Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiOsim po hladnoći, domet električnih vozila smanjuje se i po vrućini

Osim po hladnoći, domet električnih vozila smanjuje se i po vrućini

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zelena prevara

Iako već otprije poznato da električna vozila rade ispod optimalnog po hladnom vremenu, značajno gubeći na dometu i snazi, nova studija otkrila je slične štetne učinke i kada su ova vozila izložena visokim temperaturama. 

Auto blog Carscoops prvi je izvijestio da je tvrtka Recurrent testirala nekoliko električnih vozila kako bi “analizirala odnos između baterija i njihovog dometa”. Recurrentovi podaci su otkrili da ako temperature porastu preko 38°C, domet električnih vozila se smanjuje. 

Recurrent nije spomenuo koja su električna vozila bila pod najvećim utjecajem kada su se temperature popele, ali je rekao da su neka vozila doživjela pad dometa od 31% kada su temperature premašile 38°C. Podatke ne treba uzeti olako jer je potrebno dovršiti još testiranja, rekao je Carscoops. 

“Imajte na umu da se gubitak raspona na 38 stupnjeva temelji na izuzetno ograničenim podacima i ažurirat ćemo ih kada budemo imali više povjerenja u rezultate.” 

Izvršni direktor Scott Case rekao je za Automotive News da je prikupljanje podataka o električnim vozilima izazovno jer toliko mnogo vozača putuje na posao tijekom jutarnje špice kada su temperature tek u porastu, dok se više temperature postižu sredinom poslijepodneva. 

Greg Less iz Laboratorija za baterije Sveučilišta u Michiganu objasnio je efekt pražnjenja baterija kada su temperature iznad 40°C. Naime, tada počinje dolaziti do kvara sloja pasivne emisije na anodi, a taj kvar će tada uzrokovati potrošnju tekućeg elektrolita, što će skratiti životni vijek baterije.  

U prosincu je Recurrent otkrio da je hladno vrijeme smanjilo domet modela 3 Long Range za 17%, modela S P100D za 19%, a modela X 75D za 15%. Od svih testiranih električnih vozila, Tesla nije bio najgori.

Najgori pad dometa imao je Chevy Bolt i to za 32%, Ford Mustang Mach-E Premium AWD za 30% i VW ID.4 za 30%. A jedno od najboljih električnih vozila za preživljavanje hladnog vremena bio je iznenađujući Jaguar i-Pace, koji je izgubio samo 3% dometa. Također, Audi e-Tron je bio -8%. 

Provjeri/zerohedge.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije