Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiSvjetska zdravstvena organizacija sastaje se kako bi raspravljala o dodjeli povećanih ovlasti...

Svjetska zdravstvena organizacija sastaje se kako bi raspravljala o dodjeli povećanih ovlasti nadziranja prema sporazumu o pandemiji

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Opasnost sustava „One Health“

Neizabrana globalna zdravstvena agencija WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) trenutno se sastaje kako bi razmotrila nacrt kontroverznog međunarodnog ugovora o pandemiji koji će WHO-u dati veće ovlasti nadzora.

Nove ovlasti nadzora detaljno su navedene u članku 10. (“Jačanje i održavanje kapaciteta za prevenciju pandemije, pripravnost, odgovor i oporavak zdravstvenih sustava”) i članku 17. (“Jedno zdravlje”) nacrta ugovora. Oni uključuju zahtjeve za države članice WHO-a da “izgrade i ojačaju sustave nadzora” u javnom i privatnom sektoru te da ojačaju WHO-ove “sustave nadzora Jedinstvenog zdravlja”.

U svom objašnjenju One Healtha, WHO navodi Covid-19 kao jednog od glavnih pokretača širenja svog pristupa One Health i napominje da je pandemija COVID-19 “u središte pozornosti stavila potrebu za globalnim okvirom za poboljšani nadzor i holističkiji, integriraniji sustav.”

Vezano: WHO obećava uvesti „Jedan svjetski zdravstveni plan“

Iako se u nacrtu ugovora ne spominje praćenje kontakata i testiranje, to su bila dva glavna alata za nadzor koji su korišteni za praćenje širenja Covid-19 tijekom pandemije i stvaranje mreže za masovni nadzor. Ne samo da je to dovelo do toga da su mnogi građani bili prisiljeni koristiti aplikacije i uređaje za nadzor, već su vlade i treće strane često zlorabili podatke.

Ne samo da ovaj ugovor WHO-u daje nove ovlasti nadzora, već također priznaje “središnju ulogu WHO-a” i smatra je “organom za usmjeravanje i koordinaciju međunarodnog zdravstvenog rada”.

Vezano: WHO nas planira držati u stanju „vječite pandemije“ barem do 2030. godine

Nacrt međunarodnog ugovora o pandemiji nalazi se ovdje.

Trodnevni sastanak na kojem se raspravlja o ovom nacrtu ugovora započeo je u ponedjeljak (5. prosinca) i završava u srijedu (7. prosinca). Članovi međuvladinog pregovaračkog tijela (INB) koje je osnovalo tijelo SZO-a za donošenje odluka, Svjetska zdravstvena skupština (WHA), prisutni su i zaduženi su za izradu nacrta i pregovaranje ovog međunarodnog ugovora o pandemiji.

INB predviđa da će finalizirati ovaj međunarodni ugovor o pandemiji do svibnja 2024. i predstaviti konačno izvješće na sedamdeset i sedmom sastanku WHA-a.

Predloženi vremenski okvira INB-a nalazi se ovdje.

Ako prođe, ugovor će se usvojiti prema članku 19. Ustava WHO-a. Ova odredba omogućuje WHA-u da nametne pravno obvezujuće konvencije ili sporazume za 194 zemlje članice WHO-a (koje predstavljaju 98% svih zemalja u svijetu) ako dvije trećine WHA-a glasa za njih.

Za razliku od procesa donošenja zakona u mnogim demokratskim nacijama, gdje su dužnosnici izabrani za provedbu nacionalnih zakona koji odražavaju volju naroda u zemlji i izbačeni ako ne uspiju postići taj cilj, WHO ovlašćuje mali broj globalnih predstavnika, koji su često neizabrani diplomati, da odlučuju o međunarodnim zakonima koji su nametnuti 194 države članice WHO-a.

Prije nego što su se ti sastanci održali, WHO je pokazao svoju ljubav prema masovnom nadzoru. Više je puta javno podržao cjepne putovnice. WHO je također u početku pohvalio kineski odgovor na Covid, koji se uvelike oslanja na digitalni nadzor, a tek je nedavno promijenio svoj stav i kritizirao kinesku politiku zero-Covid.

Mnoge moćne nacije podržavaju ovo osvajanje vlasti SZO-a, uključujući Sjedinjene Države (SAD), Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), Kanadu, Australiju , Novi Zeland i Europsko vijeće (EC) (koje predstavlja 27 država članica Europske unije (EU).

Iako su se neki političari u tim zemljama protivili ovom sporazumu, odbijanje do sada nije uspjelo zaustaviti ili usporiti napredak ovog međunarodnog sporazuma o pandemiji, a finalizacija u svibnju 2024. još uvijek je u igri.

Provjeri/reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije