Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaPostojeći valutni (fiat) ekonomski sistem izgrađen je na lažima

Postojeći valutni (fiat) ekonomski sistem izgrađen je na lažima

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Inflacija neizbježna

Ponekad je dobro napraviti korak unatrag da bi se dobila šira perspektiva stvari, da se shvati što se krije iza dnevnih financijskih vijesti, ali i drugih vijesti koje se plasiraju kroz plaćeničke main stream medije. Učinimo li to vidjeti ćemo da život u doba sustava tzv. fiat valuta donosi utjecaj tog sustava na gotovo sve segmente našeg života, od same ekonomije, politike, kulture, pa sve do ljudskih vrijednosti i morala.

Običnom čovjeku u svakodnevnoj upotrebi fiat valuta (pri isplati plaće, kupovanju roba i usluga, otplate hipoteka, deponiranja novca u banke) teško je primijetiti da nešto krucijalno nije u redu s fiat valutama, bez obzira o kojem obliku pričamo. Bio to američki dolar, euro, kineski renminbi, japanski jen, britanska funta ili švicarski franak, sve te fiat valute pate od ozbiljnih ekonomskih i etičkih nedostataka, koje zapravo nije teško razumjeti.

Fiat valute proizvode središnje banke i kreditna ekspanzija poslovnih banaka. Zapravo, središnje banke u suradnji s komercijalnim bankama povećavaju nepodmirenu novčanu masu davanjem zajmova tvrtkama, privatnim kućanstvima i državnim tijelima. Na taj način stvaraju novac iz ničega, pa se na neki način može reći da se radi o krivotvorenju novca. Izdavanje novih fiat valuta pokreće procvat, iluziju prosperiteta. Potrošnja i ulaganja se šire, gospodarstvo uživa veću dobit poduzeća, raste zaposlenost, dionice, cijene stanova itd.

- Advertisement -

Prije ili kasnije, ovaj procvat se mora pretvoriti u propast. Zašto? Pa, izdavanje novog fiat novca na temelju kredita narušava tržišne kamatne stope. Umjetno smanjuje tržišnu kamatnu stopu ispod svoje „prirodne razine“, pridonoseći smanjenju štednje, povećanju potrošnje i pokrećući dodatna ulaganja. Ništa se od toga ne bi dogodilo na ovaj način da nema kreditnog ubrizgavanja novog fiat novca u ekonomski i financijski sustav. Procvat donosi prekomjernu potrošnju i malinvestiranje; drugim riječima gospodarstvo živi izvan svojih mogućnosti.

U nekom trenutku, procvat se urušava, bez obzira na okidač, banke pooštravaju svoje kreditne standarde, zajmoprimci koji ne ispunjavaju svoje obveze, tvrtke koje nailaze na gubitke, geopolitička kriza stvara paniku među ljudima. Kako bi spriječile kolaps sustava fiat valuta u takvoj situaciji, središnje banke još više snižavaju kamatne stope i upumpavaju nove kredite i novac u financijski sustav. Posljedica svega je sve veća inflacija.

Fiat valuta ne uzrokuje samo financijske i ekonomske krize, ona je također podložna inflaciji. Neprestano povećavanje količine fiat novca s vremenom uzrokuje pad kupovne moći novčane jedinice. Štoviše, povećanjem količine fiat novca stvaraju se pobjednici s jedne strane i gubitnici s druge, odnosno oni koji ranije dođu do novog novca imaju znatnu veću korist od njega i to na štetu onih koji ga kasnije prime. To dovodi do nepravedne i nesocijalne raspodjele dohotka i bogatstva unutar društva. I na kraju, a što je vrlo značajno, fiat novac doprinosi sve većoj razini duga svjetske ekonomije.

Vlade posebno koriste svoj, u osnovi neograničeni, pristup kreditima i novcu koji pružaju središnje banke. Njihovo financijsko osnaživanje omogućuje financiranje svih vrsta političkih djelovanja, od socijalne pomoći do ratovanja, čineći državu sve većom, moćnijom, pa i „dubokom“ i to na štetu općih sloboda i sloboda pojedinca. Nažalost, ova istina nastoji se sakriti široj javnosti, o njoj se ne govori u ekonomskim udžbenicima i na sveučilišnim seminarima.

Na djelu su sve vrste motiva kada je riječ o analizi i procjeni zasluga režima fiat novca, od neznanja do otvorenih laži. Međutim, zdrava ekonomija otkriva da upotreba fiat valuta uzrokuje velike probleme. Povremeno će možda biti moguće odgoditi neizbježni krah ako, na primjer, središnje banke spuste tržišne kamatne stope na gotovo nula posto i preuzmu kreditna tržišta. No, time se temeljni problemi neće riješiti, već će samo postati još veći.

U tom kontekstu ne govorimo samo o ponavljanju financijske i ekonomske krize. Austrijski ekonomist Ludwig von Mises (1881–1973) predvidio je da će upotreba fiat novca (govorio je o fiducijarnim medijima) uništiti slobodno tržište i društveni poredak (ili ono malo što je od njega ostalo): „Bila bi pogreška pretpostaviti da će moderna organizacija razmjene i dalje postojati. U sebi nosi klicu vlastitog uništenja i razvoj fiducijarnog medija nužno mora dovesti do njegovog raspada.

- Advertisement -

Kako će se razvijati globalni financijski, ekonomski i politički sustav, teško je predvidjeti, pogotovo s obzirom na značajne probleme koje stvara upotreba fiat novca. Međutim, ono što znamo jest da su središnje banke stvorile carstvo obmane monetarne politike. Oprezni ulagač stoga ima opravdanih razloga očekivati ​​veću inflaciju, odnosno ubrzani pad kupovne moći novca, koji će biti primjetan u obliku porasta potrošačke robe i/ili cijene imovine, jer će se rast inflacije smatrati politikom najmanjeg zla sa stajališta vladara.

U konačnici, politika napuhavanja novčane mase, strategija je potkopavanja slobodnog tržišta i društvenog sustava zbog njegovih negativnih učinaka, viših cijena hrane, energije i stanova, nižeg gospodarskog rasta, pada životnog standarda većine ljudi. Kada se ovo dogodi perfidno će biti okrivljen – kapitalizam. To će, pak, omogućiti državi da dalje uništava ono malo što je ostalo od sustava slobodnog tržišta putem poreza, propisa itd. S obzirom na ponovnu pojavu socijalističko-marksističkih ideja u zapadnom svijetu, ne bi bilo iznenađenje da središnje banke sve više prihvaćaju politiku porasta inflacije.

Provjeri/activistpost.com

Foto naslovnice: web screenshot

Slobodni Promatrač

- Advertisement -

Rađe opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije