Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPonovo čudna svjetla na nebu prije potresa u Maroku

Ponovo čudna svjetla na nebu prije potresa u Maroku

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

“Svjetla potresa”

Potres magnitude 6,8 koji je 8. rujna 2023. godine pogodio Maroko, posebice regiju Marakeš-Safi, ponovo budi zanimanje ljudi je li potres prirodno ili umjetno izazvan. Naime, baš kao što je to bio slučaj s potresima u Turskoj i Siriji iz veljače ove godine, stižu brojne snimke čudnih plavih svjetala koje obasjavaju noćno nebo u Maroku samo nekoliko minuta prije nego što ga je pogodio razorni potres.

Plava svjetla koja bljeskaju iznad Agadira u podnožju planine Atlas snimljena su videom od strane zbunjenih mještana, a neobjašnjivi fenomen ponovo zbunjuje stručnjake.

Osim „munja“ koje su šarale nebom neposredno prije potresa u Turskoj i Siriji, i pri šumskim požarima koji su nedavno zahvatili svijet također je prethodilo čudno osvjetljenje na nebu, a koje su neki istraživači pripisali izravnom energetskom oružju (DEW).

- Advertisement -

Ovaj fenomen se naziva i „svjetla potresa“, a nitko ne zna što je to niti kako nastaje.

“Potres u Maroku se dogodio noću, pa su uvjeti da se svjetla potresa vide i zabilježe kamerama bili relativno visoki“, rekao je geofizičar dr. Friedemann Freund za Washington Post.

Prema izvještaju Daily Maila, „Za ova neobična svjetla za koje se dugo vjerovalo da su mit, smatra se da se pojavljuju usred promjena koje se događaju u Zemljinom magnetskom polju tijekom potresa ili vulkanske erupcije.“

Godine 2014. dr. Friedemann i njegovi kolege proučavali su 65 neobjašnjivih izvještaja o tim svjetlima iz čak 1600. godine.

Pri tom su otkrili da se 85 posto ovih viđenja dogodilo u blizini pukotina u Zemljinoj kori, koje se obično nazivaju rascjepi i to većinom prije ili tijekom potresa.  

- Advertisement -

Ovaj je obrazac naveo znanstvenike da povjeruju da je nakupljanje seizmičkog stresa ključni pokretač fenomena „svjetla potresa“. Pokušavajući objasniti što ga izaziva, znanstvenici teoretiziraju da aktivirani električni naboji u stijenama u zemljinoj kori ioniziraju molekule zraka dok one izlaze na površinu.

Razmatra li itko od “stručnjaka” DEW?

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

- Advertisement -

Provjeri

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije