Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiWEF za zabranu javnih parkirališta kako bi vožnju učinio „nepoželjnom aktivnošću“

WEF za zabranu javnih parkirališta kako bi vožnju učinio „nepoželjnom aktivnošću“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

No parking!

Svjetski ekonomski forum pozvao je vlade u cijelom svijetu da zabrane parkirališna mjesta kao dio njihovog plana da vožnju automobila učine „nepoželjnom aktivnošću“.

Prema nedavnoj objavi na web stranici WEF-a, javno parkiranje je “zastarjeli” koncept koji treba odmah zabraniti:

„U mnogim gradovima parkiranje na ulici je ili precijenjeno ili postoji previše parkirališta izvan ulice. U prosjeku parking zauzima oko trećinu gradske površine i ima oko osam mjesta za svaki automobil. Prostori optimizirani za automobile smanjuju mogućnost gradova da prihvate druge vrste prijevoza ili rješenja kao što su priključne stanice za dijeljenje bicikala ili skutera ili stanice za punjenje vozila, kaže Shin-pei Tsay, globalni voditelj politike gradova i prometa, Uber Technologies.

Budući da neki od vas možda neće odmah shvatiti kodirani jezik WEF-a, gore navedeno znači da misle da bi parkiranje trebalo koštati više i da bi trebalo biti manje parkirnih mjesta.

Shin-pei Tsay, izvršna direktorica Ubera koja je članica WEF-a, nada se da će nam otežati parkiranje, a to što bi za Uber ovakva odluka mogla značiti veću zaradu, puka je „slučajnost“. Naime, Shin-pei Tsay je poznata dugogodišnja neprijateljica parkirnih mjesta.

No, WEF ide čak i dalje od gđe Shin-pei Tsay i kaže:

“Vlasti bi čak mogle u potpunosti ukinuti potrebu za izgradnjom parkirnih mjesta. To je pokušano  u Buffalu, New York, gdje je vlada ukinula bilo kakvu regulativu parkiranja za prostorne planere. Graditelji su izgradili 25% manje parkinga.”

Zanimljivo da se spomenuto iskustvo ukidanja parkinga u Buffalu nije baš pokazalo kao sretno rješenje:

Neka voze skutere!

Slično Maria-Antoinettinoj „Neka jedu kolače!“, WEF smatra da ako ne možete pronaći parking, umjesto toga biste se mogli voziti električnim skuterima:

„Zajednička mobilnost — poput usluga dijeljenja vožnje i e-skutera — mogli bi biti ključni alati u potrazi za nultim neto emisijama u našim gradovima.“

No može li svatko voziti skuter ili si priuštiti naručivanje brojnih dnevnih Uber vožnji? Zamislite da idete u trgovinu kupiti hranu i odjeću. Koliko će skuter biti koristan za nošenje vaših stvari? Kako bi sve funkcioniralo tijekom kiše ili snijega? Na kraju, što je s trudnicama ili majkama s malom djecom?

Umjetno stvorena nestašica parkinga je samo alat kojim nas žele natjerati da napustimo automobile i skočimo na skutere. Bill Gates, Klaus Schwab i drugi čelnici WEF-a neće osobno biti frustrirani nedostatkom parkirnih mjesta – ali znate tko hoće, zar ne?

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije