Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaTop komentar"On ne vjeruje u znanost!?"

“On ne vjeruje u znanost!?”

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pseudoreligija

Pisac i publicist koji za sebe kaže da „piše otvoreno i izvan svih struja“, Zoran Vukman, svojim javnim objavama na društvenoj mreži nerijetko oduševljava o ranim temama. Evo jedne koja se bavi znanošću…

„Koliko puta smo čuli ili pročitali tu rečenicu proteklih nekoliko godina. Iako je paradoksalna, postala je aksiomatska za znanstvene ‘vjernike’.

U znanost se ne vjeruje. Znanost u svom finalnom produktu nema ništa s vjerovanjem nego egzaktnim dokazima do kojih se dolazi putem pokusa i jednadžbi. Znanost je aproksimativna, matematički, fizikalno, kemijski, kako god hoćete, opipljiva i njezini rezultati su vidljivi, praktični i dokazivi ili nedokazivi.

- Advertisement -

Hipoteze su pretpostavke na temelju kojih se dalje istražuje i dolazi do teorija koje ako su dokazane, postaju operativne i konkretne u raznim granama ljudske praktične djelatnosti, od medicine do graditeljstva i umjetne inteligencije.

Znanstvene metode su egzaktne, njezina srčika je mjerljivost i dokazivost, bilo eksperimentom, bilo matematičkom apstrakcijom.

Znanost kao pseudoreligija nije znanost.”

Vezano: Tko su vakseri i zašto su tako agresivni?

“Postoje dvije krajnosti: znanost kao religija, i apsolutno odbacivanje znanosti. Krajnosti se uvijek negdje susreću i križaju.

Svi bi trebali biti svjesni da kao ljudi tako malo znamo. I kad nešto znamo, naše znanje je mrvica u svemiru tajni i otajstava.

Poniznost bih definirao kao strahopoštovanje pred nečim što je veće od nas i što nam se nadaje kao tajna. I kao čovjeka koji je svjestan vlastitih ograničenja u času svojih velikih postignuća. I kao čovjeka koji je kadar učiti iz poraza i ići naprijed.

- Advertisement -

Žedan duh na studencu prirodno teži otkrivanju tajni. Ako nema poniznosti umislit će da je mrav veći od svemira.

Glupo je misliti da sve znamo, i da ćemo otključati sve tajne. Nećemo. Tajne su pod velima i zastorima. Živjeti bez tajni, kakva ogoljenost i praznina!

Sama priroda je moćnija od nas. Mudrost života nas nadilazi jer mi nismo njegovi tvorci. Mi smo razumski dionici nečega što nam je darovano. Jedna aritmija nas može prizemljiti a kamoli tek vulkan, potres ili tsunami.“

Vezano: Akademik prof.dr.sc. Krešimir Pavelić: “Znanost je danas postala vjera”

Provjeri/Zoran Vukman

Foto naslovnice: javni fb profil Zoran Vukman

P O D I J E L I !

- Advertisement -

Provjeri

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!

1 KOMENTAR

  1. Danas postoje tri vrste znanosti:
    1. “Znanost po narudžbi” – za svako “zrnce” znanosti – poveća količina keša
    2. “Znanost s agendom” – “sviđa mi se ova ideja – ajmo skupiti par znanstvenika i oko nje izgraditi znanost”
    3. Prava i jedina znanost – nju ne treba posebno objašnjavati. Zoran Vukman je to lijepo sročio.

VEZANO

najnovije