Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaWake up„Umjetna inteligencija“ kao rješenje nakon uspješno provedene depopulacije i ekonomskog reseta

„Umjetna inteligencija“ kao rješenje nakon uspješno provedene depopulacije i ekonomskog reseta

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Mozak na „pašu“

Vrlo zanimljiv članak osvanuo je na stranicama Deutsche Wellea, u kojem se vrlo otvoreno progovara o planovima tehnokrata vezano za „prodor“ umjetne inteligencije (AI) u sve sfere ljudskog života.

Banaliziranjem ove vrlo ozbiljne teme, pod velom lažne brige za radna mjesta, autorica članka donosi primjer jednog dostavljača hrane u švicarskoj kompaniji, kojeg je iskustvo s algoritmom „umjetne inteligencije“, kojem su sukcesivno pridodavane veće ovlasti i „odgovornosti“, dovelo do toga da se morao prekvalificirati za drugo radno mjesto kako bi preživio.

Ono što se polako, ali osjetno sve više gura kroz mainstream, je narativ koji opravdava sve jače uvođenje „umjetne inteligencije“, što nije ništa više od drugog naziva za kontrolu.

U svijetlu depopulacije koja se upravo provodi, te najavljenog ekonomskog sloma radi uvođenja potpuno novog ekonomskog sustava, tehnokrati će vrlo izvjesno ponuditi upravo „umjetnu inteligenciju“ kao spasonosno rješenje.  

Robot preuzeo kontrolu

Renan Rodrigez (33) je oko godinu i pol radio kao vozač dostave hrane u švicarskoj kompaniji Smood kada je „robot preuzeo kontrolu“. Naime, u kompaniji su koristili algoritam koji je njemu i njegovim kolegama dodjeljivao isporuke i smjene. U određenom trenutku „robot je postao u potpunosti odgovoran za planiranje radnog dana, a obraćanje pravim menadžerima više nije bilo moguće.“

Cilj „robota” je bio da organizira isporuke na najefikasniji mogući način. Iz perspektive poslodavca, to je uspjelo, siguran je Rodrigez. Kada je počeo, radio je oko dvije isporuke na sat, kaže on, a pred kraj četiri do pet.

„Brzo sam shvatio da je to na humanoj razini katastrofa”, rekao je Rodrigez. „Robot” je unio razdor među zaposlene jer je najbržim vozačima s najboljim učinkom dodjeljivao više isporuka, dok su oni nešto sporiji dobivali sve manje i manje.

„Za mene je bilo najgore što sam imao štopericu koja radi u svako doba i na svakom mjestu, dok me već prate GPS sistemi, itd.“ To je stvorilo ono što je on nazvao „društvenim stresom”. Umjesto da pozdravi ljude u restoranu kada uzima obrok, on bi trčeći vikao na njih da požure.

Obračun s robotima

Ono što su Rodrigez i njegove kolege nazvali „robot“ poznato je kao algoritamsko upravljanje, a znači da se odluke na radnom mjestu donose prema kompjuterskim kalkulacijama poznatim kao algoritmi. To je usko povezano s umjetnom inteligencijom (artificial intelligence, AI), koja se prema Europskoj komisiji „odnosi na sustave koji pokazuju inteligentno ponašanje analizom okruženja i poduzimanjem akcija – s određenim stupnjem autonomije – radi postizanja specifičnih ciljeva”.

Upotreba algoritamskog upravljanja je posebno povezana s takozvanom gig ekonomijom – kompanijama poput Ubera i Deliverooa – čiji su radnici su obično freelanceri ili imaju ugovore bez jamčenih sati.

Istraživanje konzultantske kuće PWC iz 2022. koje je obuhvatilo 1.000 tvrtki pokazalo je da je tijekom 12 mjeseci njih između šestine i četvrtine koristilo umjetnu inteligenciju u zapošljavanju ili zadržavanju zaposlenih. Među tvrtkama koje su bile najnaprednije u korištenju umjetne inteligencije, njih oko 40 posto ju je koristilo da kod zaposlenih poboljša stjecanje vještina ili poveća produktivnost.

Tvrtke mogu koristiti podatke o zaposlenima ili kandidatima na različite načine, ističe se u izvještaju koji je prošle godine objavio OpenMind, neprofitna inicijativa španjolske banke BBVA.

„Radnici u kadrovskim odjelima donose odluke o tome koga će zaposliti, procjenjuju radnika i donose odluke njegovom napredovanju, uočavaju kada je vjerojatno da će netko napustiti posao i selektiraju buduće šefove. Analitika ljudi se također koristi za upravljanje učinkom radnika.“

U planu promjene zakona u EU

U Europskoj uniji su u pripremi dva ključna zakona koji bi trebala utjecati na način na koji se umjetna inteligencija primjenjuje na poslu. Europska komisija naglašava da „općenito AI može biti korisna za građane i poduzeća, ali da također predstavlja rizik za osnovna ljudska prava.“

U okviru predloženog zakona o umjetnoj inteligenciji, kao oblasti visokog rizika posebno su spomenuti zapošljavanje, upravljanje radnicima i pristup samozapošljavanju.

Za proizvođače i kupce takvih tipova umjetne inteligencije, zakon će predvidjeti specifične obveze odnosno kontrole – prije nego što proizvodi stignu na tržište. Između ostalog, ispitala bi se kvaliteta podataka koji se koriste za obuku AI sustava (loše obučeni sustavi mogu proizvesti pristrane rezultate), odredbe o transparentnosti za kupce i razine ljudskog nadzora. Programeri koji rade na umjetnoj inteligenciji također bi imali obvezu nadgledanja kada proizvod dođe na tržište.

Iz perspektive radnika, zakon o umjetnoj inteligenciji ne regulira kako ju šef može koristiti. Obaveze imaju samo prodavači tehnologije. Određene tehnologije su potpuno zabranjene zakonom o umjetnoj inteligenciji – kao što je sustav „društvenog bodovanja” kako onaj koji se na primjer koristi u Kini – ali to nema nekog velikog utjecaja na radno mjesto.

Drugi dio zakona o umjetnoj inteligenciji koji je u pripremi je Direktiva o radu na digitalnim platformama (Platform Work Directive). Tamo postoji posebno poglavlje o algoritamskom upravljanju, ali pokriva samo oko 28 milijuna radnika u EU koji rade u tom sektoru. Predloženi zakon, prema Europskoj komisiji, „povećava transparentnost u korištenju algoritama od strane digitalnih platformi, osigurava ljudski nadzor poštivanja radnih uvjeta i daje pravo na osporavanje automatiziranih odluka”.

Ovi nacrti zakona, oba su još na putu kroz zakonodavni proces EU, trebali bi radnicima pružiti instrumente da se suprotstave potencijalnoj zlouporabi umjetne inteligencije. Dvije stvari za koje se vjeruje da bi trebale biti zabranjene su tehnologija čitanja osjećaja (što je jedan od najspornijih oblika umjetne inteligencije jer mnogi stručnjaci dvoje oko toga da su emocije dovoljno jednostavne ili univerzalne da bi ih bilo moguće mjeriti), i suspenzija naloga za radnike koji nisu stalno zaposleni, na primjer Uber vozači.

Stav bivšeg vozača dostave Rodrigeza s početka članka, o „robotu“ je dovoljno jasan: on je uvjeren da bi trebalo mnogo više regulirati što poslodavac smije a što ne. Njega je na kraju “umjetna inteligencija” otpustila, ali prema riječima autorice članka DW, njega to više ne brine – sklopio je ugovor o obuci za posao iz snova i postat će strojovođa… dok mu posao ponovo ne oduzme AI…

Kakva idiotarija!

Provjeri/dw.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

5 KOMENTARI

 1. Po gospodinu Cipolli (vidjeti ovdje: https://provjeri.hr/temeljni-zakoni-ljudske-gluposti/) stvari stoje ovako:
  1. Glupi – pametni telefon je pametniji od njih. Tu nema pomoći. Ali njih je tek 25%
  2. Razbojnici – ti nikada neće prepustiti svoje “poslove” umjetnoj inteligenciji
  3. Bespomoćni – oni su mi kritični. Njih moramo pridobiti na svoju stranu. Z anjih se moramo svojski potruditi
  4. Inteligentni – njima je sve jasno. Već nekoliko tisuća godina

  Samo hrabro 🙂

 2. Deutsche Welle je njemačka državna TV i radio postaja za inozemstvo.. U sastavu je prvog kanala njemačke državne TV,→ ARD.
  DW je propagandistički mainstrema medij globalističkog kulta, kao i svi ostali njemački državni i privatni mainstream mediji.

  Glavna urednica DW-a do 2020. bila je → Ines Pohl, radikalna ljevičarka i deklarirana muškarsta lezbača. Koja je prije DW-a, bila dugogodišnja urednica berlinskih radikalno-ljevičarskih novina → Tageszeitung (TAZ), neslužbenog glasila stranke → Zelenih i LGBT ekipe, kao i onih sa slovo P, čije je slovo 70-ih i 80-ih, sasvim otvoreno bilo u sastavu ove kratice, pa su ga onda negdje sredimo 90-ih nevoljko izbacili, ali se zna da su se novine Tageszeitung cijelih 80-ih godina, kao i stranka Zelenih, otvoreno zalagale za legalizaciju pedofilije. TAZ je prije 15-ak godina bio na rubu bankrota, zbog slabe prodaje, ali je uskočila Merkeličina vlada i dala lovu poreznih obveznika da se ovaj niskotiražni ljevičarski listić spasi.. jer je važana za propafandu. A Ines Pohl je za nagradu dobila mjesto glavne urednice DW-a
  Nakon 2020. Ines Pohl je i dalje u DW-u, sada je na funkciji šefice dopisničkog ureda DW-a u Washingtonu…
  Na funkciji glavne urednice DW-a, nju je od 2020. naslijedila → Manuela Kasper-Claridge. Koja je članica Schwabovog → WEF-a i redovito sudjeluje na skupovima u davosu.

  Süddeutsche Zeitung- poznate također ljevičarske novine iz mreže globalističkog kulta njemačkih medija, iz Muenchena, (koje su 1946. osnovali angloskasonski “osloboditelji” Njemačke i čiji glavni urednik Stefan Cornelius je član Trilaterale),— su 2017. kofol otkrile da u redakciji DW-a na arapskom radi 5 novinara koji su otvoreno “antisemitski” i “antizraelski”..

  Nakon sprovedene “istrage”, uredništvo DW-a, 2021. dalo je otkaz toj petorici i još dvojici arapskih novinara, zbog “antisemitizma” i “antiizraelizma”… Iako su ti novinari, dakle osobno semiti-arapi.
  Pored toga DW je prekinulo suradnju sa jordanskom TV → Roya TV, također zbog “antisemitskih” i “antiizraelskih” stavova..
  Očito su stvarne gazde DW-a i stvarne gazde cijele kolonije Njemačke, izvukle uši redakciji DW-a. Pa je redakcija DW-a, nakon toga uvela strogu dresuru svih suradnika i novinara, posebno ovih u redakcijama DW-a na drugim jezicima, kao na arapskom. Tako da je uvjet za svakog novinara i suradnika DW-a da mora priznati državu Izrael i da se Izrael ne smije kritizirati.

  DW ima i svoju redakciju za regiju na hrvatskom/srpskom jeziku, a njeni članovi i novinari su sve sama sorosevsko-ljevičarska ekipa, plaćenici kulta

 3. pada mi na pamet film znastvenofantastični “Westworld” iz 70-ih godina. U Jugoslaviji je naslov glasio “Divlji zapad fantastike”.

  Radnja filma se događa u daljoj budućnosti negdje 2000 i neke godine (naravno to je budućnost iz gledišta 1975.-te godine, kada je film sniman). I tu ima zabavni park, u kojem se ljudi mogu zabavljati sa robotima, koji izgledaju sasvim realistično kao ljudi.. Pa su u tom zabavnnom parku imaju kao neke razne povijesne epohe, sa realističnim figuram-robotima, i ljudi se mogu zabavljati, tojest tako kao da sudjeluju npr. u srednjem vijeku, ili u vremenu divlje zapada…
  I dvojica glavnih likova su odabarali zabavu da su u “divljem zapadu”, obučeni kao kauboji… i da pucaju sa pištoljima na bandite itd.. i svi roboti su tu obučeni kao kauboji, i tako su programirani da oni uvijek gube. Tojest da ovi ljudi koji se zabavljaju na “divljem zapadu” pobjeđuju, tojest naprimjer, kada oni pištoljem pucaju na nekog robota-kauboja, taj pada i gubi..

  Ali onda odjednom, jedan robot-kauboj (igra ga nekad velika holivudsaka zvijezda Yul Brynner), odjednom više “ne sluša”, njegov programski kod se pokvari, ili je on sam preuzeo vlastito programiranje (ne sjećam se točno) i on dakle više ne sluša i okreće se protiv ljudi.. I onda se dokopa pravog pištolja sa pravom municijom i napadne ljude i proganja ih i ubija, i to se događa do kraja filma, dok ne bude savladan..

  Još jedan film, sa sličnom tematikom novijeg datuma, negdje 2000-ih godina, “I robot”, sa Willom Smithom u glavnoj ulozi.. brojni roboti, koji su svi isti kao kopije, dok neki od njih ne “otkažu poslušbnost, tj. počnu se sami programirati i okrenu se protiv ljudi.. film je , ako se ne varama, snimljen po motivima romana, Isaaca Asimowa, američkog književnika, rusko-židovskog porijekla.
  —-
  kad sam davno gledao ove filmove, nisam ništa razmišljao o tome, to je samo bila obična trivijalna zabava za mene..
  Međutim, danas, nakon svih luđačko-sotonističkih planova…mafije globalnog kulta i njihove obsjednutosti sa time da stvore umjetni život, i umjetnu inteligenciju…. a posebno nakon jednog dokumentaraca, koji sam gledao prije koju godinu, nešto drugačije gledam na te filmove..
  ne mislim da su ovi igranu filmovi snimani sa nekom zločestom pozadinom, to ne, oni su i dalje , ali pokazuju možda ono o čemu luđački obožvatelji Lucifera i bafometa u vrhu kulta sanjaju..

  kada sam gledao ovaj spomenuti dokumentarac, (novijeg datuma, prije 4-5 godina), u njemu je tema bila umjetna inteligencija. I u njemu su govorili neki vodeći znastvenici sa tog područja, kompjuterski programeri i robotike, kibernetike, fizičari., neurolozi.itd..
  Svi većinom iz anglosakonskih zemalja.
  ono što mi je upalo u oči, tojest u uši- da su većina njih govorili kofol zabrinuto, da se kofol boje da umjetna inteligencija koja bude stvorena u bliskoj budućnosti, bude jednog dana preuzela vlast nad ljudima, nad čovječanstvom, i da njen cilj, bude-uništenje cijelog čovječanastva…

  … međutum, kad poznajemo okultni fanatizama luciferijanaca iz globalnog kulta, – to nije strah i bojazan, to da navodna umjetna inteligencija jednog dana preuzme vlast i želi uništenje čovječanstva, već je to cilj i žarka želja, mafijaša iz globalnog kulta…
  zato uvijek ukazujem na to, ono što je očito, tojest što se uvijek može isčitati između redova, ta neka okultna, sotonistička pozadina, u svim ti njihovim planovima- u kojima se čovjek uvijek prikazuje kao štetočina, kao smetajući faktor koji ugrožava klimu i cijeli opstanak planete zemlje
  i zato ga treba uništiti u što vrćrm broju, a preostali promjeniti i pretvoriti u poslušne robote

  • Vidim ja da se nas dvojica odlično slažemo. Na istim smo “frekvencijama”. A vjerojatno smo i slične starosti. A sviđaju nam se i slični filmovi. Pri čemu ste vi nepresušan izvor filmova za koje nikad nisam čuo. Onaj posljednji, koji ste mi predložili, Capricorn One baš mi se dopao.

   A znate zašto, mi “stariji”, drukčije gledamo na te stvari – drukčije razmišljamo? Pa zato što mladi ljudi nemaju ni vremena ni volje za te stvari. Mladi ljudi su toliko opterećeni svojim poslovima, da zarade za taj “prokleti” stan, da oni naprosto nemaju vremena dublje razmišljati i sagledati život. A ono malo vremena što im ostaje u toj životnoj borbi – mladi se ljudi žele zabaviti. Što je posve logično i normalno.

   A mi “stariji” smo se nazabavljali – neki više, neki manje – i to je to. Sada nam je zabava razmišljati o nekim stvarima – o kojima smo trebali razmišljati onda, kad smo bili mladi – pa tada, zbog jurnjave za stanom (ili automobilom, ili za čim već) nismo. A zabava nam je već i to da nam se jednom tjedno “digne” – ako uopće dostignemo tu frekvenciju.

   Zato bi u Novom svjetskom poretku trebalo stvari postaviti drukčije. Mladima bi trebalo omogućiti stan – odmah. I posao. Da se ne zamaraju elementarnim životnim strahovima. Već da razmišljaju. Kada bi mladi danas razmišljali kao što mi “stari” razmišljamo – pa gdje bi nam bio kraj? Živjeli bi u rajskom vrtu, bez GMO plodova.

   Nego, mi smo već bili u jednom društvu koje je mladima odmah omogućilo stan – barem većini. Ali oni nisu razmišljali – samo su se zabavljali. Pa je to dovelo do kraja tog društva, koje se raspalo na vrlo nezgodan način – vrlo brutalno i nasilno. Zato u tom novom svjetskom poretku moramo od mladih zahtijevati – baš ono zahtijevati pod prisilom – da se pored zabave – pozabave i razmišljanjem. Da ne ponovimo grešku.

   Sanja svinja kukuruz.

 4. Ratio je slab. Sprovedite privat anketu,pitanje: riba i po kosta euro i po, koliko kosta 12 riba? Vecina nece znati odgovoriti.
  Kak onda da shvate vece stvari od toga?

  A.I. Je u osnovi vanzemaljski patent dat zemljanima u zadnjih pola stoljeca. Dolazi s razvijenijih ali moralno palih planeta.
  Na zemlji nece dugo carevati. Ne duze od cetiri g.

VEZANO

najnovije