Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaRobert F. Kennedy Jr: “CBDC su ultimativni mehanizmi za društveni nadzor i...

Robert F. Kennedy Jr: “CBDC su ultimativni mehanizmi za društveni nadzor i kontrolu”

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Uvijek kontra, takva sorta…“

Otkako je najavio svoju predsjedničku kampanju, demokratski kandidat Robert F. Kennedy Jr. jasno je dao do znanja da je za digitalnu i financijsku slobodu, protiveći se digitalnim valutama središnje banke (CBDC), prozivajući debanking i kritizirajući digitalne iskaznice.

Kennedyjeva kritika CBDC-a bila je usmjerena na FedNow — infrastrukturu za instant plaćanja koju su razvile Federalne rezerve, a koja bi trebala biti pokrenuta u srpnju.

Kennedy je isprva opisao FedNow kao CBDC prije nego što je kasnije pojasnio da se boji da je to “prvi korak prema CBDC-u”.

114 zemalja, koje predstavljaju više od 95% svjetskog globalnog domaćeg proizvoda (BDP), istražuju CBDC. Bidenova administracija rekla je da CBDC “imaju potencijal ponuditi značajne prednosti”A čelnici velikih središnjih banaka potvrdili su da će CBDC-ovi imati provjeru identiteta, neće imati privatnost gotovine i moći će se programirati. Ova mogućnost programiranja znači da središnji bankari ili vlade mogu učiniti da vaši CBDC-ovi isteknu, nametnuti ograničenja potrošnje ili kontrolirati na što smijete trošiti svoje CBDC-ove.

Kennedy je prepoznao da ove ovlasti “podmazuju sklizak nagib financijskog ropstva i političke tiranije”.

tvitu je predsjednički kandidat upozorio:

“Dok su gotovinske transakcije anonimne, #CBDC će omogućiti vladi da nadzire sve naše privatne financijske poslove. Središnja banka će imati ovlasti nametnuti dolarska ograničenja na naše transakcije ograničavajući kamo možete poslati novac, gdje ga možete potrošiti i kada novac istječe.”

Kennedy je također primijetio da nadzor i kontrola vjerojatno neće biti ograničeni na financijske podatke jer korisnici CBDC-a moraju potvrditi svoj identitet. Ova poveznica s identitetom znači da vlade ili središnje banke mogu unijeti puno dodatnih podataka povezanih s vašim identitetom, kombinirati ih s financijskim podacima koje izvlače iz vaše upotrebe CBDC-a i stvoriti ekspanzivnu društvenu kreditnu ocjenu koja diktira kako i možete li uopće trošiti tvoj novac.

Predsjednički kandidat je sugerirao da bi se takav rezultat mogao povezati s poštivanjem proizvoljnih vladinih dekreta kao što je cijepljenje.

Kennedy vjeruje da će vlade koristiti COVID-19 i bankovnu krizu kao izgovor za uvođenje CBDC- a i predvidio je da će vlade, kada budu uvele CBDC, početi suzbijati kriptovalute i drugu imovinu koja služi kao “ruta za bijeg“ od vladine kontrole financijskog sustava.

Nedavno je prognozirao sljedeće:

“Fed će u početku ograničiti svoj CBDC na međubankarske transakcije, ali ne bismo trebali biti slijepi na očitu opasnost da je ovo prvi korak u zabrani i pljenidbi bitcoina kao što je Ministarstvo financija učinilo sa zlatom prije 90 godina, danas 1933. godine.”

Kennedy, kao i mnogi u industriji kriptovaluta, vjeruje da je ovo slamanje već počelo. U nedavnom tweetu, ustvrdio je da je Bidenova Bijela kuća “organizirala bankare da sudjeluju u sofisticiranoj, široko rasprostranjenoj akciji slamanja kako bi se uništila kriptoindustrija.”

Komentari predsjedničkog kandidata opisuju operaciju Chokepoint 2.0 — navodni napor Bidenove administracije da obeshrabri banke da pružaju svoje usluge tvrtkama za kriptovalute.

Kennedy je dodao:

“Nedavno slamanje kriptovaluta blokira izlazne rampe, uklanja alternativne tračnice i jača kontrolu vlade nad financijskim i političkim sustavom.

Trebali bismo biti oprezni jer su CBDC ultimativni mehanizmi za društveni nadzor i kontrolu.”

Kennedyjev pro-digitalni i financijski stav u oštroj je suprotnosti s nekoliko drugih istaknutih osoba u Demokratskoj stranci koji su prihvatili CBDC i napali kriptovalute.

Administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena voli CBDC i financijski nadzor. A Bidenov režim nedavno je signalizirao da planira krenuti u napad na decentralizirana tržišta kriptovaluta prisiljavajući ih da identificiraju svoje kupce.

Ova decentralizirana tržišta omogućuju korisnicima kupnju, prodaju i razmjenu kriptovalute bez oslanjanja na centraliziranog posrednika i obično ne zahtijevaju provjeru identiteta. Zbog toga je vladama teže povezati transakcije s identitetom osobe, nadzirati transakcije, blokirati transakcije i staviti ljude na financijsku crnu listu.

Ako Bidenova administracija bude učinkovita u prisiljavanju ovih decentraliziranih tržišta kriptovaluta da provedu provjeru identiteta, postat će dio iste centralizirane financijske mreže u kojoj banke i CBDC trenutačno rade — mreže u kojoj se svaka transakcija nadzire i gdje vlade kontroliraju tko će doći sudjelovati.

Senatorica Elizabeth Warren, bivša predsjednička kandidatkinja, još je jedna poznata demokratkinja koja je objavila rat kriptovalutama i pozdravila CBDC.

Nedavno je pokrenula “anti-kripto” kampanju za ponovni izbor Senata i prethodno je pozvala na nadzor novčanika kriptovaluta.

U intervjuu za NBC 2022. godine, izrazila je svoj prezir prema bitcoinu i rekla da je “vrijeme” za CBDC.

Njen poziv za uvođenje CBDC-a došao je samo mjesec dana nakon što je predsjednik Biden potpisao izvršnu uredbu koja je saveznim agencijama naložila da istraže digitalni dolar i razviju strategiju regulacije kriptovaluta.

Unatoč jasnim naporima Bidenove administracije i Warren da proguraju CBDC, Federalne rezerve umanjuju Kennedyjevu zabrinutost da je FedNow prvi korak prema CBDC-u. Središnja banka tvrdi da FedNow nije “korak prema eliminaciji bilo kojeg oblika plaćanja” i da “nije donijela nikakvu odluku o izdavanju digitalne valute središnje banke”.

Ali djela govore više od riječi. Kennedy oglašava uzbunu zbog trenda koji je svima jasan.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije