Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSada i jaja uzrokuju „iznenadno“ stvaranje krvnih ugrušaka

Sada i jaja uzrokuju „iznenadno“ stvaranje krvnih ugrušaka

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Svako jutro jedno jaje… ugrušak daje?

Širokoj lepezi stvari koje u zadnje vrijeme uzrokuju krvne ugruške i „iznenadne“ smrti, pridružila su se i kokošja jaja.

Znanstvenici sada upozoravaju javnost da bi konzumacija jaja mogla uzrokovati krvne ugruške, moždani i srčani udar.

Prema novoj studiji, nutrijent koji se nalazi u jajima povećava rizik od zgrušavanja krvi.

Studija koju je provela klinika Cleveland sugerira da kolin može učiniti krv sklonijom zgrušavanju.

Tijelo proizvodi nešto kolina, ali većina dolazi iz prehrambenih izvora. Kolin se ponekad prodaje u dodacima prehrani bez recepta i smatra se esencijalnim nutrijentom koji se naširoko preporučuje za optimalno zdravlje.

Prema Medical News Today, kolin podržava različite tjelesne funkcije, uključujući stanični rast i metabolizam.

Međutim, istraživači su otkrili da konzumacija hranjivih tvari u visokim koncentracijama može uzrokovati zgrušavanje, sugerirajući da bi bakterije u crijevima mogle djelovati s kolinom kako bi proizvele spoj koji potiče krvne pločice da se skupe zajedno, stvarajući tako krvni ugrušak.

Tim je primijetio da je u interakciji s crijevnim bakterijama kolin proizveo tvar zvanu TMAO.

Supstanca, koja je kratica za trimetilamin N-oksid, nastaje kada crijevne bakterije razgrađuju niz prehrambenih hranjivih tvari.

Za svoju intervencijsku studiju, istraživači su davali oralne dodatke kolinu zdravim vegetarijancima i svejedima. Obje skupine su pokazale deseterostruko povećanje razine TMAO u plazmi nakon suplementacije kolina.

Također su primijetili povećanje odgovora trombocita, što je faktor rizika za trombotske događaje.

Prema glavnom autoru studije, tvar je u prethodnim studijama povezana s povećanim rizikom od krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara, a visoke razine tvari u krvi povezuju se s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Dok se rizik od zgrušavanja krvi kod ljudi povećava, to se može svesti na najmanju moguću mjeru konzumiranjem niskih doza aspirina, rekli su istraživači. Naravno, ne spominju se nuspojave njegovog dugotrajnog korištenja…

Vrijedno je napomenuti da su koncentracije kolina koje se nalaze u hrani općenito sigurne, ali konzumacija dodataka prehrani s kolinom može predstavljati zdravstveni rizik.

Istraživač studije, doktor Stanley L. Hazen s klinike Cleveland u Ohiju, rekao je: “Osim ako vam liječnik ne prepiše, izbjegavajte suplemente s kolinom.”

Druge prehrambene navike koje mogu povećati rizik od zgrušavanja krvi uključuju dehidraciju, jer uzrokuje zgušnjavanje krvi.

Kada tijelu nedostaje tekućine, krvne žile se također mogu suziti, što je još jedan poznati faktor rizika za zgrušavanje.

„Cjepivo“ je i dalje sigurno…

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

2 KOMENTARI

 1. Samo čekam, kad će “znanstvenici” objaviti da su otkrili da kisik u zraku stvara ugruške u krvi, a to dovodi do “iznenadnih smrti”.

  A onda će slijedeća skupina “znanstvenika” otkriti da je najbolji protuotrov protiv tog “zlog” kisika – Ciklon-B. Toj je onaj simpatični plin koji je bio u “upotrebi” u 40-ima prošlog stoljeća.

  Mislim da je krajnje vrijeme da napravimo jednu bazu tih “znanstvenih” institucija i njihovih “znanstvenika”, te malo uredimo Goli otok. Znanstveni turizam je nova, još neotkrivena grana turizma, a mi imamo velike potencijale. Ako ponestane mjesta na Golom otoku – pa imamo mi tisuću otoka. A na otocima lijepo uspijevaju agrumi. A “znanstvenici” su odlična radna snaga – pogotovo kad su besplatna radna snaga – i kad ih držiš na kruhu i vodi.

  Dajmo tim “znanstvenicima” malo njihove “medicine”. A ja bih mogao biti ministar “znanstvenog” turizma. Pa ipak sam se ja tog dosjetio. Pa da mi dodijele još jedan počasni doktorat. Ili barem neki orden. Orden “znanstvenog turizma”. Kako bih bio ponosan. Pa bi mogao reći susjedu, dok se prešetavam s ordenom ispred njegovog prozora: “Pero, vidi me!”

 2. Postajem optimist, nepopravljivi optimist. Mislim da će za jedno 2-3 mjeseca čak i onih 25% glupih (pogledati ovdje: https://provjeri.hr/temeljni-zakoni-ljudske-gluposti/) shvatiti da se netko gadno i opako zaj….va s njima.

  Pa ćemo dobiti 4 milijuna boraca za Istinu i Pravdu. Minus Vlada, minus šefovi velikih kompanija i šefovi NGO, minus ti “znanstvenici” – što je uvrh glave 10-15 tisuća “duša”. Znači – razjarena skupina 3.985.000 Hrvata. Kad se to pokrene!

  A onih preostalih 50 tisuća “pomagača” momentalno će se okrenuti na drugu stranu – na našu stranu. Dobit će bolest zvanu “iznenadni progleditis”. To je ono – kad iznenada progledaš.

  Koja će to zabava biti. Čak će doći i John Cleese osobno nadgledati taj leteći cirkus.

VEZANO

najnovije