Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiVIRUS KRVAVIH OČIJU prvi put zabilježen u Europi

VIRUS KRVAVIH OČIJU prvi put zabilježen u Europi

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Aktivacija „korisnog tereta“?

Kako prenosi Daily Mail, virus koji ubija do četiri od deset zaraženih, po prvi put je pronađen u Francuskoj nakon testova provedenih na granici sa Španjolskom.

Jutarnji.hr piše kako se radi o krimsko-kongoanska hemoragična groznica (CCHF) koja se prenosi krpeljima, a poznata je kao “rođak ebole i inače je endemska na područjima Afrike, Bliskog istoka, Azije i Balkana. U nekoliko navrata otkrivena je i u južnim dijelovima zapadne Europe, poput Španjolske“.

Nakon testova na živim krpeljima prikupljenih od goveda u regiji Pyrénées Orientales, potvrđeno je da prenose bolest. Krpelji Hyalomma marginatum koji ju prenose, dugi su otprilike 5 mm i imaju dvije obojene noge s bjelkastim prstenovima na zglobovima.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije već su proglasili CCHF jednom od svojih „devet prioritetnih bolesti ove godine zbog potencijalne prijetnje“, dok „stručnjaci“ upozoravaju da će „klimatske promjene proširiti bolest u sjevernu Europu“. Nevjerojatno!

CCHF se na ljude uglavnom prenosi ugrizom krpelja, ali do zaraze može navodno doći i nakon kontakta s tjelesnim tekućinama zaraženih pacijenata.

Bolest na početku ima slične simptome kao i ebola, uključujući bolove u mišićima, bolove u trbuhu, grlobolju i povraćanje. Može izazvati krvarenje – najčešće iz nosa ili puknutih kapilara na očima i koži. Ostali simptomi virusa, koji se javljaju iznenada, uključuju temperaturu, vrtoglavicu, bol i ukočenost vrata, bol u leđima, glavobolju, bol u očima i osjetljivost na svjetlo.

Naravno, kako bi se potaknula dodatna doza straha, naglašava se kako „cjepivo trenutno nije dostupno, stoga je liječenje usmjereno na to da se osobu održi na životu dovoljno dugo da se njezino tijelo izbori s infekcijom“. Poznato?

Prema navodnim statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, „prethodne epidemije CCHF-a ubile su između 10 i 40 posto zaraženih“.

Radi li se o već dugo najavljivanoj aktivaciji „korisnog tereta“ iz „cjepiva“ ili ne, razvoj situacije oko „virusa krvavih očiju“ budno ćemo pratiti…

Provjeri/jutarnji.hr

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije