Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiNobel za medicinu dodijeljen znanstvenicima čija su otkrića omogućila razvoj mRNA cjepiva

Nobel za medicinu dodijeljen znanstvenicima čija su otkrića omogućila razvoj mRNA cjepiva

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

A Nobel za depopulaciju ide…

Kako prenosi magazin.hrt.hr, znanstvenici Katalin Kariko i Drew Weissman iz Mađarske i SAD-a osvojili su Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkrića u vezi s modifikacijama nukleozidnih baza koja su omogućila razvoj mRNA cjepiva protiv COVID-19, objavio je Nobelov odbor.

Potpuno neočekivano, zar ne?

Inače, Nobelova nagrada, koja se pogrešno smatra najprestižnijom nagradom u znanstvenom svijetu, samo je paravan za još jedan primjer kako „elita“ nagrađuje samu sebe, odnosno nagrađuju osobe i organizacije koje su u službi ovog kulta s 11 milijuna švedskih kruna (oko 950 tisuća eura). O tome više pročitajte OVDJE.

Kariko je bila viša potpredsjednica i voditeljica odjela RNA proteina u BioNTechu do 2022., a od tada djeluje kao savjetnica tvrtke. Također je profesorica na Sveučilištu Szeged u Mađarskoj i pomoćna profesorica na Medicinskom fakultetu Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji. Weissman je profesor istraživanja cjepiva na Perelmanu.

„Shvatila sam da nemaju dovoljno znanja o tome, neki ljudi oslanjaju se na ono u što vjeruju, pa im poručujem neka vjeruju meni da je riječ o vrlo sigurnom i važnom cjepivu, a bit će ih još i sva će biti vrlo djelotvorna. Iščekujemo i cjepivo protiv raka. I ono će doći pa će onda možda neki o tom cjepivu misliti drukčije nego što misle sada“, rekla je u travnju ove godine Katalin Kariko.

„Dakle, ovogodišnja Nobelova nagrada odaje priznanje njihovom temeljnom znanstvenom otkriću koje je iz temelja promijenilo naše shvaćanje interakcije mRNA s imunološkim sustavom i imalo veliki utjecaj na društvo tijekom nedavne pandemije“, rekao je Rickard Sandberg, član Nobelovog odbora na Institutu Karolinska.

Što bi na sve rekli oni koji su nas napustili upravo zbog ovog otkrića? Ili njihove obitelji?

Provjeri/magazin.hrt.hr

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije