Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaWake upNikola Tesla je „predvidio“ brojne tehnologije koje su danas dostupne, ali i...

Nikola Tesla je „predvidio“ brojne tehnologije koje su danas dostupne, ali i one koje će se tek ostvariti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Vizionar ili „odabran da otkrije“?

Bez ikakve sumnje, Nikola Tesla bio je briljantan izumitelj i znanstvenik koji je napravio mnoga revolucionarna otkrića na području električne energije i bežičnih komunikacija. Također je imao niz zanimljivih ideja i predviđanja o budućnosti, od kojih su se neka pokazala točnima. 

Iako mnogi sumnjaju da je Tesla zapravo svoje izume temeljio na mogućnosti uvida u skrivene tajne drevnih naprednih tehnologija, to ne umanjuje veličinu njegova genija. Evo nekoliko primjera Teslinih „predviđanja“ o tehnologijama koje u njegovo vrijeme nisu bile „izumljene“, a danas se naširoko koriste:

1. Bežična komunikacija: Tesla je vjerovao da će s vremenom biti moguće bežično prenositi poruke, podatke, pa čak i napajanje na velike udaljenosti. Danas imamo brojne bežične tehnologije koje to omogućuju, uključujući radio, televiziju, mobilne telefone i Wi-Fi.

- Advertisement -

2. Električni automobili: Tesla je vjerovao da će električna vozila jednog dana postati primarni način prijevoza. Danas se električni automobili sve više nameću u tobožnjoj borbi protiv „klimatskih promjena“.

3. Solarna energija: Tesla je vjerovao da će solarna energija s vremenom postati primarni izvor energije za svijet. Iako još nismo sasvim tamo, solarna energija postaje također se sve više nameće kao izvor obnovljive energije i koristi se za napajanje domova, tvrtki, pa čak i cijelih zajednica.

4. Dronovi: Tesla je vjerovao da bi bilo moguće stvoriti male bespilotne letjelice koje bi se mogle koristiti u razne svrhe, uključujući vojne operacije i transport. Danas se dronovi koriste za širok raspon primjena, uključujući dostavu, fotografiranje, geodetska istraživanja, ali i ratovanja.

Sve u svemu, iako se sva Teslina „predviđanja“ nisu (još) ostvarila, on je doprinio dubljem razumijevanju znanosti i tehnologije, te jasnijoj viziji budućnosti.

Mnogi su Teslu smatrali (i danas smatraju) čudakom, jer je donosio uvijek nove i za tadašnje vrijeme čudne i nekonvencionalne ideje, koje su bile znatno „ispred svog vremena“. Ova rečenica malo zvuči čudno ako je istina da je Tesla zapravo samo „reciklirao“ sakriveno drevno znanje. Evo samo nekoliko takvih primjera:

- Advertisement -

1. Teleforce: Tesla je vjerovao da bi bilo moguće stvoriti oružje koje bi moglo ispaljivati ​​snop energije na velike udaljenosti, potencijalno čak i iz svemira. Nazvao je ovo oružje “Teleforce” i tvrdio da se može koristiti za obranu od neprijateljskih napada ili čak za dezintegraciju objekata. Iako nema dokaza da je ovo oružje ikada napravljeno (iako se mnogi neće složiti s ovim), smatra se da je Tesla možda bio inspiriran vlastitim radom na visokonaponskoj struji i bežičnom prijenosu energije.

2. Zraka smrti: 1920-ih Tesla je tvrdio da je razvio “zraku smrti” koja se može koristiti za uništavanje neprijateljskih zrakoplova, brodova ili vojske iz daljine. Iako je ova tvrdnja u to vrijeme dobila dosta medijske pozornosti, nije jasno je li zraka smrti bila stvarni uređaj ili jednostavno ideja koju je Tesla istraživao.

3. Bežični prijenos energije: Tesla je vjerovao da bi bilo moguće bežično prenositi električnu energiju na velike udaljenosti, potencijalno čak i između kontinenata. Iako se ta ideja u to vrijeme činila nategnutom, danas imamo niz tehnologija koje omogućuju bežični prijenos energije, uključujući radio valove, mikrovalove i infracrveno svjetlo.

4. Stroj za potrese: U kasnim 1800-ima, Tesla je tvrdio da je napravio stroj koji može generirati snažne potrese vibriranjem tla na određenoj frekvenciji. Iako nema dokaza da je ovaj stroj ikada postojao, neki nagađaju da je Tesla možda pokušavao iskoristiti snagu seizmičkih valova kao izvor energije. U vrijeme današnjih pomalo „čudnih“ potresa, ovo pitanje je sve aktualnije…

Provjeri/teslatelegraph.com

Foto naslovnice: web screenshot

- Advertisement -

P O D I J E L I !

Provjeri

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije