Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiStudija o brojnim negativnim utjecajima projekata morskih vjetroelektrana na ribe i morske...

Studija o brojnim negativnim utjecajima projekata morskih vjetroelektrana na ribe i morske sisavce

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ekološka šteta „Zelene agende“

Zajednička studija dviju saveznih vladinih znanstvenih agencija i komercijalne ribarske industrije dokumentira brojne utjecaje koje projekti vjetroelektrana na moru imaju na ribe i morske sisavce, uključujući buku, vibracije, elektromagnetska polja i prijenos topline koji bi mogli promijeniti morski okoliš.

To dolazi u trenutku kada je industrija pučinskih vjetroelektrana spremna brzo rasti na istočnoj obali SAD-a, gdje se suočava sa sve većim protivljenjem onih koji je krive za ubijanje kitova – nešto što brojne znanstvene agencije tvrde da nije točno.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu, Ured za upravljanje energijom oceana i Savez za odgovorni razvoj na moru objavili su svoje izvješće u srijedu nakon 2 i pol godine duge studije o utjecaju postojećih projekata vjetra na moru na ribe i morske sisavce.

- Advertisement -

Cilj je bio učvrstiti postojeće znanje o utjecajima i pozvati na daljnja istraživanja u mnogim područjima.

NOAA i BOEM su među agencijama koje kažu da ne postoji veza između pripreme pučinskog vjetra i smrti kitova. Njihovo koautorstvo izvješća koje detaljno opisuje potencijalne negativne učinke na ribe i morske sisavce moglo bi pojačati ionako vrlo politiziranu kontroverzu.

Upitana u petak o vjerojatnosti da se to dogodi, glasnogovornica NOAA-e Lauren Gaches ponovila je stav agencije da pučinski vjetar ne uzrokuje smrt kitova, što je i dalje pod istragom.

“Također ćemo nastaviti istraživati ​​kako zvuk, plovila i druge ljudske aktivnosti u morskom okolišu utječu na kitove i druge morske sisavce”, rekla je.

Ribarska industrija je zabrinuta da bi ribe u blizini gradilišta mogle biti ubijene ili otjerane na dulja razdoblja čak i nakon što su turbine izgrađene, navodi se u izvješću.

“Fizičke promjene povezane s razvojem (pučinskog vjetra) utjecat će na morski okoliš – i, posljedično, na vrste koje tamo žive – u različitim stupnjevima”, stoji u izvješću. „Ovo uključuje buku i vibracije prilikom izgradnje i rada, elektromagnetska polja i toplinsko zračenje iz kabela, kao i zapetljavanje sekundarnog zupčanika.“

- Advertisement -

U intervjuu je Fiona Hogan, direktorica istraživanja za Responsible Offshore Development Alliance, rekla: “Željeli smo dokumentirati ono što je bilo poznato i nepoznato. Koliko znamo, ovo je prvo izvješće razvijeno u suradnji koje navodi sve aspekte potencijalnih interakcija između ribarstva i pučinskog vjetra.”

Savez je skupina ribarske industrije koja pokušava poboljšati kompatibilnost pučinskog vjetra s ribolovnim operacijama.

American Clean Power Association, skupina za industriju vjetroelektrana na moru, rekla je u petak da još uvijek proučava izvješće od 388 stranica.

Andy Lipsky, koji nadgleda tim za energiju vjetra u NOAA-inom Northeast Fisheries Science Centeru, koautor je izvješća. Rekao je da to pomaže agencijama da definiraju vrstu praćenja potrebnog za dugoročno proučavanje učinaka pučinskog vjetra i ukazuje na “potrebna istraživanja o tome kako energija pučinskog vjetra mijenja morska staništa i ribolov.”

Nekoliko zabrinutosti iznesenih u izvješću odražavaju mnoge od onih koje su iznijeli protivnici pučinskog vjetra, uključujući one koji okrivljuju pripremu za pučinske vjetroelektrane za ubijanje kitova duž istočne obale. Od prosinca se 30 kitova nasukalo na obalu.

- Advertisement -

U izvješću se kaže da vjetroturbine na moru mogu privući ribu i morski život, ali ih i odbiti. Velike podvodne platforme brzo su kolonizirane manjim morskim životom koji zauzvrat privlači veće predatore u to područje. Zamućenost vode zbog rada turbina, buka, vibracije i elektromagnetska polja također bi ih mogli natjerati da napuste područje.

Hogan je rekao da postoje neka neslaganja oko toga hoće li vjetroelektrane biti mrežna atrakcija ili odvraćanje od riba.

Što se tiče buke, u izvješću se kaže da zvukovi koji se emitiraju prilikom zabijanja stupova tijekom izgradnje “mogu biti jaki, što može dovesti do smrti ili ozljede slušnog tkiva”. Razine buke od tekućeg rada turbina nakon što budu izgrađene “nisu povezane s izravnim fizičkim ozljedama, (ali) dugotrajna izloženost može imati negativne učinke na komunikaciju, traženje hrane i otkrivanje predatora.”

Gotovo u svakom slučaju izvješće je zahtijevalo dodatna istraživanja. Studija se bavila samo vjetroturbinama na fiksnoj lokaciji; druga studija će ispitati projekte vjetra koji plutaju na površini vode.

Provjeri/activistpost.com

Foto naslovnice: screenshot expose-news.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

Rađe opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije