Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiOd slijedeće godine počinje režim tzv. „pametne granice“ za prelazak granice EU-a

Od slijedeće godine počinje režim tzv. „pametne granice“ za prelazak granice EU-a

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Digitalna tvrđava

Od svibnja sljedeće godine, EU će početi zahtijevati biometrijske podatke turista na svojim granicama u najnovijem porastu masovnog digitalnog nadzora.

Nova shema masovnog prikupljanja podataka, koja će biti puštena u rad u svibnju, dio je „evolucije“ takozvane „pametne granice“.

Ali u tim planovima nema ništa „pametno“, osim ako otimanje podataka, pod opravdanjem otkrivanja opasnih putnika, pronalaženja ranjivih osoba i smanjenja prijevara, ne smatrate „pametnim“.

Naravno, sve se uvodi na uštrb goleme cijene za slobodu. Grupe civilnog društva s pravom su opisale granične planove kao “neproporcionalne i nepotrebne”, dok je šef luke Dover upozorio na “značajne i kontinuirane poremećaje koji će trajati jako dugo”.

Svi putnici stariji od 12 godina morat će biti biometrijski evidentirani, čime će se stvoriti EU masivna baza stotina milijuna jedinstvenih osobnih podataka ljudi. EU ne zahtijeva samo set od četiri otiska prsta u američkom stilu, već i slike lica.

Vezano: EU kreće u provođenje pilot programa digitalnog ID-a

Osobni podaci turista bit će pomiješani s milijardama podataka, fotografijama, otiscima dlanova, DNK zapisima i biometrijom lica, na koje se mogu primijeniti kontroverzni algoritmi za prepoznavanje. Ovo bi mogla biti najveća operacija prikupljanja biometrijskih podataka u europskoj povijesti.

Nitko ne bi smio ostati ravnodušan na nastanak ovakve superdržave gladne vaših osobnih podataka? Što bi moglo poći po zlu?

Ironično je, ali ne i posve iznenađujuće, da šengensko područje, koje je navodno definirano slobodom kretanja, postaje digitalna tvrđava. Vlasti usvajaju ekstremne tehnologije na naizgled neutralnoj premisi napretka, ali to nije samo proces modernizacije – to je proces političke metamorfoze.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije