Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaZdravljeOvu zimu prebrodite zdravi uz ove prirodne „boostere“

Ovu zimu prebrodite zdravi uz ove prirodne „boostere“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zdravlje iz prirode

Otjerajte hladnoću, oslobodite se osjećaja tromosti i prebrodite zimu u zdravlju uz ove prirodne „boostere“.

Muškatni oraščić

Unatoč svom nazivu, muškatni oraščić nije orašasti plod. To je začin koji već u malim količinama može zagrijati. Poznato da pomaže probavi, muškatni oraščić se također koristi za ublažavanje depresije, pospješuje san i pomaže u rješavanju lošeg zadaha. 

Međutim, previše ovog zagrijavajućeg začina uzrokovat će negativne zdravstvene probleme. Visok sadržaj eteričnog ulja muškatnog oraščića odgovoran je za njegov privlačan miris koji se brzo raspršuje nakon što se oslobodi.

Cimet

Cimet se dobiva iz kore zimzelenog drveta. Na tržištu se prodaju dvije vrste cimeta – slađi i skuplji cejlonski sa Šri Lanke i ljutiji kasija. Potonji se široko koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i uključen je u mnoge klasične formule. Cimet djeluje protiv grčeva u crijevima i maternici, bolova u leđima i zglobovima, te kašlja.

Đumbir

Korijen đumbira je prepoznatljiv po tome što se koristi i u slatkoj i u slanoj hrani. Osim što pomaže probavi, također pomaže kod pojave infekcija gornjih dišnih putova tijekom hladnog vremena. Koriste se svježi i sušeni oblici. 

Međutim, trudnice bi trebale izbjegavati đumbir jer prevelike količine mogu izazvati pobačaj.

Klinčić

Klinčići se često umeću u naranče, a dobiveni proizvod se naziva pomanders. Nekoliko pojedinačnih klinčića pojedenih nakon obroka može pomoći u probavi i osvježiti dah, ali se štedljivo koriste u kuhanju zbog okusa koji trne na jeziku. Ulje klinčića koristi se za liječenje nesanice, parazita i zubobolje. Osim medicinske i kulinarske upotrebe, klinčići se u Indoneziji miješaju s duhanom za stvaranje mirisnih cigareta zvanih kreteks.

Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis je dobio ime po svojim osmerokrakim sjemenskim mahunama koje izgledaju poput zvijezda. Ovaj začin koji pomaže probavi koristi se u slanim jelima jer im daje aromu sladića. U medicini se zvjezdasti anis koristi za liječenje prehlade i gripe zbog visokog sadržaja šikiminske kiseline koja ometa razmnožavanje virusnih patogena. Osim što je učinkovito antivirusno sredstvo, zvjezdasti anis također rješava bakterije i gljivice.

Crni papar

Crni papar je glavna namirnica u kuhinji uz sol za začinjanje hrane. Dokument iz lipnja 2013. razradio je zdravstvene dobrobiti ovog začina. Navedeni rad usredotočio se na piperin, aktivni sastojak crnog papra koji pridonosi njegovom antioksidativnom i antikancerogenom djelovanju. Također se spominje sposobnost piperina da pojača sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari.

Kardamom

Kardamom je glavni začin u kulturi Bliskog istoka, a koristi se za aromatiziranje slanih jela, slatkiša i pića. Također je poznato da posjeduje protuupalna svojstva koja štite kardiovaskularni sustav od povišene razine kolesterola i krvnog tlaka. Studija iz veljače 2020. istaknula je pozitivan učinak kardamoma na oralno zdravlje nakon što je utvrđeno da sjemenke i plodovi kardamoma ometaju bakterije odgovorne za bolesti desni.

Kurkuma

Kurkuma daje zlatnu boju nekoliko vrsta slanih jela i pića. No tijekom posljednjih 25 godina više od 3000 publikacija istaknulo je njegove pozitivne učinke na zdravlje. Ove studije ukazale su na antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno, antitrombotičko i kardiovaskularno djelovanje ovog zlatnog začina. Spajanje kurkume s crnim paprom pomaže u otključavanju snažnog biljnog spoja kurkumina prisutnog u kurkumi.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije