Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiZa razliku od većine zemalja EU-a i svijeta, Mađarska pooštrava pravila za...

Za razliku od većine zemalja EU-a i svijeta, Mađarska pooštrava pravila za abortus

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kontra Agende

Mađarska vlada pooštrila je svoja pravila o pobačaju, što će postupak traženja prekida trudnoće učiniti znatno težim za trudnice.

Od danas će trudnice prije pobačaja morati proći proceduru kojim će čuti otkucaje srca svojeg djeteta, a liječnici će morati podnijeti izvješće kojim će potvrditi da je to učinjeno.

U dekretu objavljenom u ponedjeljak, mađarsko ministarstvo unutarnjih poslova poziva ginekologe, opstetričare i druge pružatelje prenatalne zdravstvene skrbi da trudnicama prezentiraju vitalne funkcije fetusa na “jasno prepoznatljiv način” od 15. rujna nadalje. Prema medicinskoj praksi, znak vitalnih funkcija fetusa može biti otkucaj srca. 

Naravno, odmah su se javili i „glasovi“ kojima je ovakav potez mađarske vlade trn u oku. Amnesty International Mađarske (AIM) rekao je da će izmijenjeni dekret “otežati pristup legalnom i sigurnom pobačaju”.

Inače, pobačaj je u Mađarskoj legalan još od 1953. godine. Glasnogovornik AIM-a, Aron Demeter, rekao je da je ta objava “definitivno zabrinjavajući korak unatrag, loš znak”.

Mađarski premijer Viktor Orban već dugo nastoji povećati stopu nataliteta u Mađarskoj, zalažući se za tradicionalne obiteljske vrijednosti. Još 2019. godine Orban je najavio da će žene s četvero djece biti doživotno oslobođene plaćanja poreza na dohodak.

Naravno, ovi potezi mađarske vlade i Viktora Orbana nisu u skladu s globalističkom agendom o depopulaciji, pa se Mađarska već neko vrijeme suočava s kritikama zbog neravnopravnosti spolova. Nakon posjeta 2019. godine, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović optužila je zemlju za nazadovanje u ravnopravnosti spolova i pravima žena.

Je li Mađarska jedini glas razuma u ovom dijelu svijeta?

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije