Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaLažna povijestJeste li čuli za „Novu kronologiju“ Anatolija Fomenka?

Jeste li čuli za „Novu kronologiju“ Anatolija Fomenka?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Lažna povijest

Prema Novoj kronologiji Anatolija Fomenka, povijest kakvu poznajemo izmislili su kršćanski znanstvenici. Otkrijte zašto vjeruje u to i zašto nije 100 posto lud.

Gotovo sve što ste mislili da znate o povijesti je pogrešno. Rimsko Carstvo nastalo je u kasnom srednjem vijeku, a ne u osmom stoljeću prije Krista. Zapravo, Stari Rim, Grčka i Egipat kakve poznajemo uopće nisu postojali. A Isus je živio i umro u 12. stoljeću nove ere.

Barem tako kaže teorija Nove kronologije koju je razvio ruski matematičar Anatolij Fomenko.

- Advertisement -

Od 1970-ih, Fomenko (rođen 1945.) gradio je, usavršavao i objavljivao svoje ideje tvrdeći da je povijest za koju svi znamo da je istinita uglavnom izmišljena, da su stoljećima vrijednu povijest ili krivotvorili podmukli pisari ili znanstvenici silno krivo protumačili.

Dok su finese Fomenkove teorije zamršene i zbunjujuće kao što biste mogli očekivati, glavno načelo je da je zabilježena povijest prije 11.-14. stoljeća općenito nepouzdana iz različitih razloga. Gotovo svi postojeći dokumenti iz razdoblja prije tog vremena, piše Fomenko, nepouzdani su zbog brojnih čimbenika: loši uređaji za mjerenje vremena, nedosljedno vođenje evidencije, ograničena dostupnost sačuvanih dokumenata, nedostatak pokretnih slova, i tako dalje.

Štoviše, tvrdi Fomenko, predrenesansnu povijest uvelike su izmislili brojni pisci, od kojih je većina to učinila po nalogu Katoličke crkve i drugih kršćanskih vođa tog vremena kako bi mogli predstaviti povijesne “dokaze” za potporu tvrdnji napravljenih u Bibliji.

U tom smislu, Fomenko se posebno usredotočuje na spise francuskog kršćanskog učenjaka Josepha Scaligera iz 16. stoljeća. Prema Fomenku, Scaliger se svrstava među vodeće povjesničare tog vremena koji su pomogli krivotvoriti i propagirati “lažne” zapise o povijesti prije renesanse koji opstaju do danas.

Joseph Scaliger

A ako povjesničari nisu bili potpuno lukavi poput Scaligera, onda su bili lukavi na lijeniji način, tvrdi Fomenko. To jest, renesansni znanstvenici jednostavno bi izmislili drevnu povijest na temelju suvremenih ljudi i događaja kako bi stvorili “fantomsku” povijest, kako je on naziva.

Na primjer, Fomenko vjeruje da su većinu euroazijske povijesti između 3. i 11. stoljeća naše ere izmislili povjesničari iz 13.-17. stoljeća nove ere koji su stvorili lažne zapise o tim prethodnim stoljećima, ispunjavajući ih zapisima i varijacijama događaja koji su se događali upravo tijekom 13. -17. stoljeća.

- Advertisement -

Slično se dogodilo i s Biblijom, tvrdi Fomenko. On piše da je Biblija kakvu danas poznajemo uglavnom izgrađena na izmišljotinama i revizijama starijih tekstova iz 11. do 14. stoljeća i da te izmišljotine i revizije zapravo odražavaju događaje koji su se događali baš u 11. i 14. stoljeću.

Dakle, Fomenko teoretizira da je babilonsko sužanjstvo opisano u Bibliji (u kojem su Židovi iz Kraljevstva Jude bili napadnuti od strane Babilona i tamo držani zarobljeni 70 godina u šestom stoljeću prije Krista) zapravo lažna povijest inspirirana s gotovo 70-godišnjim razdobljem papinstva u Avignonu (Francuska) u kojem je boravilo sedam papa.

Osim što je stvorio Novu kronologiju, Fomenko je značajan matematičar koji je doktorirao, predavao na Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov, postao član Ruske akademije znanosti, dobio Državnu nagradu Ruske Federacije za matematiku i objavio oko 250 radova.

Upravo ova matematička pozadina pomaže objasniti kako je Fomenko počeo graditi Novu
kronologiju. Godine 1973. počeo je čitati radove drugih pisaca o nedosljednostima u povijesnim podacima koji se odnose na mjesečeve cikluse. Kad je sam počeo kopati po takvim podacima, zaključio je da se mnoge pomrčine Mjeseca i drugi nebeski događaji nisu mogli dogoditi kada su povjesničari tvrdili da jesu, pa bi stoga glavne povijesne oslonce mogle biti pomaknute stotinama godina.

Njegovi izračuni, koje su u međuvremenu kritizirali drugi pisci, pokazali su da su se određeni nebeski događaji za koje je rečeno da su se dogodili u Isusovo vrijeme morali stvarno dogoditi nekih 1000 godina kasnije.

Odatle je Fomenko imao pomoć u izgradnji svoje Nove kronologije zahvaljujući nekoliko stoljeća vrijednim drugim piscima (uključujući Jeana Hardouina iz Francuske iz 17. stoljeća, Nikolaja Morozova iz Rusije iz 19. stoljeća, pa čak i Isaaca Newtona) koji su dugo tvrdili da Kršćanski učenjaci u srednjem vijeku krivo su zabilježili povijest, bilo namjerno ili slučajno.

- Advertisement -
Isaac Newton

Fomenko je preuzeo te ideje, dodao niz sumnjivih matematičkih izračuna povezanih s astronomskim zapisima, i tako je rođena Nova kronologija. U desetljećima nakon toga, Fomenko je objavio mnoge tomove na tu temu, iako je njegova jedina vidljivost izvan Rusije uglavnom ograničena na kutove interneta koji se hrane „rubnim teorijama“.

Zapravo, Fomenkove ideje čak nisu dobile dovoljno pažnje da bi opravdale opovrgavanje znanstvene zajednice. Bez obzira jesu li Fomenkove tvrdnje istinite ili pogrešne, ne možemo zanemariti sve očigledniju činjenicu da je „službena“ povijest zapravo rekonstrukcija prošlih događaja od strane „zainteresirane“ skupine.

Kako je napisao Fomenko, “Kada kažemo da je Brut ubio Cezara mačem, jedino što to znači je da neki pisani izvor uspio doći do našeg vremena da to kaže, ništa drugo! Pitanje koliko vjerno dokumentirana povijest odražava stvarne događaje vrlo je složeno i zahtijeva posebnu studiju.”

Provjeri/allthatsinteresting.com

Foto naslovnice: screenshot allthatsinteresting.com

Provjeri

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije