Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiWHO pokreće "globalnu zdravstvenu propusnicu" prema europskom modelu

WHO pokreće “globalnu zdravstvenu propusnicu” prema europskom modelu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Potpisan sporazum

“Ograničavanje individualnih sloboda” u borbi protiv budućih pandemija već je bio plan koji je najavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). A da biste to učinili, što je bolje od dobre stare zdravstvene propusnice? To je doista naš europski model – najrašireniji u svijetu – iz kojeg bi institucija željela crpiti inspiraciju za stvaranje “svjetske propusnice”.

Već se govori o “povijesnom” partnerstvu između WHO-a i Europske komisije, potpisanom u ponedjeljak, 5. lipnja u Ženevi. “Povijesna inicijativa za jačanje globalne zdravstvene sigurnosti”, prema njihovom priopćenju za javnost.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je na ceremoniji potpisivanja: “Pandemija Covid-19 pokazala je važnost digitalnih zdravstvenih rješenja za olakšavanje pristupa zdravstvenim uslugama”. Tako europsku propusnicu želi učiniti “globalnim javnim dobrom”.

Ovaj budući globalni sustav digitalne certifikacije trebao bi, kako izvještava AFP, “pomoći u olakšavanju mobilnosti i zaštiti građana diljem svijeta od sadašnjih i budućih zdravstvenih prijetnji, uključujući pandemije”. Međutim, ovo bi bio samo prvi element.

Dugoročno gledano, projekt je ni više ni manje nego globalna mreža za digitalnu zdravstvenu certifikaciju Svjetske zdravstvene organizacije, koja će razviti “široki raspon digitalnih proizvoda za poboljšanje zdravlja svih”. Zdravstvenoj iskaznici dodaje se digitalni zapis o cijepljenju.

Nije iznenađujuće da su ljubitelji digitalnog i kontrole oduševljeni: “S 80 zemalja i teritorija povezanih s digitalnim certifikatom EU-a za Covid-19, EU je postavio globalni standard. Europski certifikat nije bio samo važan alat u našoj borbi protiv pandemije, već je također olakšao međunarodna putovanja i turizam”, istaknuo je u priopćenju europski povjerenik za digitalizaciju Thierry Breton.

Tijekom vrhunca Covid krize, EU digitalni COVID certifikat omogućio je da građani EU-a mogu putovati u druge države članice samo ako dostave dokaz o cijepljenju, oporavku ili nedavnom negativnom COVID testu. U nekim zemljama EU-a poput Austrije građani koji su odbili primiti injekciju bili su potpuno odvojeni od ostatka društva.

Kako navodi Tedros, budući globalni sustav digitalne certifikacije bit će “temeljen na načelima pravednosti, inovativnosti, transparentnosti i zaštite podataka i privatnosti”. Prema njegovim riječima, WHO će moći provjeriti vjerodostojnost certifikata, ali neće imati pristup osobnim podacima… Pristup će im imati samo nadležna tijela.

Ponosan na ovo, zaključio je riječima: “Zaštita privatnosti je bitna”.

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: screenshot expose-news.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

  1. Nelegalna zločinačka hrpa zvana Europska komisija, na čelu sa bilderbergkom Usrulom von der Leyen (koja ni od koga nije birana na taj položaj predsjednice EK), planira još žešći zakon o zabrani grijanja na fosilna goriva, od onoga, koji planira njemačka kvazi vlada u službi Klausa Schwaba i WEF-a.
    EK planira potpunu zabranu svih grijanja na fosilna goriva, u zgradama i privatnim domaćinstivima i svi da budu morati ugraditi jedino skupe toplinske pumpe…

    https://www.bild.de/bild-plus/politik/inland/politik-inland/eu-plant-haerteren-heiz-hammer-als-habeck-84204204.bild.html

VEZANO

najnovije