Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiJulian Assange na slobodi nakon nagodbe s američkom vlastima!

Julian Assange na slobodi nakon nagodbe s američkom vlastima!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

WikiLeaks

Dokumenti saveznog suda otkrivaju da je novinar, aktivist i osnivač WikiLeaksa Julian Assange pristao na sporazum o priznanju krivnje s američkim Ministarstvom pravosuđa.

Tim je dogovorom predviđeno da se Assange izjasni krivim za optužbu za kazneno djelo povezano s jednim od najznačajnijih kršenja povjerljivih podataka SAD-a. Međutim, bit će pošteđen odsluženja kazne u američkom zatvoru jer će mu se priznati vrijeme koje je već proveo u zatvoru.

Prema Wikileaksu, Assange je već pušten iz zatvora Belmarsh u Velikoj Britaniji. Nakon više od pet godina iza rešetaka, Assange je 24. lipnja izašao na slobodu. Njegovo oslobađanje olakšala je odluka Visokog suda u Londonu kojom mu je odobrena jamčevina. Do poslijepodneva, Assange je bio u zračnoj luci Stansted, ukrcavajući se na avion kojim je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Advertisement -

Pravna bitka Juliana Assangea privukla je globalnu pozornost, posebno ističući pitanja slobode informacija i prava novinara i zviždača. Prema uvjetima sporazuma, Assange je osuđen na 62 mjeseca, što je jednako vremenu koje je već odslužio u strogo čuvanoj londonskoj ustanovi dok je osporavao svoje izručenje SAD-u.

Pozadina ovog razvoja događaja uključuje početnu optužnicu protiv Assangea 2019. , koja se sastojala od 18 točaka povezanih s njegovom navodnom umiješanošću u objavljivanje povjerljivih američkih dokumenata, posebice povezanih s kontroverznim ratom u Iraku.

Assangeova uloga prvenstveno je uključivala širenje osjetljivih američkih vojnih dokumenata koje je otkrila Chelsea Manning, bivša vojna obavještajna analitičarka, tijekom 2010. i 2011.

Ti su dokumenti uključivali dijelove neredigirane američke diplomatske komunikacije i drugog osjetljivog materijala kao što su irački ratni dnevnici, detalji u vezi sa zatvorenicima Guantanamo Baya i dokazima da su SAD bile umiješane u ubojstvo dvojice Reutersovih novinara.

- Advertisement -

Curenje informacija Reutersovog fotografa nazvano je “Kolateralno ubojstvo”. Ovaj video, snimljen iz američkog helikoptera Apache, slikovito prikazuje ubojstvo nekoliko pojedinaca u Bagdadu u srpnju 2007.

Video prikazuje posadu helikoptera kako cilja i puca na grupu muškaraca u predgrađu Bagdada. Među poginulima bila su i dva novinara Reutersa: Saeed Chmagh i Namir Noor-Eldeen. Ekipa je zamijenila svoje kamere za oružje, što je dovelo do ovog tragičnog incidenta. Na snimci su zabilježene i posljedice, uključujući kombi koji je stigao na mjesto događaja kako bi pokupio ranjene i mrtve, a zatim je na njega pucao i helikopter. Dvoje djece u kombiju je ozlijeđeno.

Objava ove snimke bila je eksplozivna jer je dovela u pitanje službenu američku vojnu izjavu o incidentu, koja u početku nije otkrila da su novinari bili među žrtvama i opisala sukob kao sukob s naoružanim pobunjenicima.

Vlasti SAD-a dugo su tvrdile da Assangeove radnje nisu samo narušile nacionalnu sigurnost, već su ugrozile i brojne povjerljive izvore. Potencijalna maksimalna kazna za ove optužbe mogla je biti i do 175 godina.

Nedavno je predsjednik Joe Biden nagovijestio pregovore pod utjecajem australskih dužnosnika s ciljem olakšavanja Assangeova povratka u Australiju. Unatoč tome, ključne osobe unutar FBI-a i Ministarstva pravosuđa tvrdile su da svaki sporazum mora uključivati ​​Assangeovo priznanje krivnje za kazneno djelo.

- Advertisement -

Prošlog mjeseca Assangeu je došla ključna pobjeda kada je sud u Velikoj Britaniji potvrdio njegovo pravo na žalbu protiv njegovog izručenja SAD-u , označavajući značajan trenutak u njegovoj dugotrajnoj pravnoj borbi protiv optužbi podignutih protiv njega. Ova je presuda Assangeu pružila ključnu prednost u njegovoj borbi da izbjegne suđenje u SAD-u za svoje navodne zločine.

Slučaj je bio žarište u raspravama o slobodi govora i pravima novinara i zviždača.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

Conscious Pilat

Najodvratnije laži često su izrečene u šutnji.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije