Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaJe li „zelena“ prijevara ogoljena ratom?

Je li „zelena“ prijevara ogoljena ratom?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Buđenje?

Zvuči nevjerojatno, ali čini se kao da zapadne ekonomije, zahvaljujući ratu u Ukrajini, postaju svjesnije da prisilni prelazak s pouzdane energije fosilnih goriva na “zelene” energetske alternative vodi u katastrofu.

Ne zanemarujući činjenicu da je upravo katastrofa potrebna globalistima da provedu plan o Velikom resetu, teško je oduprijeti se dojmu da ipak postoji „oporba“ njihovim planovima unutar vladajućih struktura pojedinih zemalja, pa čak i nekih mainstream medija.

EU je nametnuvši sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, sama sebe dovela do nestašice energije, što je bio okidač da se ipak probudi iz sna i shvati da će, ukoliko se ne vrati na korištenje fosilnih goriva, vrlo brzo doći do „gašenja svjetala“.

Kontrolirani mediji, koji su dugo hvalili zelenu energiju, sada odjednom priznaju da je bolje da se pokrenu naftne pumpe i bušotine ili u suprotnom svi možemo očekivati ​​kolaps s dolaskom zime.

“…svijet koji nedostaje energije okreće se ugljenu dok nestašice prirodnog plina i nafte pogoršane ruskim ratom protiv Ukrajine vode zemlje natrag na najprljavije fosilno gorivo”, izvijestio je između ostalih i The Wall Street Journal.

Odjednom se sada otkriva „topla voda“ kako fosilna goriva ne moraju biti “prljavi” izvori energije, jer postoje čisti, sigurni i učinkoviti načini za izvlačenje fosilnih goriva iz zemlje i njihovo korištenje za napajanje tvrtki, domova, vozila i još mnogo toga bez „uništavanja planeta“.

Čak i EU sada planira politiku zadržavanja fosilnih goriva koja se proizvode čisto i odgovorno, te se više ne zalaže za potpuno postupno ukidanje i zabranu kao prije. Sve to je zapravo potpuno logično, ali problem je u tome što je malo toga u odlukama EU-a bilo logično u posljednje vrijeme.

“Čisti ugljen” je jednostavno neophodan jer on osigurava održavanje čitavog ekonomskog sustava, od grijanja do gospodarstva. Vjetar, sunce i želje jednostavno nisu dovoljni da bi „svjetla“ ostala upaljena.

“… od SAD-a do Europe i Kine, mnoga od najvećih svjetskih gospodarstava povećavaju kratkoročnu kupnju ugljena kako bi osigurale dostatne zalihe električne energije, unatoč prethodnim obećanjima mnogih zemalja da će smanjiti svoju potrošnju ugljena u borbi protiv klimatskih promjena”, izvještava The Wall Street Journal.

Paradoksalno je, ali zapravo sad postoji tolika potražnja za ugljenom da cijene na globalnom tržištu dramatično rastu i upravo je potiče predvodnica „zelenog pokreta“ – EU. Znači li to da se nešto dramatično promijenilo u glavama EU vodstva?

Njemačka, koja je ne tako davno obećala da će eliminirati ugljen kao izvor energije do 2030., sada je jedna od zemalja koje ga najviše uvoze. Dakle, umjesto potpunog ukidanja ugljena do 2030., Njemačka bi se do tada mogla pretvoriti u gospodarstvo koje se na njega oslanja više nego ikad prije. Isto vrijedi i za njezine nuklearne elektrane, koje su bile predviđene za zatvaranje, ali će sada biti uskrsnute i puštene u rad kako bi se izbjegao potpuni ekonomski kolaps.

Foto naslovnice: unsplash.com

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije