Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiKako bi se potencirali "razmjeri klimatskih promjena“, DHMZ ne želi ulagati u...

Kako bi se potencirali “razmjeri klimatskih promjena“, DHMZ ne želi ulagati u efikasnu protugradnu obranu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Zasijavanje „klimatskih promjena“

Gostujući u emisiji Otvoreno na Hrvatskoj televiziji, u kojoj se raspravljalo „što nas sve čeka ovoga ljeta“ po pitanju vremena, glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Ivan Güttler iznio je stavove koji otkrivaju koliko ova državna institucija radi usklađeno s globalističkom agendom „klimatskih promjena“.

Naime, povod emisije bila su snažna nevremena koja su nedavno pogodila različite dijelove Hrvatske, u kojima su jaka kiša, tuča i pijavice napravile ogromne štete poljoprivrednim kulturama, na privatnim kućama i objektima, a čak se i smrt jedne žene uslijed poplave dovodi u vezu s tim.

„Ušli smo u dio godine kada će ovakvi ekstremni događaji biti sve češći“, bila je uvodna rečenica kojom je voditelj uveo sugovornike u daljnju raspravu na ovu temu.

„Jučer smo imali jednu visinsku ciklonu koja je prelazila preko Europe i uzrokovala je nevremena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. DHMZ je to prepoznao te je već u ponedjeljak izdao narančasto upozorenje, posebice za istok Hrvatske”, rekao je Güttler.

Nakon što je najavio stabilizaciju vremena narednih dana, glavni ravnatelj DHMZ-a istaknuo je da se očekuje kako će ovo ljeto biti „toplije od prosjeka, te da se ovakve oluje ne mogu predvidjeti, posebice na kontinentu“, a zatim je posebno naglasio:

„U Hrvatskoj se povećavaju toplinski valovi. Zanimljiva je situacija s tučom. Smanjuje se broj dana s tučom, osim u ovim najvećim kategorijama. To stanje nije samo problem u Hrvatskoj nego i u ostalim zemljama, primjerice Italiji.”   

Uslijedio je dio emisije u kojoj je cilj bio prikazati ekonomske razmjere šteta uslijed nevremena, što zbog direktnog utjecaja same nepogode, što zbog trošenja materijalnih i ljudskih resursa hitnih službi, uz naglasak kako se i drugdje u Europi događaju slične situacije.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je kako su štete na poljoprivredi izuzetne na području gdje se dogodilo nevrijeme:

“Očekivala se rekordna godina po pitanju žitarica. Ječam se počeo skidati. Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom, a nevrijeme je pogodilo dio zemlje koji je ratarski. Tu se jako teško može boriti protiv poplava. Poljoprivrednici su ogorčeni, posebice na dio koji nije osiguran. Vidi se iz godine u godinu da je sve kompleksnije baviti se poljoprivredom.

Poljoprivrednici očekuju u najkraćem roku, da se sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče, ponovno aktivira sustav protugradne obrane koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica pa sve do voća i povrća. Oko toga je bilo puno rasprava, te treba pratiti razne studije. Poljoprivrednici bi bili jako sretni da ponovno počnemo razgovarati o sustavu protugradne obrane.“

Na ove riječi, Güttler je spremno rekao kako je „DHMZ jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj Europskoj uniji koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom, a kako bi se djelovalo na tuču“, dodavši da neka istraživanja pokazuju da „primjena srebrovog jodida povećava štetu od tuče, totalno suprotno od očekivanog i zato smo vrlo oprezni u primjeni.”

Zanimljivo je napomenuti kako se sustav protugradne obrane temeljen na raketama, prestao koristiti nakon desetljeća efektivne uporabe, a uveo se sustav kojeg spominje Güttler, koji radi na principima zasijavanja oblaka s pomoću genaratora, za kojeg i sama Svjetska meteorološka organizacija tvrdi da nije učinkovita. Zar to nije do nedavno bila „teorija zavjere“?

Ne treba valjda dalje pojašnjavati, onome tko želi vidjeti sve je jasno – DHMZ ne radi u službi naroda, već isključivo interesa globalističke agende „klimatskih promjena“, kojima se želi pokazati kako su „klimatske promjene jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu, zbog kojih moramo potpuno preokrenuti naše društvo“ – kako bi nas „filantropske“ elite još lakše izrabljivale i kontrolirale…

Je li došlo ljudima do glave da bi tragovi koji ostaju iza aviona, koji mijenjaju našu atmosferu naočigled, mogli imati veze s ovim sve češćim vremenskim nepogodama?

Provjeri/mediji

Foto naslovnice: screenshot indeks.hr

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije