Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaSamo pozitivaKruh iz vlastite pećnice by aloha

Kruh iz vlastite pećnice by aloha

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Ecola, štovani moj čitatelju, da ne kažete da sam wake-up-manijak. Jer, sve su moje objave na provjeri.hr na Wake-up području. Nekako mi se čini da ste se već dobrano probudili, pa da vas malo za promjenu zabavim nečim drugim. Recimo, kad se ujutro (zaista) probudite, možete si za sat vremena i petnaest minuta (1:15:00) napraviti i ispeći svoj kruh iz vaše vlastite pećnice. Za to vrijeme stignete još pogledati zadnji uradak Andrije Klarića na Slobodni podcast.

Dakle, ako u kuhinji imate kakav suvremeniji uređaj za miješanje tijesta, a sigurno ga imate – što bi rekao naš Đuro iz Đurinih kućnih čarolija – eto recepta.

Uključite pećnicu na 240 C. Ja upotrebljavam program s ventilatorom. U pećnicu postavite lim za pečenje a na njega limenu posudu u kojoj će se peći tijesto. A onu mrežicu iz pećnice izvadite jer će vam trebati kasnije kada kruh bude pečen. Puno je bolja kakva masivnija posuda od lijevanog željeza ili sličnog materijala. Taman dok se pećnica i posuda ugriju na radnu temperaturu (cca 30 minuta), vi ćete pripremiti tijesto. U manju posudu zdrobite pola kvasca na sitne komadiće, dodajte žličicu šećera i dolijte taman toliko mlačne vode da pokrije kvasac. Pustite neka odstoji 10-15 minuta da se kvasac digne.

U onu posudu uređaja za miješanje tijesta stavite ca 250 ml mlačne vode, dvije-tri žličice sitne soli, te četiri-pet žličica domaćeg maslinovog ulja. Među svim vašim posudama u kući izaberite jednu koja prima otprilike 500 g brašna – to će biti vaša mjerica. Nema frke, može biti i 400 g ili pak 600 g. Imat ćete nešto manji/veći kruh. Važno je da uvijek upotrebljavate tu posudu kao mjernu dozu za količinu brašna – naprosto je napunite do vrha i to je to – ne treba vam vaga, sve ide brže. To brašno istresite u posudu uređaja za miješanje tijesta, te istresite onaj kvasac koji se u međuvremenu već dignuo.

- Advertisement -

Uključite stroj na najmanju brzinu, a u onu posudu u kojoj se dizao kvasac dolijte malo mlačne vode. Tu ćete vodu polako dolijevati u posudu za miješanje tijesta tako dugo dok masa ne postane žitka, ali baš prilično žitka, već ono tekuća. Pojačajte broj okretaja. Moj stroj ima 4 brzine, pa ja onda namjestim na brzinu broj 3 i tako pustim jedno 10 minuta, a za to vrijeme nastavim pratiti Andriju Klarića i njegov podcast.

Sve je više-manje gotovo u 30 minuta, taman dok se vaša pećnica ugrijala. Pažljivo izvadite onu ugrijanu posudu iz pećnice pa dno malo pobrašnite jednom žličicom brašna. U vruću posudu ulijte ono žitko tijesto iz posude za miješanje tijesta. Sada tijesto malo pobrašnite na vrhu na isti način – jednom žličicom brašna. Vruću posudu s tijestom vratite u pećnicu i tamo neka miruje slijedećih 30 minuta. Onda smanjite temperaturu na 220 C i pecite još 5, 10 ili 15 minuta – ovisno o karakteristikama vaše pećnice. Tu nema recepta – boja korice kruha dat će vam »signal« kada posudu s kruhom izvaditi iz pećnice. Kruh odmah izvadite iz posude i stavite ga na onu mrežicu iz pećnice koja ima malo ukrivljene rubove – taman toliko da postoji protok zraka oko vašeg kruha dok se hladi. Pečeni kruh nemojte pokrivati krpom. Neka se ohladi na zraku.

Prije nego kušate svoj kruh ipak završite onaj podcast jer jesti vrući kruh nije zdravo za želudac. Dobar tek. Eto, u samo 1:15:00 ste obavili dvije korisne stvari: ispekli odličan kruh i još se pritom educirali o zadnjim bizarnostima iz Đurinih kućnih čarolija. Pardon, WEF/WHO/UN/NATO-vim bizarnostima i psihopatološkim čarolijama.

A jednom zgodom ću vas iznenaditi sa receptom za takvu orehnjaču (poticu) da ćete pasti na dupe još dok budete čitali uputstva. A tek kad je budete ispekli, pa se onda mastili s njom! Moja je pokojna baka poslije 2. svjetskog rata za nju cijeli niz godina dobivala sve moguće nagrade. I nikad je konkurentice nisu mogle stići. Nešto kao ona moja priča o Bluenose.

Foto naslovnice: pixabay.com

- Advertisement -

aloha

Jednom me prilikom Google na login stranici pitao: "Ima li išta što na Google ne mogu pronaći?". Bilo je to prije jedno 15 godina. Odgovorio sam: "Na Googlu ne mogu pronaći niti jednog iskrenog i poštenog političara." Nikad me više ništa nisu pitali.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije