Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽivot ispod neba od „saharskog pijeska“

Život ispod neba od „saharskog pijeska“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Dezertifikacija

„Oluje koje nose prašinu iz Sahare u europske metropole uobičajene su i događaju se već godinama.“

Dakle, sve je u redu.

Svi vi koji ste pomalo uznemireni zbog narančastog neba koje se sve češće pojavljuje nad našim prostorom i prostorom čitave Europe, i zbog sadržaja osušene kišnice kojeg privlače magneti, nemate se oko čega brinuti, jer ovo stoji u uvodu članka kojim se sve ovo pokušava objasniti.

- Advertisement -

U nastavku čitavo „objašnjenje“…

„Kako nastaje pješčana oluja u Sahari?

Pješčane oluje nastaju kada jaki vjetrovi pušu kroz pustinju Saharu, koja se proteže sjevernom Afrikom, u sušnim uvjetima. Pijesak pustinje sastoji se od mnogo različitih čestica, neke čestice su velike i teške. Ovo su prve čestice koje su pokupili jaki vjetrovi, ali nisu one koje će u konačnici otpuhati svoj put preko Sredozemnog mora do Europe.

Naprotiv, kada te veće čestice neizbježno padnu na tlo, njihov udar razbija druge nakupine pijeska, raspršujući se u ultra-male čestice prašine. Ove manje čestice su one koje se u konačnici otpuhuju na velike udaljenosti, jer su tako sićušne i lagane.

Uvjeti moraju biti suhi kako bi se ove oluje dogodile, jer se inače čestice skupljaju i postaju preteške da bi mogle letjeti na velike udaljenosti. Pješčane oluje najvjerojatnije će se razviti u područjima gdje ima malo vegetacije, koja bi mogla utjecati na vjetar i usporiti oluju.

- Advertisement -

Zašto ove oluje donose prašinu u Europu?

Pješčane oluje redovito se događaju, ali da bi otpuhale čestice pijeska tisućama kilometara sjeverno, te oluje moraju ući u interakciju s vremenskim sustavom koji će osigurati jake vjetrove potrebne da ih tjeraju na velike udaljenosti.

U većini slučajeva vremenski sustav niskog tlaka prenosi prašinu iz Sahare preko Sredozemlja u Europu. Ovi sustavi su energetski i stvaraju jake vjetrove u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Obično se javljaju u proljeće.

Čestice prašine koje na kraju dolete u Europu mogu ostati u zraku toliko dugo jer su mnogo manje od pijeska.

Jesu li ove pješčane oluje problem?

Ovo se ponavljalo kroz povijest, prašina je stara gotovo koliko i Zemlja. Prašina nije uvijek loša stvar: Na primjer, ona služi kao neka vrsta hranjiva za šume i oceane, hraneći ih željezom i fosforom.

- Advertisement -

Količina prašine na Zemlji raste od predindustrijskih vremena, što je uvelike posljedica ljudske obrade zemlje, ali i klimatskih promjena.

U ovom trenutku znanstvenici još uvijek nisu sigurni hoće li klimatske promjene uzrokovati više ili manje vjetra na Zemlji, pa je teško reći kakva bi mogla biti budućnost prašnih oluja.

Ako se u Europi nađete u pješčanoj oluji, s obzirom da je prašina opasnost za dišni sustav, preporučeno je nositi masku i suzdržite se od sportskih aktivnosti na otvorenom. To se posebno odnosi na osobe s respiratornim bolestima.“

I na kraju umjesto zaključka, pitajte svoje starije sjećaju li se oni neba od „saharskog pijeska“…

Provjeri/mediji

Foto naslovnice: pixabay.com

Slobodni Promatrač

Rađe opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije