Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiRazvoj i prodaja GMO hrane sada je legalna u Engleskoj

Razvoj i prodaja GMO hrane sada je legalna u Engleskoj

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Malo, pomalo…

Zakon je promijenjen kako bi omogućio razvoj i prodaju genetski modificirane hrane u Velikoj Britaniji.

Uz kraljevsku suglasnost kralja Charlesa, Zakon o genetičkoj tehnologiji (precizni uzgoj) prešao je u zakon 23. ožujka čime je omogućen razvoj i marketing genski modificiranih usjeva.

Uređivanje gena, uređivanje genoma ili genomski inženjering je vrsta genetskog inženjeringa u kojem se DNK umeće, briše, modificira ili zamjenjuje u genomu živog organizma.

Prema BBC u, pobornici tehnologije kažu da će ovo ubrzati razvoj otpornijih usjeva koji će biti potrebni zbog klimatskih promjena, dok kritičari kažu da bi promjena mogla donijeti “katastrofu” proizvodnji hrane i okolišu.

Uređivanje gena uključuje uvođenje preciznih promjena u DNK organizma kako bi se „poboljšale“ određene karakteristike.

Novi zakon također otvara vrata razvoju genetski modificiranih domaćih životinja, ali bit će potrebno dodatno glasovanje zastupnika prije nego što se to dopusti, ali ne sumnjamo da će i tu biti većih probelma.

Zanimljivo da vlade Škotske, Walesa i Sjeverne Irske nisu dopustile komercijalnu upotrebu uređivanja gena. Zasad…

Vezano: Evo zašto GMO hrana nije dobra za vas

Najveća britanska dobrotvorna organizacija za životinje, The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), upozorila je da bi kućni ljubimci sada mogli biti podvrgnuti uređivanju gena prema novom zakonu.

Kako donosi The Guardian, RSPCA je rekla da se Zakon o genetičkoj tehnologiji (preciznom uzgoju) odnosi na sve kralješnjake, ne samo na uzgojene životinje, te da bi mogao dovesti do modifikacije gena mačaka i pasa kako bi se uključile ekstremne karakteristike.

Zakon dopušta stvaranje i marketing “precizno uzgojenih” ili uređenih genoma biljaka i kralješnjaka u Engleskoj. Vlada je rekla da će omogućiti poljoprivrednicima uzgoj usjeva koji su otporni na sušu i bolesti, smanjiti upotrebu gnojiva i pesticida i pomoći u uzgoju životinja koje su zaštićene od zaraze opasnim bolestima.

Britanska tajnica za okoliš, Thérèse Coffey, opisala je čin, koji je dobio kraljevsku suglasnost u četvrtak, kao “slobodu Brexita”, ali RSPCA je rekao da bi mogao imati strašne posljedice za dobrobit životinja.

Vezano: Da, sad sam siguran da je sve upravo tako i da sve ide polako…

David Bowles, voditelj kampanja i javnih pitanja u RSPCA-i, kritizirao je ono što je opisao kao “loše procijenjenu politiku”. Rekao je da je dobrotvorna organizacija pokušala natjerati vladu da uključi izuzeće za kućne ljubimce, ali je “nažalost ignorirana”.

Dodao je: “Uređivanje gena moglo bi biti veliki korak unatrag za životinje. Ne vjerujemo da bi ovaj čin trebao uključivati ​​životinje, bilo da se radi o farmi, kućnim ljubimcima ili divljim životinjama. Potrebni su invazivni postupci za stvaranje svake linije sisavaca s modificiranim genima, nema povijesti korištenja ove moćne tehnologije i može uzrokovati nenamjerne promjene u genomu s nepredvidivim učincima. RSPCA ima ozbiljne brige za dobrobit životinja i etičku zabrinutost u vezi s tim.”

Uređivanje genoma skupina je tehnika koje omogućuju promjene u DNK organizma, a dobrotvorna udruga za životinje upozorila je da uređivanje životinjskog genoma uključuje postupke koji mogu uzrokovati “bol, patnju, nevolju i trajnu štetu”.

Uređivanje gena prethodno je bilo podložno strogim pravilima i propisima koji kontroliraju genetski modificirane organizme (GMO), ali prema ovom novom zakonu životinje i hrana s modificiranim genima neće se u Engleskoj klasificirati kao GMO i neće morati biti označeni kao takvi.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije