Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijesti„Znanstvenici“ sada krive drveće i zelenilo za onečišćenje zraka

„Znanstvenici“ sada krive drveće i zelenilo za onečišćenje zraka

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

„Zelena“ agenda

„Iako se emisije štetnih plinova iz vozila u Kaliforniji neprestano smanjuju tijekom godina zbog politika zaštite okoliša i naprednih tehnologija koje čiste ispušne plinove prometa, od 2010. godine mikroskopske čestice u zraku i prizemni ozon tvrdoglavo odbijaju pasti zahvaljujući porastu ‘sekundarnih izvora’ – od kojih su mnogi drveće i grmlje koje ozelenjava naše gradske ulice.“

Ovaj nevjerojatan citat donosi članak sciencealert.com, u kojem se obrazlažu rezultati provedenog istraživanja objavljenog u časopisu Science.

Kako bi mapirali emisije, tim američkih istraživača poletio je u nebo iznad Los Angelesa devet puta u lipnju 2021. kako bi izravno izmjerili fluktuirajuće koncentracije hlapljivih organskih spojeva (VOC), koji su prethodnici onečišćenja česticama i ozonom koje može potjecati iz biljaka.

- Advertisement -

Kombinirajući rezultate s temperaturnim obrascima, tim je utvrdio da botanički izvori VOC-eva, koji uključuju spojeve poput izoprena, monoterpena i seskviterpena, navodno doprinose oko 60 posto potencijalnog stvaranja sekundarnog organskog aerosola na početku ljeta u Los Angelesu.

„S obzirom da se ove botaničke emisije povećavaju s vrućim vremenom i sušom, problem bi se mogao pogoršati kako ljeto odmiče, istraživači predviđaju da je to problem s kojim moramo biti u toku dok se svijet zagrijava“, donosi se u članku.

Ako vam već ovo nije bilo dovoljno, pročitajte što se konstatira u daljnjem tekstu:

„Zagađenje okolnog zraka ostaje značajan zdravstveni problem u cijelom svijetu, unatoč naporima da se smanje emisije toksičnih tvari u prometu i industriji. Fine krute čestice veličine samo mikrometara povećavaju rizik od srčanih bolesti i niske porođajne težine , dok je ozon u zraku koji udišemo povezan s respiratornim bolestima i povećanom smrtnošću.“

A sada evo i zaključka od kojeg će vam se, garantiram, na licu pojaviti i osmijeh:

„Ono što može biti iznenađujuće je da same zelene površine koje definiraju čist život stvaraju vlastite spojeve u obliku terpenoida, za koje je analiza otkrila da doprinose s oko 16 posto izmjerenog masenog toka VOC-eva.“

- Advertisement -

I dok se nad našim područje očekuje nova „pošiljka saharskog pijeska“, možda ne bi bilo zgorega razmisliti jesu li upravo šume, a ne tragovi aviona, krive za sve to… nikad se ne zna.

A onda pile u ruke…

Provjeri/sciencealert.com

Foto naslovnice: pixabay.com

Conscious Pilat

- Advertisement -

Najodvratnije laži često su izrečene u šutnji.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije