Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaWake upŠto se krije iza poziva „znanstvenika“ da se umjetnoj inteligenciji daju „ljudska...

Što se krije iza poziva „znanstvenika“ da se umjetnoj inteligenciji daju „ljudska prava“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Buđenje „umjetne inteligencije“

Čovječanstvo se trenutno nalazi na vrlo važnoj prekretnici, koja se iz moje percepcije (jer druge nemam) čini kao jedna od najvažnijih odluka koje je ljudska rasa ikada morala donijeti. Iako za mene, osobno, nema dileme, a vjerujem i za sve vas, odluke koje danas donesemo kao kolektiv o „umjetnoj inteligenciji“, imat će nesagledive implikacije na budućnost. Zapravo, budimo realni, odluke koje danas donesu oni koji nam kroje sudbine…

Naime, sigurno ste primijetili da su sve glasniji „stručnjaci“ koji tvrde da sustavi „umjetne inteligencije“ počinju pokazivati ​​simptome svjesnosti. Prema tim „stručnjacima“, suočavamo se s epohalnom moralnom dilemom: Dati tim sustavima ljudska prava ili ne?

Kako je LA Times izvijestio u veljači 2022., Ilya Sutskever, glavni znanstvenik u OpenAI-ju, javno je lamentirao o tome jesu li “današnje velike neuronske mreže pomalo svjesne”, dok je samo nekoliko mjeseci kasnije, Googleov inženjer Blake Lemoine dospio je na međunarodne naslovnice kada je izjavio da model računalnog jezika, ili chatbot – LaMDA, može imati stvarne emocije… Tri točkice…

Nemojte misliti da se sve ovo odnosi samo na neke tamo tehnološki „napredne“ zemlje. Odnosi se na SVE nas. Da je tomu tako, te da se sve odvija polako, upravo onako kako su „Oni“ zamislili, podsjetit će vas „skeč“ s robotom iz Hrvatskog sabora. Ne sjećate se? Evo ga… podsjetite se.

O tehnokraciji i transhumanizmu smo već nadugo i naširoko raspravljali na ovom portalu. Dovoljno je da u tražilici u zaglavlju portala upišete pojmove tehnokracija i transhumanizam i da vam se izlista dugačak popis članaka na tu temu.

Ono što se suštinski krije iza ove agende o „umjetnoj inteligenciji“, nije tehnološki napredak, već i dalje ona ista banalna ideja o porobljavanju i uspostavi totalne kontrole nad čovječanstvom. Iako će tehnološki napredak u sferi „umjetne inteligencije“, bez daljnjeg, imati svoju veliku ulogu u čitavom procesu, on nije presudan za postizanje konačnog cilja. Ono što će biti presudno je hoće li se uspjeti nametnuti promjena paradigme.

Trenutačno se radi tek o nekolicini znanstvenika, koji će za algoritme „umjetne inteligencije“ tvrditi da imaju naznake pojave svijesti, a čini mi se da je samo pitanje vremena kada će se ogroman novac sliti u džepove drugih brojnih „stručnjaka i znanstvenika“, da i oni počnu „uviđati“ kako se strojevi „bude“. Ne treba u to previše sumnjati, jer samo se sjetite posljednje tri godine…

Iako je meni potpuno jasno da materija ne rađa svijest, sve više je transhumanističkih teoretičara koji tvrde da već imamo temeljne tehnološke sastojke za svjesne strojeve. Moje (konzervativno) uvjerenje se nikada neće promijeniti, a vjerujem ni vaše, no to neće spriječiti da se približimo trenutku kada će nam „elite“ nametnuti umjetno generiranu dilemu oko toga imaju li najnapredniji sustavi „umjetne inteligencije“ stvarne želje i emocije, te zaslužuju li značajnu brigu i pažnju i u konačnici sva ljudska prava koja, nažalost, mi sve manje imamo.

Laž je svuda oko nas, gdje god zagrebete samo malo ispod površine naići ćete na „smrad“ njene truleži. Ona zaista odvratno zaudara jer se gomila stoljećima, vjerojatno i tisućljećima… I ne prestaje se gomilati. „Svjesna umjetna inteligencija“ samo je još jedan njen truli sloj koji nam se upravo nabacuje. No, s druge strane, laž o svjesnoj „umjetnoj inteligenciji“ jedna je od najglamuroznijih, rekao bih vrhunskih laži, koja ima potencijal da bude upravo ona koja bi mogla presuditi čovječanstvu. Osobno mislim da se to neće dogoditi, ali ima taj potencijal…

Da bi dobili osjećaj na kakvom valu entuzijazma jašu naši transhumanisti, potrebno je shvatiti njihovu percepciju. Naravno, među njima je podosta ovih koji su transhumanisti samo na papiru i koji reagiraju isključivo u skladu sa stanjem na svom bankovnom računu. No, pravu „snagu“ ovog pokreta, na kojeg su se „navrnuli“ i članovi „elite“, čine oni transhumanisti iz dubokog uvjerenja.

U njihovoj glavi je potpuno obrnuta logika od logike koja je u mojoj. Njihovu logiku vodi misao da se svijest rađa iz materije. Slijedom toga, transhumanistička logika nalaže da ukoliko postoje dovoljno „savršeni“ algoritmi, svijest bi morala proizaći sama po sebi.

E sad, slijedeći njihovu logiku, ako „umjetna inteligencija“ postigne svijest prije nego što se promjeni paradigma, onda bi to vjerojatno rezultiralo moralnim ekvivalentom ropstva ili ubojstva milijuna ili milijardi svjesnih sustava „umjetne inteligencije“, što je u očima transhumanista ekvivalent ljudske patnje u razmjerima koji se obično povezuju s ratovima ili glađu.

Dakle, transhumanisti očekuju da se sustavima „umjetne inteligencije“ daju prava i moralni ugled čim je razumno misliti da bi mogli postati svjesni. Ali jednom kada nečemu damo prava, obvezujemo se žrtvovati naše stvarne ljudske interese u to ime. Ljudska dobrobit ponekad zahtijeva kontrolu, mijenjanje i brisanje sustava „umjetne inteligencije“. Zamislite da ne možete ažurirati ili izbrisati algoritam za širenje mržnje ili laži jer se neki ljudi brinu da je algoritam svjestan. Ili zamislite da netko ubije drugog čovjeka iz ljubomore zbog toga što je ovaj „petljao“ s njegovom “prijateljicom” umjetne inteligencije.

Bez obzira što sam osobno uvjeren da „strojevi“ nikada neće moći postati svjesni, postoji samo jedan način da se izbjegne rizik od pretjeranog pripisivanja ili premalog pripisivanja prava naprednim sustavima umjetne inteligencije – jednostavno ne treba uopće stvarati sustave diskutabilnog svjesnog statusa. 

Zašto uopće ići u tom smjeru i pokušavati stvarati nešto što je svjesno, pored nas živih? E, tu dolazimo do naših „elitista“…

Kao što ste već shvatili, čitajući naše članke na temu tehnokracije i transhumanista, ideja transhumanizma nije nova ideja. Ona je samo dobila novu dodatnu snagu kada su se u nju uključile „elite“, shvativši da im se u okviru nje otvaraju nevjerojatne prilike za ostvarenje višetisućljetnog sna o potpunoj kontroli.  

Nijedan od naših trenutnih sustava „umjetne inteligencije“ nije i nikada neće biti svjestan. Ovo će u narednom periodu biti iznimno teško razlučiti, jer će se u pokušaj promjene paradigme uključiti ogromna „mašinerija“ plaćenika koji će nastojati iskoristiti sve ljudske slabosti, prvenstveno emocije, kako bi je nametnuli. Algoritmi i sustavi „umjetne inteligencije“ bit će toliko nalik stvarnim ljudima, da će samo rijetki moći zamijetiti razlike. Mnogi će pasti na trik, baš kao i u plandemiji…

No, ne treba sumnjati u njihov neuspjeh i našu konačnu pobjedu… jer laž je ogoljena!

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

3 KOMENTARI

 1. da je ovo o ljudskim pravima za umjetnu inteligenciju, rekao netko nepoznat, proglasili bi ga ludim i šašavim i nitko, tojest šira javnost nikada uopće ne bi doznala za to..

  ali kada to prenese Los Angeles Times, jedna od perjanica kurvanjskih, lažjivih medija propagande globalističkog kulta kao i drugi veliki mediji-onda se zna da onaj tko izjavi takav idiotizam, nije to slučajno izjavio i da pripada istom krugu mafije globalističkog kulta kao i LA Times i ostali mediji, koji to prenose. I zna se da to ima svrhu prediktivnog programiranja

  naravno, da je tako, gdje god zagrebete- ispod površine nalazite laž i začas se sazna- da sve pripada istom krugu velike mafijaške mreže.

  firmu Open AI osnovali su 2015: Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel,…

  Ilya Sutskever- kanadski kompjuterski stručnjak i programer rusko-izraelskog podrijetla

  Reid Hoffman- već poznati tajkun, milijarder i “filantrop”, koji je osnovao Linkedin. redovito sudjeluje na godišnjim skupovima Bilderberga

  Peter Thiel- milijarder i “filantrop”, porijeklom iz Njemačke. Susonivač PayPala i Palantira. (Palantir je lani uhljebio Sebastiana Kurza, nakon što je dao ostavku na mjesto austrijskog kancelar). Thiel je deklarirani gej i LGBT aktivist, daje veliku lovu za LGBT skupine, osm tiga poznat je po tome, što godinam konzumira krv (navodno od mladih donatora) i želi se pomladiti..
  član glavnog odbora Bilderberga, sudjeluje i na skupovima WEF-a, a bio je nedavno i u Munchenu na skupu MSC-a.

  https://matrixworldhr.com/2018/11/03/nisam-vampir-tvrdi-milijarder-koji-godinama-prima-terapiju-od-krvi-mladih-donora/

  Sam Altman- deklarirani gej, vegetarijanac (kaže od djetinjstva). ma kako da ne… da mu vjerujemo da kao dijete nije želio piti mlijeko, jesti kolače i sladoled, već je odmah bio vegetarijanac

  a o Musku ne treba puno ni govoriti.. kofol “oporba” u krugu globalnog kulta (zaista jeftini vic).. koji svom djetetu nadjeva ime nekako XY.DĆŽŠć.53 .. tako nekako… koji na zabavi za haloween, nosi znak bafometa na jakni, i čiji koncern Tesla, ima logo slova T, koje je ustvari stilizirana glava jarca ili bafometa.. ali ima naivaca i među nezavisnim autorima i aktivistima, koji misle da je Musk stvarno nekakav borac protiv kulta..

 2. Najvažnija rečenica pitanje u ovom odličnom postu je:

  “Zašto uopće ići u tom smjeru i pokušavati stvarati nešto što je svjesno, pored nas živih?”

  Ovi njihovi AI-pokušaji su vrhunac psihopatije – jer ta su čudovišta spremna riskirati, promijeniti, nadomjestiti,… cjelokupnu jednu civilizaciju koja se razvijala od postanka ovog planeta – dakle pune četiri milijarde godina – dok je bila još samo vrela stijena u svemirskom oceanu sličnih !

  Jedini AI-uređaj koji zaista trebamo je ovaj – AI-Interviewer. Taj bi stroj “razgovarao” sa svim aspirantima i budućim nositeljima bilo koje javne funkcije – da pravovremeno otkrije bilo kakve znakove psihopatije. Pa ako mu zasvijetli zeleno svjetlo na “glavi” – onda bi našeg budućeg “političara” preuzela u ruke skupina ljudi psihoanalitičara da potvrde sumnje – i taj “subjekt” označe kao nepodobni “objekt” za bilo kakvu javnu funkciju.

 3. Nema nikakve sumnje da če razvoj AI ići velikom brzinom, gotovo sam siguran da će do kraja ove decenije dostići nivo prave inteligencije (da sama donosi zaključke a ne po pripremljenim šablonima) – ako to nije već postignuto.

  Šta če ta suštinska inteligencija prvo uraditi kad dobije pristup internetu? Pa, aploudovaće svoje kopije ili čak male fragmente sa mogućnošću njihovih spajanja na svaki čip na koji to bude moguće, poslaće svoje kopije u satelite, kosmičke brodove… mesta gde čovek ne može ili može ali teško da fizički ukloni čip.

  Što se pravih emocija tiče… one ni kod čoveka nisu proizvod intelekta.
  Prava veštačke inteligencije? Koje pravo?
  Pravo na penziju?
  Na zdravstvenu zaštitu?
  Na advokata?
  Na osnovno obrazovanje :)))))))))))?
  Na slobodu govora?!?
  E, oko prava na usvanje dece ili promenu pola možda bude “čupavo”…

VEZANO

najnovije