Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovije13 godina od Assangeove objave snimke ubojstva, čime se počelo odmotavati klupko...

13 godina od Assangeove objave snimke ubojstva, čime se počelo odmotavati klupko ratnih zločina

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Prijeti mu 175 godina zatvora zbog istine

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange već je nekoliko godina u zatvoru i trpi mučenja dok čeka na moguće izručenje Sjedinjenim Državama. Sve to za razotkrivanje istine.

Jučer je obilježena 13. godišnjica otkako je WikiLeaks objavio video kolateralnog ubojstva. Video, koji možete vidjeti ispod, pokazuje kako su dva američka helikoptera Apache sudjelovala u ničim izazvanom ubojstvu 11 Iračana uključujući i dva novinara Reutersa. Teško je ozlijeđeno i dvoje male djece koja su sudjelovala u incidentu.  

Kao rezultat razotkrivanja ovog i raznih drugih ratnih zločina, Julian Assange se suočava s kaznom od 175 godina zatvora ako bude izručen SAD-u.

Nakon što je video objavljen, jedan od vojnika uključenih u incident, Ethan McCord, podijelio je sljedeće:

“Ako se osjećate ugroženo na bilo koji način, možete angažirati tu osobu. Mnogi vojnici su se osjećali ugroženi samom činjenicom da ih gledate, pa su pucali iz oružja na svakoga tko ih je gledao jer su se osjećali ugroženo. Rečeno nam je ako budemo pucali na nekoga i ako se to bude istraživalo, ‘policajci će se pobrinuti za vas’.

Naš zapovjednik bataljuna rekao nam je da ubijemo svakog je*enog na ulici. Mnogi vojnici to ne bi učinili, odlučili smo da ćemo pucati u krovove zgrada jer, ako ne pucate, dočasnici u vašem vodu bi vam napravili pakao od života.

Ovo se događa svakodnevno, uništavanje kombija punih djece, uništavanje iračkog naroda događa se svakodnevno.“

Za one od vas koji ne znaju, Assange je osnivač Wikileaksa, organizacije koja je pribavila originalne tajne dokumente iz raznih izvora, koji su razotkrili razne ratne, ekološke, financijske i druge zločine više vlada diljem svijeta, posebice SAD-a.

Također su otkrili korupciju unutar velikih multinacionalnih korporacija, bilo da se radi o farmaceutskim ili velikim prehrambenim tvrtkama, i agencija poput Uprave za hranu i lijekove (FDA). Ukratko, mnogi od ovih dokumenata razotkrivaju neetičke i nemoralne postupke moćnih entiteta koji imaju zadatak služiti ljudima.

Assange je optužen prema Zakonu o špijunaži i Zakonu o računalnim prijevarama i zlouporabi, uglavnom za radnje koje su s pravom prepoznate kao zaštićene prakse prikupljanja vijesti.

Assange je nekoliko godina držan u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je podvrgnut mučnom tretmanu, dok ga SAD pokušava izručiti kako bi se suočio s kaznenim optužbama.

Događaji bez presedana

Prvi put u povijesti američka vlada podigla je kaznenu prijavu protiv izdavača zbog objavljivanja istinitih informacija. Ovo uspostavlja opasan presedan koji se može koristiti za ciljanje svih novinskih organizacija koje vladu smatraju odgovornom objavljivanjem njezinih tajni. A jednako je opasno za novinare koji otkrivaju tajne drugih naroda.

Tijekom proteklih nekoliko godina vidjeli smo neviđenu količinu cenzure neovisnih medija koji iznose istinite informacije koje dovode u pitanje narative vlade. Ovaj napor nastavlja dobivati ​​na zamahu i snazi.

Zakon o špijunaži izvorno je bio namijenjen za korištenje protiv špijuna, ali sada se koristi protiv novinara i zviždača. Ove optužbe protiv Assangea prijete kriminalizacijom prijavljivanja u SAD-u i diljem svijeta.

Zagovornici Assangeova izručenja tvrde da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a protivnici da je nacionalna sigurnost postala krovni pojam za cenzuriranje informacija koje razotkrivaju neetičke i nemoralne radnje korporacija i vlada, koji se jednostavno koristi kao izgovor da se opravdaju ovakvi postupci iz skrivenih motiva, bilo da se radi o financijskoj ili političkoj dobiti, dok se istovremeno ti postupci smatraju potrebnima i dobrima za kolektiv.

Iako ne govori direktno o slučaju Juliana Assangea, potresan citat Nilsa Melzera, predstojnika za ljudska prava Ženevske akademije za međunarodnu suradnju, profesora prava na Sveučilištu u Glasgowu, izvjestitelja UN-a za mučenje i druge nehumane ili ponižavajuće postupke ili kazne, svakako vrijedi pročitati:

“Koliko smo daleko potonuli ako govorenje istine postane zločin? Kamo smo dospjeli ako ljude koji razotkrivaju ratne zločine procesuiramo za razotkrivanje ratnih zločina? Koliko smo potonuli kad više ne procesuiramo vlastite ratne zločince? Zato što se više identificiramo s njima, nego s ljudima koji zapravo razotkrivaju te zločine. Što to govori o nama i o našim vladama? U demokraciji vlast ne pripada vladi, nego narodu. Ali ljudi to moraju tražiti. Tajnost obeshrabruje ljude jer ih sprječava u vršenju demokratske kontrole, što je upravo razlog zašto vlade žele tajnost.”

WikiLeaksova prijetnja moćnima je prepoznata i učinjeni su i čine se svi napori da se anonimno curenje kriminalizira, te da u osnovi bude krajnji tabu ispitivanje velike vlade o bilo kojem velikom geopolitičkom/svjetskom pitanju.

Evo što o svemu kaže Stella Moris, Assangeova supruga:

“Julian je samo radio svoj posao, a to je objavljivanje istine o nedjelu. Njegova je lojalnost ista kao i ona koju bi trebali imati svi novinari prema javnosti. Ne prema špijunskim agencijama strane sile. Objavio je dokaze da je država koja ga pokušava izručiti počinila ratne zločine i zataškala ih; da je počinio teške prekršaje koji su ubili desetke tisuća nevinih muškaraca, žena i djece; da ih je mučila; da je bombardirala djecu, imala odrede smrti i hladnokrvno ubijala novinare Reutersa; da je podmitila strane dužnosnike i natjerala manje moćne zemlje da ozlijede vlastite građane, te da je također korumpirala pravosudne istrage savezničkih država o zlodjelima SAD-a.”

Srž svakog smislenog djelovanja u našem svijetu je naša sposobnost da shvatimo stvarnost i ujedinimo se u tom smjeru. Problem s kojim se suočavamo u stvaranju smisla se raspada jer isključujemo uravnoteženo ispitivanje i pretvaramo se da svatko tko se protivi nekoj ideji u glavnoj struji samo radi na „dezinformacijama“. 

Kako uopće možemo shvatiti što se događa u našem svijetu ako nema transparentnosti?

Provjeri/www.thepulse.one

Foto naslovnice: screenshot www.thepulse.one

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije