do stanja potpune iscrpljenosti fizički, mentalno, duhovno i ekonomski.

15. kolovoza 1871. Pike je rekao Mazziniju da će nakon završetka Trećeg svjetskog rata oni koji teže neospornoj svjetskoj dominaciji izazvati najveću društvenu kataklizmu koju je svijet ikada vidio. Citiramo njegove vlastite pisane riječi (preuzete iz pisma katalogiziranog u biblioteci British Museuma, London)…“

Vezano uz ovo, Carr tvrdi da se Pikeov dokument čuva u Knjižnici Britanskog muzeja u Londonu. Međutim, čini se da je to zbog njegovog pogrešnog tumačenja knjige Uzrok svjetskih nemira, koja navodi da je Taxilov rad ono što je tamo pohranjeno, a ne plan Alberta Pikea od 15. kolovoza 1871. Nadalje, Carr je u svojoj knjizi Sotona: Princ ovog svijeta, ponovno citirao pismo, ovaj put uz napomenu (Sotona: Princ ovoga svijeta, William Guy Car, 1966., str. 22):

„Čuvar rukopisa nedavno je obavijestio autora da ovo pismo NIJE katalogizirano u knjižnici Britanskog muzeja. Čini se čudnim da je čovjek sa znanjem kao što je kardinal Rodriguez rekao da JE BILO KATALOGIZIRANO 1925. godine“

Zaključak

Kada se sve uzme u obzir, čini se da tekst o planu Iluminata za tri svjetska rata koji kruži potječe iz Carrove knjige Pijun u igri, koja parafrazira Taxilova pisanja o Albertu Pikeu. 

Taxil je 1987. godine ustvrdio da je njegov rad bio prijevara i to prijevara koja je u to vrijeme bila na široko objavljena i dobro poznata povjesničarima i drugim članovima akademske zajednice. Kako to da su ga neki drugi istraživači propustili? 

Je li to zato što su i korporativni i alternativni mediji, u određenoj mjeri, dio kontrolirane dijalektike koju iznosi vladajuća klasa? Ili, možda postoji drugo objašnjenje, a to je da su tajnovitost, cenzura, propaganda i kontroliranje narativa radi skrivanja informacija i manipuliranja percepcijama, postojali i tijekom Toxilovog života, baš jednako kao i danas. U tom kontekstu, i samo Taxilovo „priznanje prijevare“ ne bi bilo istinito, već samo još jedan pokušaj „saniranja štete“ zbog curenja istine.

U svakom slučaju, ono što nitko ne može zanijekati je činjenica da se scenarij o Trećem svjetskom ratu iz Pikeovog pisma upravo realizira ispred naših očiju…

Provjeri/expose-news.com

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

3 KOMENTARI

 1. Iz napisanog se vide dve navodne godine katalogizacije – 1977. i 1987. Nije nikakvo čudo znati 1977. za dva svetska rata i pretpostaviti uzrok trećem. Čak i 1920. za neke krugove nije bilo prerano da znaju kako će se situacija razvijati jer su već tada kreirali uslove za uspon fašizma koji će inicirati WW2 a u kome će se pripremiti uslovi i za stvaranje države Izrael a time i za veliki sukob sa muslimanima.

  Ali tvrdnja da je Pike sve to znao još 1871. je prilična glupost – to je kao da date vremensku prognozu za novembar IDUĆE GODINE! Ne negiram postojanje takvih planova ali oni mogu biti samo okvirni, isuviše je varijabila da bi se pravili precizni planovi za više od vek unapred.
  ——————
  Ja na ovo pismo gledam kao na Bibliju – oboje su napisani kako bi mi lakše prihvatili realizaciju onoga što je u njima napisano… što i Bibliju smešta u znatno mlađi period od onoga za koji se tvrdi da je u njemu nastala.

 2. pa naravno da će britanski muzej koji pripada mreži kulta zanijekati da oni nemaju to pismo..

  međutim, to za mene uopće nije važno, – je li taj Pike to napisao ili je to iz ove knjige ovog Taxila, ili je od nekoga trećega..
  također za mene nisu važne ni druga razna proročanstva, koja se objavljuju na nezavisnim portalima..

  jer da se trenutno događa preoblikovanje svijeta u velikom obimu, za to nam ne treba nikakvo proročanstvo,- to se odvija pred našim očima i ušima, to svi sami možemo vidjeti i čuti.., svi oni koji gledaju stvojim očima i slušaju svojim ušima.

  plandemija je bila kao neko razotkrivanje I… gdje se globalistički kult po prvi put u povijesti, tojest u novijoj povijesti sam razotkro, izišao iz sjene, pokazao se..

  svi smo za vrijeme plandemije mogli vidjeti da su takozvane suverene države samo obična iluzija za široke mase beskorinsih izjelica,
  do plandemije geopolitika je bila kao jedina vidljiva dimenzija, jedini vidljivi level, – za koji smo svi mislili da je stvaran, to jest svi smo bili uhvaćeni u njemu, godinma, desetljećima…stoljećima..
  onda je došla plandemija i onda se po prvi put otvoreno pokazalao da postoji i druga dimenzija, drugi level, koji je do tada bio nevidljiv za obične ljude.
  I da se sve države i sve religije, koje su inače u onom prvom levelu, uvijek totalno međusobno posvađane i sukobljene–u ovom drugom levelu, sve lijepo složne- oko toga, kako pobiti i oskatiti što više običnih ljudi, stoke, beskorisnih izjelica. I moglo se vidjeti, da postoji neka nevidljiva svjetska vlada, koja naređuje svim državama, da zatvore svatko svoju stoku u torove, i da tu stoku malteretiraju i prisiljivaju na samoubojstvo ili samosakaćenje.
  I nakon kraja plandemije, to se opet može vidjeti. Taj 2. level,— u skupovima G20, UN-a, WHO-a… gdje se sve države lijepo slažu u planovima velikog reseta, uspostavljanja medicinske diktature i digitalnog porobljavanja.

  Ovi događaji u Gazi su kao neko razotkrivanje II.
  false flag, se ovde vidi iz aviona…
  da hamas naškodi Izraelu, najnaoružanijoj državi na svijetu, ako izumemo 3 velike sile, SAD, Kinu i Rusiju- to je ne samo znastvena fantastika, već vic, sprdnja, crtani film.. to je kao da miš napadne lava..i da će miš na kraju popušiti zna se..
  I zašto bi dakle takva država, naoružana do zuba, ograđena najmodernijim sigurnosim sustavima, ustvari cijela je država-blindirani, čelični bunker, – uopće dopustila da na komadiću zemlje, veličine možda kao pola Zagreba, postoji nekakva gerilska grupica Hamas i da ona svako malo zapuca koju raketu? zašto bi “lav” dopustio da ga “miš” povlači za rep?
  pa zato što je taj Izrael sam stvorio taj Hamas..

  ….

  ustvari, ako razmišljamo vlastitim glavama, ne treba nam Albert Pike, da sami vidimo..

  – kako to da svatko od onih koji su po službenoj mainstream verziji povijesti bili zločesti i koji su navodno prvi započeli, prvi napali- da na kraju izgube i bijedno skončaju? i na kraju “napadač” doživi samo štetu i totalnu katastrofu i država “napadača” na kraju bude u deset puta gorem položaju, nego što je bila prije “napada”.
  dakle, zašto je onda “napadač” uopće napadao? ako na samo njegov protivnik od toga imadne koristi

  – 1. svjetski rat, zloćko i napadač je bila carska Njemačka, koja je navodno prva započela, prva napala… nakon 4 godine izgubila, poražena, ponižena, oskaćena, oduzet joj dio teritorija, zabranjena armija,… potpuno stavljena pod lance kontrole

  – 2. sv rat, opet je Njemačka bila zloćko, tojest Hitler i nacisti, ali i oni nakon 5 godina izgubili, i Njemačka još više poražena, ponižena i oskaćana, spaljena, sravnjena sa zemljom i još više teritorija su joj oduzeti, plus što su milijuni Nijemaca poginuli i njih oko 12 milijuna koji su kao manjine živjeli u više istočnoeuropskih država su brutalno protjerani

  -ili npr Sadam Husein… koji je bio zloćko 1991. pa opet 2003.
  1991. napao Kuvajt i navodno namjeravao napasti i Saudijsku arabiju i sve okolne države na arapskom poluotoku i sve osvojiti i uspostaviti nekakvo arapsko carstvo, pa je brzo izgubio, za par mjeseci.. i onda 2003., navodno je imao oružje za masovno uništenje i navodno je poticao terorizam- što se kasnije pokazalo kao laž, ali je on zbog toga uništen, Irak uništen, Sadam bijedno skončao-ubijen.
  (i naravno, treba podsjetiti da je taj isti sadam ranije, 80-ih bio štićenik zapadne elite, koja ga je naoružavala da ratuje sa Iranom)

  -pa onda … Al Kaida… navodno su stajali iza 11.9. i pravili terorizam po svijetu, pa na kraju izgube i popuše i naravno nakon svakog “terorističkog napada”, kojega su oni navodno izveli, “napadač” lijepo, uredno ostavi iza sebe osobne dokumente, osobnu, putovnicu, kreditnu karticu, zdravstvenu karticu, vozačku dozvolu, člansku kartu za videoteku, člansku kartu za biblioteku, rodni list,..sve- da se odmah lijepo zna, tko je i što je i svaki put, “napadač” ili se sam raznio bombom, ili ga je ustrijelila policija..

  -pa onda isto i ISIL,- brutalni koljači, navodno su htjeli osvojiti cijeli bliski istok, “osloboditi muslimane” , osvojiti pola Europe i uspostaviti islamski kalifat- pa na kraju popuše i nestadoše.. (kad se pojavila plandemija, prepali se malog virusa), na kraju, bliskoistočne zemlja i muslimani od ISIL-a imali više štete nego koristi, tojest samo štetu i ogromnu katastrofu.. plus, naravno, što su i europske zemlje imale indirektnu štetu–poplavljene su masovnom migracijom iz tih država

  – i sada,..opet isti muster.. Hamas je zloćko, koji je navodno “napao Izrael” i navodno želi uništiti i sravniti Izrael… da sada netko dođe sa druge planete i nema pojma, što je Izrael i što je Hamas,- kada čita mainstream izvještaje, pomislio bi da je Hamas neka vrlo moćna vojska od najmanje 3 milijuna najbrutalnijih ratnika, sa najmodernijim naoružanjem, koji su opkolili jadni, mali Izrael sa svih strana…
  ali u stvarnosti Hamas, šaka gerilaca, djeluje unutar humanog Diznilenda, zvanog Gaza.. a Izrael je za 2 dana, opkolio Gazu i Hamas u njoj sa svih strana i može ih svakog trenutka sravniti sa zemljom..samo se čeka mig gazda

  ali kakav će biti konačni scenarij, tojest konačni ishod, to samo znaju gospodari ovog rata, gospodari kaosa, iz globalističkog kulta.. hoće li potpuno sravniti Gazu i etnički je očistiti, ili će Izrael krenuti i da pokori i susjedne zemlje, ili nešto treće, ali da se kuha nešto veliko, to je izvan sumnje. i da vjerojatno nije slučajno, što se to sada događa, nakon plandemije i u tijeku svih tih planova velikog reseta i da je sve povezano i da tu ima i sve te okultno-povijesne-mitološke pozadine, Solomonov hram.. itd..

  ali da će i ovaj “zloćko” i “napadač” Hamas, popušiti, kao i svi raniji kvazi napadači u povijesti, u to nema sumnje. kao i to da će palestinci gadno nagrebusiti
  ali i ovdje je isti muster: strašni zloćko, koji prvi napadne i prijeti i na kraju popuši i na kraju navodni “napadač”, doživi samo štetu i katastrofu..
  pa se onda naravno čovjek pita zašto je uopće napadao?
  danas znamo da je Hamas, također u službi izraelske vlade i gospodara kulta, koji su pomogli njegovom stvaranju (to je objasnio Ron Paul još 2009.), i možemo pretpostaviti– da su slični igrokazi bili i 1914. i 1941..

  epoha.com.hr/2023/10/21/dugogodisnja-povezanost-izmedu-izraelskog-mossada-i-hamasa/

  a ovo što se tiče masonerije, okultizma i ostaloga..
  da to postoji, također možemo sami vidjeti i nazrijeti i bez Pikea, i sličnih starih knjiga
  globalistički kult se rado poigrava sa tom simbolikom, manje ili više otvoreno, kao npr. 3 šestice, koje su sadržane u logu “World economic forum” ili u logou Trilaterale ili u logou Google chrome, ili takođe u logou kompanije Disney..ili npr. nova podružnica zgrada UN-a u Senegalu u obliku 6 šestica..ili npr. one jezive figure, koje je Bergoljova vatikanska banda, postavila prije 4 godine za Božić, kao jaslice. Figure koje gle sasvim slučajno podsjećaju na neke stare antičke skulpture i crteže iz starog Egipta i babilona..
  Ili..nedavno što je Bergoljo na Danu mladeži u Portugalu, trabunjao o božici zemlje Gei, bogu Uranusu,itd – pagansko-okultni bućukriš, koji obožavaju satančuge iz kulta, posebno eugeničari iz Rimskog kluba..
  a posebno se okultna simbolika mogla oduvijek vidjeti u nastupima nekih pop zvijezda, kao Madonne ili Katy Perry…(naravno uvijek upakovano kao umjetnički performans ili otkačenost pop glazbe),- zvijezda koje su također u službi tog kulta

  elita tog kulta se fura na to… to je neka mješavina starih paganskih religija, od babilona, fenicije, i što ja znam, židovske mistične okultne kabale i otvorenog sotonizma gurua elite, kao što je bio poznati Alistair Crawley..
  I za njih je ZLO VRLINA. Tojest činjenje zla, ali zlo upakovano kao navodna dobra namjera..
  I obmana, prevara, podmuklost… glumatanje… false flag.. izvrtanje stvaru naopkao, na glavačke, sve u cilju toga da se zla namjera prikaže kao dobra..

  i upravo sada imamo to: žrtva je agresor, a agresor je žrtva. “miš” je napao “lava”. da bi se agresor u javnosti mogao predstavljati žrtvom,- da bi “lav” glumio da ga “miš” ugrožava- bio je potreban false flag u dogovoru sa “mišom” (hamasom)

 3. “Taxil je umro u ožujku 1907..”

  “…Taxil je 1987. godine ustvrdio da je njegov rad bio prijevara i to prijevara koja je u to vrijeme bila na široko objavljena i dobro poznata povjesničarima i drugim članovima akademske zajednice…”
  —-

  ako je Taxil umro 1907. onda nije mogao 1987. ništa ustvrditi.. vjerojatno se tu autoru podkrala greška u pisanju, tipfeler…

VEZANO

najnovije