Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNovi automobili u EU od sada moraju imati AI limitatore brzine

Novi automobili u EU od sada moraju imati AI limitatore brzine

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Orwell na cesti

Već je dovoljno loše što su baš svi novi automobili već i u osnovnim verzijama opremljeni GPS uređajima za navođenje, a neki čak i kamerama okrenutim prema vozaču koje vas mogu pratiti dok vozite. No, kako piše Daily Mail, od 7.srpnja 2024. godine sva nova vozila u EU moraju biti opremljene sustavima Umjetne inteligencije – Inteligentne pomoći pri brzini (ISA), odnosno AI limitatore brzine.

Kako objašnjava Daily Mail, tehnologija Intelligent Speed ​​Assistance (ISA) može automatski ograničiti brzinu vozila pomoću GPS-a, satelitske navigacije i kamera za prepoznavanje znakova za brzinu. Ako vozilo prekorači ograničenje brzine, ISA smanjuje snagu motora kako bi se uskladila sa zakonskim ograničenjem.

Prije nego što ISA smanji brzinu automobila, upozorava vozače putem vizualnih, zvučnih ili dodirnih upozorenja, kao što su vibracije u upravljaču. Ako se zanemari, sustav ograničava snagu motora kako bi usporio automobil, ali nikad ne aktivira kočnice. Proizvođači mogu koristiti bilo koju ili sve ove metode upozorenja.

- Advertisement -

Europski parlament je 2019. godine dao mandat ISA tehnologiji za smanjenje prometnih sudara i ozljeda. Preporučeno od strane Europskog vijeća za sigurnost prometa, ISA ima za cilj smanjiti broj sudara za 30% i broj žrtava za 20%, pridonoseći cilju nula smrtnih slučajeva na cestama do 2050.

Daily Mail navodi da od 6. srpnja 2022. svi novi modeli moraju imati ISA, a od 7. srpnja 2024. mora se naknadno ugraditi u sva nova vozila u salonima, uključujući starije modele poput VW Tourana.

Volvo je već uključio limitatore brzine od 2020., ograničavajući brzinu na 180 km/h. Od 2022. Renault i Dacia također su implementirali ISA, a brendovi poput Citroena, Forda i Jaguara slijede njihov primjer.

ISA se može privremeno poništiti snažnim pritiskom na papučicu gasa ili isključiti prije svakog putovanja, iako se ponovno aktivira svaki put kada se motor pokrene. Prednosti ovog sustava koje se ističu su smanjivanje broja sudara, smanjene prometnih gužvi i bolja učinkovitost goriva.

Međutim, osim što postoji zabrinutost oko oslanjanja vozača na ISA, točnosti prepoznavanja prometnih znakova i potencijalnih problema u područjima sa slabim GPS signalom, ovakav sustav nije ništa drugo nego uspostavljanje dodatne kontrole nad našim životima od strane vlade.

Provjeri/prepareforchange.net

- Advertisement -

Foto naslovnice: screenshot prepareforchange.net

Slobodni Promatrač

Rađe opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije